-
Börsnotering
Överväger du och ditt företag en börsnotering? Bolagets styrelse och ledning har mycket att vinna på att vara väl förberedda innan de fattar beslut om att inleda en noteringsprocess och på att vara väl informerade om de krav som ställs på ett börsnoterat bolag. Grant Thornton hjälper dig i hela noteringsprocessen.
-
Extern revision
För oss är det viktigt att leverera en högkvalitativ revision av en årsredovisning. Vi tycker att det är viktigt att se bortom bokföringen och istället fokusera på just din verksamhet och de avtal som ligger till grund för bokföringen. Ta hjälp av våra experter för en extern revision av din verksamhet.
-
Granskning av frivillig hållbarhetsredovisning
En granskning av hållbarhetsredovisning bidrar till ökad transparens, trovärdighet och struktur. Granskning och revision har också gått från att vara önskvärt till att vara ett krav. Hållbarhetsdata kan upplevas som komplex och svår eftersom hållbarhet omfattar olika delar. Det finns flera ramverk att följa och olika sätt att redovisa sin hållbarhetsdata. Med en granskning som också omfattar ett bestyrkande skapas förutsättningar för ökad trovärdighet och möjlighet att utveckla förbättra och sin rapportering.
-
Granskning av hållbarhetsrapport enligt CSRD
Det nya direktivet Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) innebär ökade krav på rapportering och granskning av hållbarhetsdata.
-
Internationell revision
Våra revisionsspecialister på Grant Thorntons International Business Center kombinerar internationell erfarenhet med tekniskt och branschspecifikt kunnande. Genom ärlig och rak kommunikation med dig som kund skapar vi en bättre anpassad internationell revision.
-
IT Assurance
Digital informationshantering kräver stor säkerhet, både vad gäller skydd mot intrång och mot förlust av data. Vilka behov har ditt företag? Våra experter hjälper dig att hitta en optimerad lösning anpassad till företagets informationshantering.
-
Fåmansföretag
Hos Grant Thorntons skattekonsulter får du som äger och driver ett fåmansföretag en skräddarsydd helhetslösning utifrån dina och företagets specifika behov. Vi arbetar nära dig som kund och hjälper till att genomföra de åtgärder vi föreslår.
-
Företagsbeskattning
Lagstiftning och praxis kring företags- och bolagsbeskattning ändras ständigt. Vi ser till att du är uppdaterad på området så att du kan undvika problem och utnyttja de skattemässiga fördelar som finns.
-
Internationell beskattning
Vårt internationella nätverk Grant Thornton International har medlemsföretag i närmare 120 länder. Genom oss får du snabbt veta gällande skatteregler i olika länder. Vi kan hjälpa till med alla frågor om bolagsskatt, mervärdesskatt, internationella transaktioner och konsekvensanalyser inför etableringar. Vi bistår även vid etablering av filial eller dotterbolag.
-
Moms, punktskatt, tull
Så gott som varje transaktion i ett bolag kräver momshantering. Reglerna kan upplevas som komplicerade och felaktig hantering av momsen kan innebära onödiga kostnader och straffavgifter för ditt företag. Våra rådgivare stöttar dig och ditt företag.
-
Deals - Transaktionsrådgivning
Att skapa en lönsam och hållbar tillväxt kan vara en utmaning oavsett ekonomiskt klimat. För allt fler företag har en sund tillväxtstrategi blivit en central del för att lyckas med utvärderingar och transaktioner. På Grant Thornton möter vi upp er tillväxtstrategi med skräddarsydd rådgivning utifrån utgångspunkten att varje företag och transaktion är unik.
-
ESG & hållbarhetsrådgivning
Hållbarhet driver affären och är en väsentlig del för att uppnå en långsiktigt lönsam organisation. Därför har vi ett dedikerat team för hållbarhetstjänster som bistår våra kunder, nationellt och internationellt, med expertkompetens inom hållbarhetsområdet.
-
Financial Advisory Services
Inom Financial Advisory Services har vi samlad expertis för att stödja företag som står under Finansinspektionens tillsyn. Vi hjälper våra kunder med bland annat internrevision, olika oberoende granskningsinsatser, granskning och rådgivning inom AML/CTF samt mycket mer.
-
Risk Advisory Services
Vi erbjuder tjänster inom Business Risk Services som hjälper dig att säkerställa din styrning och kontroll, uppnå Compliance, optimera dina affärsprocesser och system, samt förbättra din prestation och konkurrenskraft.
