Vi bidrar med ordning och reda genom effektiva processer, ekonomistyrning, revision och specialistrådgivning. På så sätt ökar effektivitet och transparens.
Minimera riskerna, känn dig trygg i dina affärsbeslut och fokusera på kärnverksamheten. Våra revisorer har djupgående kunskap om marknadens förändringar och...
Överväger du och ditt företag en börsnotering? Bolagets styrelse och ledning har mycket att vinna på att vara väl förberedda innan de fattar beslut om att inleda en noteringsprocess och på att vara väl informerade om de krav som ställs på ett börsnoterat bolag. Grant Thornton hjälper dig i hela noteringsprocessen.
För oss är det viktigt att leverera en högkvalitativ revision av en årsredovisning. Vi tycker att det är viktigt att se bortom bokföringen och istället fokusera på just din verksamhet och de avtal som ligger till grund för bokföringen. Ta hjälp av våra experter för en extern revision av din verksamhet.
En granskning av hållbarhetsredovisning bidrar till ökad transparens, trovärdighet och struktur. Granskning och revision har också gått från att vara önskvärt till att vara ett krav. Hållbarhetsdata kan upplevas som komplex och svår eftersom hållbarhet omfattar olika delar. Det finns flera ramverk att följa och olika sätt att redovisa sin hållbarhetsdata. Med en granskning som också omfattar ett bestyrkande skapas förutsättningar för ökad trovärdighet och möjlighet att utveckla förbättra och sin rapportering.
EU-direktivet Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) som infördes 1 juli 2024 innebär ökade krav på rapportering och granskning av hållbarhetsdata jämfört med tidigare. Dels blir rapporteringskraven betydligt striktare, dels kommer det krävas att revisorerna gör en översiktlig granskning av hållbarhetsrapporten. Hållbarhetsrapporten ska nu upprättas på koncernnivå och att all data skall göras tillgänglig i maskinläsbart skick i en central EU-databas.
Våra revisionsspecialister på Grant Thorntons International Business Center kombinerar internationell erfarenhet med tekniskt och branschspecifikt kunnande. Genom ärlig och rak kommunikation med dig som kund skapar vi en bättre anpassad internationell revision.
Digital informationshantering kräver stor säkerhet, både vad gäller skydd mot intrång och mot förlust av data. Vilka behov har ditt företag? Våra experter hjälper dig att hitta en optimerad lösning anpassad till företagets informationshantering.
Integritet. Kvalitet. Trygghet. Dessa tre ord utgör kärnan i hur vi arbetar. Vi tar oss tid att förstå vad som är viktigt för just din verksamhet. När vi vet...
Hos Grant Thorntons skattekonsulter får du som äger och driver ett fåmansföretag en skräddarsydd helhetslösning utifrån dina och företagets specifika behov. Vi arbetar nära dig som kund och hjälper till att genomföra de åtgärder vi föreslår.
Lagstiftning och praxis kring företags- och bolagsbeskattning ändras ständigt. Vi ser till att du är uppdaterad på området så att du kan undvika problem och utnyttja de skattemässiga fördelar som finns.
Vårt internationella nätverk Grant Thornton International har medlemsföretag i närmare 120 länder. Genom oss får du snabbt veta gällande skatteregler i olika länder. Vi kan hjälpa till med alla frågor om bolagsskatt, mervärdesskatt, internationella transaktioner och konsekvensanalyser inför etableringar. Vi bistår även vid etablering av filial eller dotterbolag.
Så gott som varje transaktion i ett bolag kräver momshantering. Reglerna kan upplevas som komplicerade och felaktig hantering av momsen kan innebära onödiga kostnader och straffavgifter för ditt företag. Våra rådgivare stöttar dig och ditt företag.
Med oss som rådgivare kan du vara trygg. Vi erbjuder helhetsrådgivning av vårt samlade tjänsteutbud tillsammans med specialister från samtliga affärsområden....
