-
Börsnotering
Överväger du och ditt företag en börsnotering? Bolagets styrelse och ledning har mycket att vinna på att vara väl förberedda innan de fattar beslut om att inleda en noteringsprocess och på att vara väl informerade om de krav som ställs på ett börsnoterat bolag. Grant Thornton hjälper dig i hela noteringsprocessen.
-
Extern revision
För oss är det viktigt att leverera en högkvalitativ revision av en årsredovisning. Vi tycker att det är viktigt att se bortom bokföringen och istället fokusera på just din verksamhet och de avtal som ligger till grund för bokföringen. Ta hjälp av våra experter för en extern revision av din verksamhet.
-
Granskning av frivillig hållbarhetsredovisning
En granskning av hållbarhetsredovisning bidrar till ökad transparens, trovärdighet och struktur. Granskning och revision har också gått från att vara önskvärt till att vara ett krav. Hållbarhetsdata kan upplevas som komplex och svår eftersom hållbarhet omfattar olika delar. Det finns flera ramverk att följa och olika sätt att redovisa sin hållbarhetsdata. Med en granskning som också omfattar ett bestyrkande skapas förutsättningar för ökad trovärdighet och möjlighet att utveckla förbättra och sin rapportering.
-
Granskning av hållbarhetsrapport enligt CSRD
Det nya direktivet Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) innebär ökade krav på rapportering och granskning av hållbarhetsdata.
-
Internationell revision
Våra revisionsspecialister på Grant Thorntons International Business Center kombinerar internationell erfarenhet med tekniskt och branschspecifikt kunnande. Genom ärlig och rak kommunikation med dig som kund skapar vi en bättre anpassad internationell revision.
-
IT Assurance
Digital informationshantering kräver stor säkerhet, både vad gäller skydd mot intrång och mot förlust av data. Vilka behov har ditt företag? Våra experter hjälper dig att hitta en optimerad lösning anpassad till företagets informationshantering.
-
Fåmansföretag
Hos Grant Thorntons skattekonsulter får du som äger och driver ett fåmansföretag en skräddarsydd helhetslösning utifrån dina och företagets specifika behov. Vi arbetar nära dig som kund och hjälper till att genomföra de åtgärder vi föreslår.
-
Företagsbeskattning
Lagstiftning och praxis kring företags- och bolagsbeskattning ändras ständigt. Vi ser till att du är uppdaterad på området så att du kan undvika problem och utnyttja de skattemässiga fördelar som finns.
-
Internationell beskattning
Vårt internationella nätverk Grant Thornton International har medlemsföretag i närmare 120 länder. Genom oss får du snabbt veta gällande skatteregler i olika länder. Vi kan hjälpa till med alla frågor om bolagsskatt, mervärdesskatt, internationella transaktioner och konsekvensanalyser inför etableringar. Vi bistår även vid etablering av filial eller dotterbolag.
-
Moms, punktskatt, tull
Så gott som varje transaktion i ett bolag kräver momshantering. Reglerna kan upplevas som komplicerade och felaktig hantering av momsen kan innebära onödiga kostnader och straffavgifter för ditt företag. Våra rådgivare stöttar dig och ditt företag.
-
Deals - Transaktionsrådgivning
Att skapa en lönsam och hållbar tillväxt kan vara en utmaning oavsett ekonomiskt klimat. För allt fler företag har en sund tillväxtstrategi blivit en central del för att lyckas med utvärderingar och transaktioner. På Grant Thornton möter vi upp er tillväxtstrategi med skräddarsydd rådgivning utifrån utgångspunkten att varje företag och transaktion är unik.
-
ESG & hållbarhetsrådgivning
Hållbarhet driver affären och är en väsentlig del för att uppnå en långsiktigt lönsam organisation. Därför har vi ett dedikerat team för hållbarhetstjänster som bistår våra kunder, nationellt och internationellt, med expertkompetens inom hållbarhetsområdet.
-
Financial Advisory Services
Inom Financial Advisory Services har vi samlad expertis för att stödja företag som står under Finansinspektionens tillsyn. Vi hjälper våra kunder med bland annat internrevision, olika oberoende granskningsinsatser, granskning och rådgivning inom AML/CTF samt mycket mer.
-
Risk Advisory Services
Vi erbjuder tjänster inom Business Risk Services som hjälper dig att säkerställa din styrning och kontroll, uppnå Compliance, optimera dina affärsprocesser och system, samt förbättra din prestation och konkurrenskraft.
-
Internationella tjänster
Vårt International Business Centre (IBC) erbjuder tjänster inom revision och rådgivning, redovisning och skatt med ett internationellt perspektiv mot en internationell marknad genom våra medlemsföretag i cirka 150 länder. Få lokal expertis - oavsett var i världen du gör affärer.
Hållbarhetsrapportering är ofta en självklarhet för större företag och de senaste åren har även företag som inte omfattas av lagkrav börjat inse värdet av att arbeta med och kommunicera sitt hållbarhetsarbete. Men det är lätt att göra misstag, till exempel genom att sätta upp orealistiska mål eller fokusera på fel områden. Linda Mannerby, hållbarhetsansvarig på Grant Thornton, reder ut begreppen.
