-
Börsnotering
Överväger du och ditt företag en börsnotering? Bolagets styrelse och ledning har mycket att vinna på att vara väl förberedda innan de fattar beslut om att inleda en noteringsprocess och på att vara väl informerade om de krav som ställs på ett börsnoterat bolag. Grant Thornton hjälper dig i hela noteringsprocessen.
-
Extern revision
För oss är det viktigt att leverera en högkvalitativ revision av en årsredovisning. Vi tycker att det är viktigt att se bortom bokföringen och istället fokusera på just din verksamhet och de avtal som ligger till grund för bokföringen. Ta hjälp av våra experter för en extern revision av din verksamhet.
-
Granskning av frivillig hållbarhetsredovisning
En granskning av hållbarhetsredovisning bidrar till ökad transparens, trovärdighet och struktur. Granskning och revision har också gått från att vara önskvärt till att vara ett krav. Hållbarhetsdata kan upplevas som komplex och svår eftersom hållbarhet omfattar olika delar. Det finns flera ramverk att följa och olika sätt att redovisa sin hållbarhetsdata. Med en granskning som också omfattar ett bestyrkande skapas förutsättningar för ökad trovärdighet och möjlighet att utveckla förbättra och sin rapportering.
-
Granskning av hållbarhetsrapport enligt CSRD
Det nya direktivet Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) innebär ökade krav på rapportering och granskning av hållbarhetsdata.
-
Internationell revision
Våra revisionsspecialister på Grant Thorntons International Business Center kombinerar internationell erfarenhet med tekniskt och branschspecifikt kunnande. Genom ärlig och rak kommunikation med dig som kund skapar vi en bättre anpassad internationell revision.
-
IT Assurance
Digital informationshantering kräver stor säkerhet, både vad gäller skydd mot intrång och mot förlust av data. Vilka behov har ditt företag? Våra experter hjälper dig att hitta en optimerad lösning anpassad till företagets informationshantering.
-
Fåmansföretag
Hos Grant Thorntons skattekonsulter får du som äger och driver ett fåmansföretag en skräddarsydd helhetslösning utifrån dina och företagets specifika behov. Vi arbetar nära dig som kund och hjälper till att genomföra de åtgärder vi föreslår.
-
Företagsbeskattning
Lagstiftning och praxis kring företags- och bolagsbeskattning ändras ständigt. Vi ser till att du är uppdaterad på området så att du kan undvika problem och utnyttja de skattemässiga fördelar som finns.
-
Internationell beskattning
Vårt internationella nätverk Grant Thornton International har medlemsföretag i närmare 120 länder. Genom oss får du snabbt veta gällande skatteregler i olika länder. Vi kan hjälpa till med alla frågor om bolagsskatt, mervärdesskatt, internationella transaktioner och konsekvensanalyser inför etableringar. Vi bistår även vid etablering av filial eller dotterbolag.
-
Moms, punktskatt, tull
Så gott som varje transaktion i ett bolag kräver momshantering. Reglerna kan upplevas som komplicerade och felaktig hantering av momsen kan innebära onödiga kostnader och straffavgifter för ditt företag. Våra rådgivare stöttar dig och ditt företag.
-
Deals - Transaktionsrådgivning
Att skapa en lönsam och hållbar tillväxt kan vara en utmaning oavsett ekonomiskt klimat. För allt fler företag har en sund tillväxtstrategi blivit en central del för att lyckas med utvärderingar och transaktioner. På Grant Thornton möter vi upp er tillväxtstrategi med skräddarsydd rådgivning utifrån utgångspunkten att varje företag och transaktion är unik.
-
ESG & hållbarhetsrådgivning
Hållbarhet driver affären och är en väsentlig del för att uppnå en långsiktigt lönsam organisation. Därför har vi ett dedikerat team för hållbarhetstjänster som bistår våra kunder, nationellt och internationellt, med expertkompetens inom hållbarhetsområdet.