Att skapa en lönsam och hållbar tillväxt kan vara en utmaning oavsett ekonomiskt klimat. För allt fler företag har en sund tillväxtstrategi blivit en central del för att lyckas med utvärderingar och transaktioner. På Grant Thornton möter vi upp er tillväxtstrategi med skräddarsydd rådgivning utifrån utgångspunkten att varje företag och transaktion är unik.
Hållbarhet driver affären och är en väsentlig del för att uppnå en långsiktigt lönsam organisation. Därför har vi ett dedikerat team för hållbarhetstjänster som bistår våra kunder, nationellt och internationellt, med expertkompetens inom hållbarhetsområdet.
Inom Financial Advisory Services har vi samlad expertis för att stödja företag som står under Finansinspektionens tillsyn. Vi hjälper våra kunder med bland annat internrevision, olika oberoende granskningsinsatser, granskning och rådgivning inom AML/CTF samt mycket mer.
Vi erbjuder tjänster inom Business Risk Services som hjälper dig att säkerställa din styrning och kontroll, uppnå Compliance, optimera dina affärsprocesser och system, samt förbättra din prestation och konkurrenskraft.
Våra konsulter stöttar dig som CFO eller ekonomichef med den finansiella rapporteringen. Vi ger professionellt stöd både när det gäller den legala rapporteringen enligt uppställda lagar och krav och den interna rapporteringen som ska utgöra beslutsstöd.
Säkerställ ert företags ekonomiska trygghet med digitala redovisningstjänster - och få mer tid över till att fokusera på affärsskapande. Våra auktoriserade...
Vi erbjuder framåttänkande, skräddarsydda och skalbara lösningar för ert företags lönehantering. Våra lönespecialister fungerar som proaktiva rådgivare och...
Vårt International Business Centre (IBC) erbjuder tjänster inom revision och rådgivning, redovisning och skatt med ett internationellt perspektiv mot en...
Branschexpertis är något som våra kunder både efterfrågar och värderar högt. Grant Thornton samlar experter och specialister från alla affärsområden i olika...
Techföretag är digitala från dag ett. Därför är vår kompletta lösning för ekonomihantering Grant Thornton Flow helt digital och du når den dygnet runt med...
Vi kan den privata vård- och omsorgsbranschen! Sedan 2010 tar vi årligen fram en studie av den privata vård och omsorgsmarknaden i Sverige ur ett finansiellt...
Branschgruppen för ideella organisationer och stiftelser har samlad kompetens från flera olika områden för specifikt anpassad rådgivning utifrån dina...
Att ta steget från ett ägarlett företag till ett Private Equity-ägt företag kan vara en stor förändring. Vi är ditt stöd i transformeringen. När tillväxtdrivna...
Transparensen ökar och de regulatoriska kraven blir mer komplexa för företag i den finansiella sektorn. Att hantera dessa förändringar är viktiga utmaningar...
Särskilda regelverk, förutsättningar som förändras och omvärldens ökande krav inom hållbarhet påverkar transportbranschen. För att hålla företag uppdaterade,...
Grant Thorntons fastighetsgrupp är ett team branschspecialister med lång erfarenhet inom rådgivning, skatt, redovisning och revision. Vi ger dig trygghet i...
Det ökande antalet cyberangrepp kan orsaka stor skada på din verksamhet. Cyberangrepp sker genom olika metoder och drabbar i princip alla branscher. Det är inte lätt att skydda sig, men det går. Här berättar Johan Sarasalo, Head of BRS Corporate på Grant Thornton om de senaste trenderna och vad du kan göra för att bli mer motståndskraftig.
Rysslands invasion av Ukraina har ökat hotbilden för Sverige på många sätt. Inte minst i cyberspace där hackerattackerna sedan invasionen blivit allt fler.