Hållbarhetsrapportering dök upp på allvar i början av 1990-talet när stora företag började producera olika typer av miljö- och hållbarhetsrapporter. Idag är hållbarhetsperspektivet något som genomsyrar i stort sett alla företag och organisationer, och att rapportera och informera om hållbarhetsarbetet börjar bli en förutsättning för att över huvud taget kunna bedriva verksamhet.
– Intresset för de här frågorna har ökat stadigt bland investerare, politiker, kunder, den yngre generationen och samhället i stort. Från att i början ha handlat specifikt om miljöfrågor har fokus breddats till att också omfatta jämlikhet, samhällsansvar och alla andra hållbarhetsfrågor. Och för näringsliv och företag gäller det att förstå den här utvecklingen och leva upp till de nya krav som ställs, säger Linda Mannerby, hållbarhetsansvarig på Grant Thornton.
Ett viktigt steg i utvecklingen är FN:s Agenda 2030 som innehåller 17 globala mål för en hållbar utveckling och ger oss en mer heltäckande bild över de stora utmaningarna världen står inför. Lagstiftningen har redan påverkats av globala målen och framåt kommer vi se mer av det. Näringslivet är en otroligt viktig del i att skapa förändring och lösa de utmaningar vi står inför, berättar Linda.
– Ökade förväntningar på företagen slår naturligtvis direkt mot affärsverksamheten och det har fått företagen i allmänhet att på ett helt annat sätt förstå vikten av att arbeta med hållbarhet och hur det ska kommuniceras, säger Linda.
Hennes erfarenhet är dock att medvetenheten om hur hållbarhetsarbetet ska bedrivas varierar beroende på företagens storlek.
– Generellt kan man säga att större börsbolag är väl medvetna om vikten av hållbarhetsrapportering medan det är lite si och så när det gäller mindre entreprenörsdrivna företag. Vissa har ett väldigt högt hållbarhetsmedvetande, medan andra inte ligger lika långt framme, och här har vi en viktig roll att fylla i vårt rådgivningsarbete, förklarar Linda.
För att kunna svara upp mot de nya kraven på hållbarhetsområdet har Grant Thornton i Sverige sedan 2015 skapat ett team för hållbarhetstjänster som erbjuder olika typer av rådgivning anpassad till företagens olika behov. Det kan till exempel handla om strategiprojekt där Grant Thornton arbetar med en plattform som heter integrerad rapportering där hållbarhetsredovisning ingår. Ett annat exempel är finansiella kunder som arbetar med att sälja eller köpa företag. Där erbjuder Grant Thorntorn ett verktyg, ESG Fortress Model, som utvärderar hållbarhetsrelaterade risker på alla nivåer i ett företag och gör det ”exit ready”.
Ett framgångsrikt hållbarhetsarbete kan alltså bli direkt avgörande för ett företags verksamhet men enligt Linda Mannerby finns det flera fallgropar och det gäller att bedriva arbetet på rätt sätt.
– Man måste förstå att det inte bara handlar om att göra en rapport, hållbarhetsarbetet måste vara förankrat internt och bedrivas långsiktigt. Det är heller inte trovärdigt att hävda att man ska uppfylla alla FN:s 17 globala mål, man måste identifiera vilka som är relevanta för den egna verksamheten och sätta upp egna mål som det är realistiskt att nå, säger Linda och fortsätter;
– De nyckeltal man väljer att redovisa behöver kunna följas bakåt i tiden så att man verkligen kan visa att det sker en utveckling. Och det är viktigt att man ökar trovärdigheten genom att låta granska och validera data och nyckeltal, det kan ske antingen genom att man använder en extern granskare som oss, eller att man har en funktion med interna granskare.
Och i slutändan handlar det om att verkligen förstå vad som håller på att hända på hållbarhetsområdet.
– FN:s globala mål för 2030 är en realitet som kommer att träffa alla typer av verksamheter. Det gäller att inse hur genomgripande den här förändringen blir och se till att man anpassar sig till en ny verklighet, avslutar Linda.
Fem vanliga misstag i hållbarhetsrapporteringen
Många företag påverkar som störst negativt och positivt inom några få områden. Kartlägg, arbeta och redovisa hur ditt företag påverkar störst och prioritera också vad som är viktigt för era intressenter.
Sätt upp realistiska mål, både kortsiktiga och långsiktiga, och visa gärna mål som nåtts, det skapar trovärdighet. Stycka elefanten i mindre delar!
Ett nyckeltal utan någon jämförelse är värdelöst, redovisa gärna resultat från de senaste 2-3 åren.
Ta reda på vilka Globala mål som ditt företag påverkar mest och koppla samman med de övergripande affärsmålen.
Granskade rapporter ökar i trovärdighet, ger minskade datakvalitetsrisker och bidrar till förbättrat internt beslutsfattande. |
Läs mer och få inspiration till ett ökat fokus på hållbarhet i din verksamhet!