banner image
Pressmeddelande

Tio år av kvinnliga Gaseller – men de är alldeles för få

”Årets Kvinnliga Gasell” tilldelas i år Malin Lindfors Speace, grundare och vd Ethos International, en managementkonsultbyrå som framgångsrikt specialiserat sig inom hållbarhet. Hon är den tionde kvinnan som mottar priset, som instiftades 2015 av Dagens Industri och Grant Thornton för att uppmärksamma kvinnors företagande och bidra till ökad jämställdhet i näringslivet. Men en tillbakablick visar att antalet kvinnor bland Gasellbolagen bara har ökat med 0,28 procentenheter per år under dessa tio år.

- Genom att dela ut priset Årets kvinnliga Gasell till fantastiska förebilder som Malin Lindfors Speace, vill vi bidra till ökat fokus på kvinnors företagande. Vid det här laget står det klart att näringslivet blir mer framgångsrikt genom ökad mångfald och företag som arbetar aktivt med mångfald och jämställdhet har ofta större förutsättningar för innovation och tillväxt. Här finns en stor potential till förändring framåt, säger Grant Thorntons vd Henrik Johansson.

Vill lyfta fram förebilder
Årets Kvinnliga Gasell har delats ut sedan 2015 och instiftades av Dagens Industri och Grant Thornton för att lyfta fram förebilder och inspirera fler kvinnor att driva bolag med tillväxtambitioner. Utmärkelsen tilldelas ett Gasellföretag med kvinna som vd eller grundare som står för innovation och nytänkande och som på ett tydligt sätt integrerar samhällsnytta i sin affärsidé. Sedan 2015 har kvinnor som Renée Voltaire, Elisabeth Brevensson och Maria Mattsson Mähl mottagit utmärkelsen.

I år gick priset alltså till Malin Lindfors Spaece, grundare och vd Ethos international med motiveringen:

”Malin är en pionjär som tidigt såg möjligheterna i näringslivets hållbarhetsarbete. Som vd och grundare av Ethos International har hon visat att det går att skapa verklig förändring inom ESG, klimat och mänskliga rättigheter – och samtidigt driva en lönsam verksamhet. Med sitt inkluderande ledarskap har Malin byggt en framgångsrik organisation som attraherar och behåller både toppkompetens och globala storkunder. Hennes arbete gör skillnad på den internationella scenen och är ett inspirerande exempel på svensk entreprenörskraft i världsklass.”

Trög utveckling bland gasellbolagen

- De enskilda pristagarna är fantastiska förebilder, men faktum är att andelen Gasellbolag som drivs av en kvinna bara har ökat med 0,28 procentenheter per år under tio år. Detta speglar ganska väl hur det ser ut i näringslivet i stort, där Grant Thorntons senaste globala kartläggning visar att vi når med nuvarande takt jämställdhet i medelstora företag först 2053, konstaterar Henrik Johansson.

Grant Thornton kartlägger varje år jämställdheten i 5 000 medelstora företag globalt. På två decennier har antalet kvinnor i ledande befattningar ökat från strax under 20 procent till dagens 33 procent. Detta speglas ganska väl i Grant Thorntons bolagsstyrningsrapport som kartlägger jämställdheten i svenska börsbolag, och får även stöd av Allbrights omfattande kartläggning av jämställdheten i svenskt näringsliv.

Fokus på ägandet
Men samtidigt som det går sakta framåt både i ledningsgruppen och i styrelserummet, är andelen kvinnor som äger medelstora bolag fortsatt låg. Enligt tankesmedjan Ownershift och Företagarna ägs 30 procent av de svenska företagen av kvinnor – men i takt med bolagens storlek sjunker andelen drastiskt: Vid en omsättning över 500 000 MSEK är andelen som ägs av kvinnor nere på 18 procent.​

Henrik Johansson menar att det tar tid att bygga ett jämställt företag, man behöver ha syftet klart för sig och ambitionen behöver finnas hos ägare, styrelse till ledning.

- Grant Thornton har haft ett affärsmål om att nå en jämställd ägarkrets i flera år. I år nådde vi äntligen milstolpen om 40 procent kvinnor som är delägare, vilket positionerar oss i täten i revisionsbranschen. Men vi är inte nöjda där, jämställdheten bör också återspeglas i aktiefördelningen. Där äger kvinnorna idag 35 procent. Det är ett arbete som kräver fokus och som vi behöver ha med oss i alla beslut varje dag, säger vd Henrik Johansson.

Jämställdhet är allas ansvar
Han uppmanar nu alla företag som kan att vara förebilder och bidra till förändringen.

- Det finns en outnyttjad potential i näringslivet och alla som på något sätt kan påverka att fler kvinnor äger, driver och styr företag bör göra det. Det är enda sättet att skynda på utvecklingen åt rätt håll. Samtidigt hoppas jag att Gasell och andra initiativ kan fortsätta att inspirera kvinnor som äger och driver företag idag att växa och utveckla sina verksamheter. Då kan vi tillsammans skynda på utvecklingen.

Kopiera sidans text

Kontakter

Emma Berggren
Head of External Communications
Emma Berggren