-
Börsnotering
Överväger du och ditt företag en börsnotering? Bolagets styrelse och ledning har mycket att vinna på att vara väl förberedda innan de fattar beslut om att inleda en noteringsprocess och på att vara väl informerade om de krav som ställs på ett börsnoterat bolag. Grant Thornton hjälper dig i hela noteringsprocessen.
-
Extern revision
För oss är det viktigt att leverera en högkvalitativ revision av en årsredovisning. Vi tycker att det är viktigt att se bortom bokföringen och istället fokusera på just din verksamhet och de avtal som ligger till grund för bokföringen. Ta hjälp av våra experter för en extern revision av din verksamhet.
-
Granskning av frivillig hållbarhetsredovisning
En granskning av hållbarhetsredovisning bidrar till ökad transparens, trovärdighet och struktur. Granskning och revision har också gått från att vara önskvärt till att vara ett krav. Hållbarhetsdata kan upplevas som komplex och svår eftersom hållbarhet omfattar olika delar. Det finns flera ramverk att följa och olika sätt att redovisa sin hållbarhetsdata. Med en granskning som också omfattar ett bestyrkande skapas förutsättningar för ökad trovärdighet och möjlighet att utveckla förbättra och sin rapportering.
-
Granskning av hållbarhetsrapport enligt CSRD
Det nya direktivet Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) innebär ökade krav på rapportering och granskning av hållbarhetsdata.
-
Internationell revision
Våra revisionsspecialister på Grant Thorntons International Business Center kombinerar internationell erfarenhet med tekniskt och branschspecifikt kunnande. Genom ärlig och rak kommunikation med dig som kund skapar vi en bättre anpassad internationell revision.
-
IT Assurance
Digital informationshantering kräver stor säkerhet, både vad gäller skydd mot intrång och mot förlust av data. Vilka behov har ditt företag? Våra experter hjälper dig att hitta en optimerad lösning anpassad till företagets informationshantering.
-
Fåmansföretag
Hos Grant Thorntons skattekonsulter får du som äger och driver ett fåmansföretag en skräddarsydd helhetslösning utifrån dina och företagets specifika behov. Vi arbetar nära dig som kund och hjälper till att genomföra de åtgärder vi föreslår.
-
Företagsbeskattning
Lagstiftning och praxis kring företags- och bolagsbeskattning ändras ständigt. Vi ser till att du är uppdaterad på området så att du kan undvika problem och utnyttja de skattemässiga fördelar som finns.
-
Internationell beskattning
Vårt internationella nätverk Grant Thornton International har medlemsföretag i närmare 120 länder. Genom oss får du snabbt veta gällande skatteregler i olika länder. Vi kan hjälpa till med alla frågor om bolagsskatt, mervärdesskatt, internationella transaktioner och konsekvensanalyser inför etableringar. Vi bistår även vid etablering av filial eller dotterbolag.
-
Moms, punktskatt, tull
Så gott som varje transaktion i ett bolag kräver momshantering. Reglerna kan upplevas som komplicerade och felaktig hantering av momsen kan innebära onödiga kostnader och straffavgifter för ditt företag. Våra rådgivare stöttar dig och ditt företag.
-
Deals - Transaktionsrådgivning
Att skapa en lönsam och hållbar tillväxt kan vara en utmaning oavsett ekonomiskt klimat. För allt fler företag har en sund tillväxtstrategi blivit en central del för att lyckas med utvärderingar och transaktioner. På Grant Thornton möter vi upp er tillväxtstrategi med skräddarsydd rådgivning utifrån utgångspunkten att varje företag och transaktion är unik.
-
ESG & hållbarhetsrådgivning
Hållbarhet driver affären och är en väsentlig del för att uppnå en långsiktigt lönsam organisation. Därför har vi ett dedikerat team för hållbarhetstjänster som bistår våra kunder, nationellt och internationellt, med expertkompetens inom hållbarhetsområdet.
-
Financial Advisory Services
Inom Financial Advisory Services har vi samlad expertis för att stödja företag som står under Finansinspektionens tillsyn. Vi hjälper våra kunder med bland annat internrevision, olika oberoende granskningsinsatser, granskning och rådgivning inom AML/CTF samt mycket mer.
-
Risk Advisory Services
Vi erbjuder tjänster inom Business Risk Services som hjälper dig att säkerställa din styrning och kontroll, uppnå Compliance, optimera dina affärsprocesser och system, samt förbättra din prestation och konkurrenskraft.
-
Internationella tjänster
Vårt International Business Centre (IBC) erbjuder tjänster inom revision och rådgivning, redovisning och skatt med ett internationellt perspektiv mot en internationell marknad genom våra medlemsföretag i cirka 150 länder. Få lokal expertis - oavsett var i världen du gör affärer.
SDG – Sustainable Development Goals
2015 satte FN:s medlemsländer upp 17 hållbarhetsmål (Sustainable Development Goals – SDG) som ska vara uppfyllda till 2030 – Agenda 2030. Idag utgår många organisationers hållbarhetsarbete från just dessa mål. Hållbarhetsmål ska vara handlingsfokuserade, precisa och lätta att kommunicera.