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har observerat flera cyberattacker i Sverige under de gångna månaderna. Säkerhetspolisen (Säpo) konstaterar i en ny rapport att Sveriges säkerhet utmanas och att cyberangrepp ”är ett allvarligt hot mot Sverige.” Under våren har regeringen därför gett Finansinspektionen i uppdrag att ta fram förslag på åtgärder för att stärka finanssektorns motståndskraft mot just cyberangrepp, eftersom den digitala finansbranschen är särskilt sårbar för sådana.
Cybersäkerhet – en internationell angelägenhet
Johan Sarasalo säger att hackernätverken finns över hela världen och kan ha medlemmar från flera länder. Framför allt finns de i Ryssland men också i Kina och Nordkorea. Det är inte alltid enkelt att veta exakt vilket land de kommer ifrån eftersom de är duktiga på att skydda sig själva.
Den ökade hotbilden i cyberrymden är för närvarande ett problem som framför allt drabbar företag som har verksamhet i Ryssland och Ukraina. Det finns hackare som kämpar mot Ryssland, och hackare som riktar sig mot Ukraina och mot västländer som på olika sätt stödjer landet.
- Ryska hackare som förut slog till mot vilket företag som helst för att tjäna pengar fokuserar nu på Ukraina. Detta har gjort att vi i dag faktiskt ser en tendens till att cyberangrepp mot företag och organisationer i övriga världen har minskat något, säger Johan Sarasalo.
Från intrång till krav på lösensumma
Han berättar vidare att det framför allt finns tre typer av hotaktörer; Internationella aktörer, ofta stater som bedriver industrispionage, som vill åt de största företagen, eller företag med spjutspetskunskap. Ideella grupper med ett syfte att skydda till exempel miljö eller en djurart. Samt den största gruppen; kriminella hackare som tjänar pengar genom att hacka sig in i företagens IT-system. Attackerna kan vara riktade eller slumpmässiga och kan resultera i att affärskritisk information krypteras, förfalskas eller publiceras och säljs vidare på darkwebb.
Hackarna använder bland annat Ransomware, en form av skadlig programvara som krypterar filer eller hela servars hårddiskar. Hackarna kräver sedan en lösensumma för att låsa upp de krypterade filerna. Eftersom det är så lönsamt för kriminella har attackerna både blivit fler och mer sofistikerade.
- Lösensumman utgör ofta några procent av företagets omsättning. Det handlar om stora belopp, men hackarna är noga med att det inte ska vara så kännbart att det blir omöjligt för företagen att betala, det ska inte svida för mycket, säger Johan Sarasalo.
Trots att det handlar om stora belopp visar en ny undersökning från Kaspersky, som publicerades i maj 2022, att 67 procent av företagen är beredda att betala om de drabbas. Av de som redan drabbats en gång visar det sig att 88 procent är villiga att betala om de drabbas igen.
- Man ska dock veta att det kan vara mycket jobb att dekryptera och få i gång sina system igen även om man betalar. Dessutom är det stor risk att drabbas igen. Det finns inte heller någon garanti för att man får tillbaka information även om man betalar, säger Johan Sarasalo.
I de fall man inte betalar måste all information återskapas. Det kan röra sig om bokföring, levererade varor och fakturor från backuper - vilka kan vara krypterade flera månader tillbaka i tiden.
- Då måste du leta efter informationen i mejl, hos kunder, leverantörer, din bank och liknande. Detta får som konsekvens att det kan ta lång tid och kosta många miljoner att komma tillbaka till ursprungsläget, säger Johan Sarasalo.
Utöver allvarliga, kostsamma störningar på verksamheten riskerar bolagen även dålig renommé, och böter enligt GDPR om känsliga personuppgifter läcker ut.
- Lyder företaget under Finansinspektionen riskerar man även sanktioner eller att tillståndet att bedriva verksamhet dras in, säger Johan Sarasalo.
Bygg motståndskraft mot cyberangrepp
Även om det nästan är omöjligt att skydda sig helt mot attacker finns det vissa saker du kan göra för att bygga motståndskraft mot cyberangrepp och säkerställa att konsekvenserna blir så små som möjligt när det väl händer något.