-
Financial Advisory Services
Inom Financial Advisory Services har vi samlad expertis för att stödja företag som står under Finansinspektionens tillsyn. Vi hjälper våra kunder med bland annat internrevision, olika oberoende granskningsinsatser, granskning och rådgivning inom AML/CTF samt mycket mer.
-
Risk Advisory Services
Vi erbjuder tjänster inom Business Risk Services som hjälper dig att säkerställa din styrning och kontroll, uppnå Compliance, optimera dina affärsprocesser och system, samt förbättra din prestation och konkurrenskraft.
-
Internationella tjänster
Vårt International Business Centre (IBC) erbjuder tjänster inom revision och rådgivning, redovisning och skatt med ett internationellt perspektiv mot en internationell marknad genom våra medlemsföretag i cirka 150 länder. Få lokal expertis - oavsett var i världen du gör affärer.
Vad innebär arbetsgivardeklaration på individnivå? Hur påverkar kontantprincipen medarbetarens förmåner? Få snabba svar på dessa och andra frågor i lönexperten Anneli Wahlgrens fem tips och uppdateringar för dig som har personal.
Fem snabba tips
1. Karensavdrag - istället för karensdag
Nytt för i år är att karensavdrag ska göras från och med den första sjukdagen. Detta ersätter karensdag från och med den 1/1 2019. Avdraget beräknas på 20% (1/5) av din totala schemalagda arbetstid under en vecka. Om man inte har en fastställd veckoarbetstid beräknas en genomsnittlig arbetsvecka baserad på en tremånadersperiod. Sjuklön och sjukavdrag beräknas som tidigare, enda skillnaden är att det regleras från och med dag 1 till och med dag 14.
2. Ökade förmåner - höjt inkomsttak i sjukförsäkringen (SGI)
Från och med den 1/7 2018 har inkomsttaket, som grundar sig på sjukpenningen, höjts från 7,5 prisbasbelopp till 8 prisbasbelopp, Detta förändrar summan från 28.438kr/mån till 30.333kr/mån. Förmåner som sjuk- och rehabiliteringspenning ökar som mest med 1.895kr/mån.
3. Förändringar i förmånsbeskattningen - privata sjukvårdsförsäkringar via jobbet inte längre skattefria
Ändringarna började gälla från och med den 1/7 2018 och innebär att privata sjuk- och hälsoförmåner, som exempelvis ögonoperationer, blir skattepliktiga. Undantag är rehabilitering, företagshälsovård och förebyggande behandling som är fortsatt skattefria. Även vård och läkemedel utomlands förblir skattefria. Förmånen värderas till att motsvara arbetsgivarens kostnad för försäkringen (premien). På fakturan ska det framgå hur stor del som ska förmånsbeskattas och resterande del utgörs av eventuella undantag.
4. Arbetsgivardeklaration (AGI) på individnivå – nya regler
Började gälla från och med 1/1 2019 och för en del branscher redan 1/7 2018. Arbetsgivaren blir skyldig att senast den dag AGI ska ha inkommit till Skatteverket informera den anställde om de uppgifter som lämnats. Informationsskyldigheten gäller även vid ändring eller tillägg av lön. Rättelser av för mycket utbetald lön, där det inte finns något att kvitta mot, regleras genom återkrav. Skatten regleras ej. Om ett företag inte har någon lön att redovisa för en månad ska ändå en AGI rapporteras in i form av en nollad huvuduppgift.
5. Kontantprincipen – regler som påverkar dina förmåner
Under den månad arbetsgivaren betalar en förmån för den anställde ska denne även förmånsbeskattas. Kontantprincipen innefattar bland annat förmån av drivmedel och bonus. Utifrån denna princip är det bra att ta ut en tjänstebil i början på månaden istället för i slutet. Detta då bilförmån ska påföras tills sitt fulla månatliga förmånsvärde från den dagen bilen hämtas ut. Om en arbetsgivare först i efterhand får underlag för beräkning av exempelvis bilförmån måste rättelse av förmånen göras i rätt period i AGI:n.