FN:s 17 globala mål kan ibland upplevas som stora och svåråtkomliga, men de flesta av stiftelsers och föreningars ändamål brukar lätt kunna identifieras att falla in under något av målen. Vare sig det gäller att värna om hälsa (mål 3), forskning och utbildning (mål 4), utrota fattigdom (mål 1), minskad ojämlikhet (mål 10) eller något av de andra målen, presentera hur just ni arbetar med era utvalda mål.
Vilka mål sammanfaller med organisationens ändamål idag? Vilka mål vill er organisation vara med att sträva mot? En organisation kan inte vara lösningen på alla världens problem. Välj ut de mål som är mest relevanta för verksamheten och berätta hur ni är med och bidrar för att uppfylla målet till 2030.
ESG – Environmental, Social & Governance
ESG är både ett begrepp och ett ramverk, etablerat 2015 i samband med lanseringen av FN:s globala hållbarhetsmål (Agenda 2030). Som ramverk utgör det ett sätt att analysera en verksamhet ur såväl ett finansiellt som icke-finansiellt perspektiv, eftersom alla företag har påverkan på miljö, samhälle, människor och genom de sätt det hanterar ansvar och risker.
Många organisationer pratar om sitt hållbarhetsarbete utifrån just ESG. Alla tre områden bör tas i beaktning och utvärderas som en del av organisationens hållbarhetsarbete. Att bryta ner det i tre delar är ett annat verktyg för att snabbt få fram hur ni arbetar med hållbarhet idag och hur ni vill fokusera det framöver.
Environmental – Miljö
Hur en organisation identifierar och hanterar risker, möjligheter och bidrar till frågor kopplade till miljö. Det kan gälla klimatet, men även biologisk mångfald, energi, vatten etc. Det kan låta enormt stort, men handlar om de klimatsmarta val ni gör i er verksamhet, vare sig det gäller elavtal, resepolicy, investeringspolicy eller återvinning.
Social – Människor
Hur organisationen identifierar och hanterar risker, möjligheter, och bidrar till bra arbetsvillkor och att minska ojämlikheter och orättvisor i världen. Hur ser ni till att medarbetarna mår bra? Har ni en personalpolicy? Jämställdhetsmål? Hur bidrar organisationen till allas (anställda, medlemmar, människor utanför organisationen) välmående?
Governance – Styrning
Hur ser ni till att organisationen sköts på ett ansvarsfullt sätt? Vilka värderingar har organisationen och hur följer ni upp att de följs? Hur ser ni till att lagar och regelverk följs? Hur ser styrelsen ut? Vad vill ni uppnå med er organisation och hur mäter ni och följer upp detta?
CSRD – Corporate Sustainability Reporting Directive
CSRD står för Corporate Sustainability Reporting Directive och innebär lagstadgad hållbarhetsrapportering för stora bolag inom Europa från och med 1 januari 2024. CSRD-direktivet ersätter NFRD (Non Financial Reporting Directive) som årsredovisningslagens krav på hållbarhetsrapportering är baserat på. CSRD har som syfte att skapa en gemensam definition för hållbarhet och att främja jämförbarhet av information. Vilken information som ska rapporteras beskrivs i ESRS (European Sustainability Reporting Standards). Hur implementeringen i svensk lag kommer se ut är inte fastställt än.
Till en början kommer det vara noterade och stora bolag som omfattas, sedan noterade medelstora och småföretag. CSRD omfattar dessutom hela värdekedjan, vilket kommer leda till högre krav på marknaden generellt och de organisationer som är kund, partner, eller leverantör till ett stort bolag kan komma att behöva rapportera in data. Ideella organisationer som uppnår storlekskraven kommer träffas, men även mindre ideella organisationer kan komma att träffas indirekt. I och med en gemensam definition för hållbarhet kan ESG komma att bli allt vanligare och skapa en förväntan på organisationer att tydligt kunna redovisa sitt hållbarhetsarbete enligt detta för att kunna jämföra olika organisationers hållbarhetsarbeten. Förväntan kan komma från allmänheten, man även från de företag som kommer att behöva eller väljer att följa CSRD och därmed kommer begära in liknande information vid samarbeten, sponsorskap eller donation av gåvor. Det är därför viktigt att ideella organisationer funderar över sina risker och både positiv och negativ påverkan. |
Fortsätt ställa frågorna om hur ert hållbarhetsarbete ser ut idag, hur ni utvärderar och hanterar era risker och möjligheter, hur ni mäter och följer upp det och hur ni kommunicerar ert bidrag till Agenda 2030.
Få mer kunskap till förberedelserna för CSRD
Vill du lära dig mer om CSRD och framtidens hållbarhetsrapportering? Se vårt webbinarium från den 24 januari 2023 on demand där vi går igenom vad, när och hur rapportering enligt CSRD ska ske för företagen och vad du måste planera för redan nu för att vara väl förberedd.
Titta on demand
Med vårt nyhetsbrev Target får du varje månad aktuella nyheter likt denna, tips från våra experter och information om kommande evenemang. Vi vill bidra till att ditt företag växer och utvecklas.