- En av de viktigaste insatserna är att lära sig mer om vilka metoder som används vid cyberangrepp och vilka säkerhetsåtgärder som finns att vidta, säger Johan Sarasalo och berättar vidare att riskarbetet bör ske i små steg. Det grundläggande är att fokusera på att skydda det som har mest värde för verksamheten.
När du har fått en bild av vad du behöver skydda, vilka åtgärder du måste vidta och vad det får kosta att åtgärda riskerna är nästa steg att se över vilka skydd du har på plats i dag och på vilken nivå de ligger.
Viktigt att kartlägga cyberrisker
Johan Sarasalo förklarar att det handlar om att göra en kartläggning av situationen och en bedömning av vilka säkerhetsåtgärder som behöver justeras, läggas till och kanske tas bort för att hamna på rätt nivå.
- IT-chefen på bolaget måste ta reda på vad som är affärskritiskt. Hur många minuter kan ett system klara av att ligga nere utan att verksamheten påverkas? Verksamheten i sin tur måste ha en förståelse för kostnaden för att hålla systemet på den nivån.
Det är också viktigt att ta kontakt med de IT-leverantörer som du redan jobbar med och som ansvarar för dina säkerhetsåtgärder. Är de tillräckliga, eller skyddar de mer än du behöver, så att konsekvensen blir att du betalar onödigt mycket?
- Utmana dina leverantörer och läs dina avtal. Begär rapporter som visar att skydden är aktiva och fångar upp rätt saker. Säkerställ att planer för att hantera kriser övas och att anställda, konsulter och leverantörer lever upp till vad som står i era styrande dokument.
Ta hjälp för att säkra ditt företags cybersäkerhet
Om du har en komplex IT-miljö kan det vara utmanande att göra den här kartläggningen själv.
- Ibland är det bra att ta in en oberoende tredje part som ser saker ur ett annat perspektiv och som hjälper er få bättre ordning och reda på IT-systemen. Våra experter inom cyber säkerhet jobbar systematiskt igenom system, processer, policys och avtal, samt vidtar korrekta skyddsåtgärder och säkerställer att era underleverantörer arbetar utifrån er kravställning och era styrdokument. Vi har ett globalt nätverk som både har bra koll på hur hackarna arbetar världen över och hur deras arbetsmetoder förändras och förfinas.
Johan Sarasalo understryker att det ger många positiva effekter att ta hjälp av en extern part.
- Det ger inte bara tid över för medarbetare att fokusera på kärnverksamheten. Med en oberoende part kan du också få svart på vitt att ni har ett fullgott säkerhetsabete. Det ger ökad trygghet och bygger långsiktig och hållbar motståndskraft mot cyberangrepp över tid.
Så räddar du bokföringen vid ett cyberangrepp
Webbinarium | 4 mars 2025
Välkommen till ett webbinarium där vi kommer att förklara varför bokföringen, av alla saker, faktiskt är en viktig sak att hantera i samband med ett cyberangrepp.
Generaladvokaten vid EU-domstolen underkänner Skatteverkets metod för omvärdering av moms. Om EU-domstolen senare dömer enligt förslaget är det en positiv ändring av rådande praxis, som leder till lägre framtida beskattning och kan även öppna upp möjligheter till att få tillbaka betald moms.
Månadsskiftet mars/april innebär för de allra flesta företag ett nytt semesterår. Att ha koll på medarbetarnas semesterdagar och alla regler kring semester kan vara både komplicerat och tidskrävande. Här reder Grant Thorntons löneexpert ut vilka fallgroparna kan vara och varför det är viktigt att semesterfrågor hanteras rätt.
För att göra Europa mer konkurrenskraftigt aviserade EU nyligen att man önskar lätta på regelbördan genom förändringar av CSRD. Om förslaget går igenom kommer färre bolag träffas - framförallt är det SME-marknaden som får minskade krav på rapportering.