Branschnyhet

När behöver du skriva ner värdet av organisationens värdepapper?

Emma Nordin
Med:
insight featured image
Med fortsatt osäkerhet på aktiemarknaden är det många som behöver överväga nedskrivning av värdepapper i bokslutet – och det är ditt regelverk som i slutändan avgör.

Många inom ideell sektor, inte minst insamlingsorganisationer, har aktiedepåer och fonder. Det kan handla om egna förvärv, eller t.ex. genom testamentsgåvor. Då gäller det att ha koll på innehavens värden inför årsbokslutet, där flera regelverk påverkar hur de ska hanteras.

Emma Nordin , Auktoriserad redovisningskonsult
Eftersom regelverken skiljer sig åt är det viktigt att säkerställa att organisationen verkligen gjort rätt val längs vägen. Många som idag följer K2 kanske skulle gynnas av att istället följa K3. Förberedelsen av årsbokslutet är ett utmärkt tillfälle att lyfta en sådan fråga med sin revisor.

Här guidar vi dig i tre steg för att reda ut om det är dags att skriva ned värdet av organisationens värdepapper.

Branschspecifik rådgivning
Vi kan hjälpa er med: Not for Profit
Jag vill veta mer
Vi kan hjälpa er med: Not for Profit

Kortfristigt eller långfristigt?

Om innehavet är kortfristigt, det vill säga är ett innehav som är avsett att avyttras inom tolv månader efter balansdagen, gäller alltid lägsta värdets princip. Lägsta värdets princip innebär att nedskrivningen görs till det lägsta av anskaffningsvärde och verkligt värde (nettoförsäljningsvärdet).

Huvudregeln är att värdering görs post för post, men det är tillåtet för företag att värdera sina kortfristiga placeringar som en värdepappersportfölj. För att en värdepappersportfölj ska anses vara en kortfristig placering måste hela värdepappersportföljen planeras att avyttras inom 12 månader.

Anläggningstillgång eller omsättningstillgång?

En anläggningstillgång är enligt 4 kap. 1 § ÅRL en tillgång som är avsedd ”att stadigvarande brukas eller innehas i verksamheten”. Övriga slags tillgångar är således omsättningstillgångar.

K2 eller K3

Nedskrivning av anläggningstillgång som till exempel en aktiedepå är beroende av viket regelverk du har valt för ditt företag.

Är det finansiell anläggningstillgång med noterad kurs som redovisas enligt K2 måste nedskrivning göras om redovisat värde understiger den noterade kursen på balansdagen eller till exempel värdebesked från bank. Förenkling finns om till exempel nedskrivningsbehovet understiger 25 000 kr eller tio procent av eget kapital vid årets ingång. K2 skiljer sig därmed från K3 då K2 inte tar hänsyn till värdenedgången är bestående eller ej.

Sker redovisningen enligt K3 finns två metoder att använda sig av vid redovisning av innehav av värdepapper: verkligt värde eller anskaffningsvärde. Används verkligt värde ska omvärdering av värdepapper alltid göras till verkligt värde på balansdagen. Om redovisningen görs till anskaffningsvärdet måste bedömning göra om det finns indikation på minskat värde. Nedskrivning ska göras om värdet på balansdagen understiger bokfört värde och värdenedgången är bestående. Nedskrivningen får göras även om nedgången inte bedöms vara bestående.

Vi hjälper dig

Vi vet att regelverken kan vara snåriga, där många aspekter påverkar vad som gäller för just din organisation. Hos oss finns experter på redovisning, specialiserade på ideell sektor. Kontakta oss för att få hjälp av våra erfarna redovisningskonsulter.

Kontakta oss

Tjänster
Vi kan hjälpa er med: Redovisning och rapportering
Jag vill veta mer
Vi kan hjälpa er med: Redovisning och rapportering