-
Internationella tjänster
Vårt International Business Centre (IBC) erbjuder tjänster inom revision och rådgivning, redovisning och skatt med ett internationellt perspektiv mot en internationell marknad genom våra medlemsföretag i cirka 150 länder. Få lokal expertis - oavsett var i världen du gör affärer.
Varningssignaler att hålla koll på hos dina kunder och leverantörer
En konkurs kommer sällan plötsligt. Oftast finns tidiga varningssignaler. Den vanligaste är likviditetsproblem, det vill säga att det saknas pengar på banken, vilket gör det svårare att betala räkningar och lönsamheten går ner.
Niklas Emthén tycker att man ska se upp med kunder som inte längre betalar sina räkningar i tid, eller leverantörer som inte kan få fram varor.
– Om du misstänker ekonomiska svårigheter bör du försöka ha en nära dialog med din kund. Dennes obestånd kan drabba även dig hårt. Kräv förskottsbetalning eller säkerhet för dina leveranser. Du kan kolla upp kunden genom att till exempel ta en kreditupplysning, eller vända dig till domstolen där företaget har sitt säte och ta reda på om det finns några pågående tvister.
Utsatta branscher
Enligt Niklas Emthén som är advokat och konkursförvaltare på Lindskog Malmström Advokatbyrå är de vanligaste orsakerna till konkurs en olönsam eller föråldrad affärsmodell, förändrade bransch- och marknadsförutsättningar, bristande internkontroll eller tillfälliga orsaker som att en kund inte kan betala, vilket kan ge dominoeffekter.
– Vissa branscher som detaljhandel, restaurang och besöksnäring har också varit hårt ansatta de senaste åren. Det kan också hänga ihop med att personerna bakom företagen i vissa branscher, till exempel bygg, snarare drivs i syfte att trygga den personliga försörjningen än viljan att driva ett företag, tror Niklas Emthén.
Släpp stoltheten – kontakta revisorn
Misstänker du att ditt bolag är på väg åt fel håll bör du börja med att ta kontakt med sin revisor eller annan rådgivare som är insatt i bolagets ekonomi och verksamhet – ju tidigare desto bättre.
Johan Andersson, auktoriserad revisor på Grant Thornton, förklarar att revisorernas roll är att granska vad som hänt och att allt går rätt och riktigt till framåt. Finns det några andra lösningar än konkurs? Vilka är förutsättningarna för att verksamheten ska kunna leva vidare och att medarbetarna ska kan kunna behålla jobbet? Vilka risker finns? Vilka är leverantörerna? Kunderna? Finns det pengar att spara? Vad vet styrelsen? Är det dags att ta kontakt med sakkunnig jurist?
– Din revisor eller rådgivare kan vara ett första bollplank att hjälpa bolaget hitta andra vägar innan du tar hjälp av sakkunniga jurister. Det kanske räcker med en företagsrekonstruktion om bolaget i grunden är livskraftigt. En likvidation kan vara aktuell för företag med ekonomiska problem. Du kanske kan göra frivilliga uppgörelser med kunder och leverantörer, förlänga betalningstider, eller försöka få snabbare betalt. Om konkursen är ett faktum är det bra att ta kontakt med en sakkunnig jurist som hjälper dig förbereda konkursen så att utfallet blir så bra som möjligt, säger Johan Andersson.
När konkursen är ett faktum
Konkurs ska beslutas om företaget är på obestånd och det är en likviditetsbrist som inte är tillfällig.
Tingsrätten fattar beslutet om konkurs antingen på ansökan av en borgenär (oftast Skatteverket), eller av en gäldenär (firmatecknare som företräder bolaget). I det senare fallet godtas konkursen i regel samma dag, men om borgenären ansöker måste det styrkas att bolaget är på obestånd vilket kan ta längre tid.
Tingsrätten utser sedan en konkursförvaltare som bland annat ska förvalta konkursboets egendom och göra en förteckning över tillgångar och skulder.
– Förvaltarens främsta uppgift är att tillvarata borgenärens intressen och få ut så mycket pengar som möjligt. Det kan göras genom att avveckla och sälja tillgångarna styckvis eller genom att fortsätta verksamheten och sedan sälja den som en helhet, berättar Niklas Emthén.
Pengarna fördelas sedan mellan borgenärerna så långt de räcker efter att kostnaderna för konkursen har betalats.
I en ekonomiskt ansträngd situation är det väldigt viktigt att inte gynna någon borgenär framför någon annan eftersom detta kan vara brottsligt. Alla ska behandlas lika.
Om du själv är borgenär och en konkursförvaltare kräver att du ska leverera en vara till ett konkursbo så är du skyldig att göra det.
– Men det ligger i konkursförvaltarens händer och denne är skyldig att betala dig för en sådan leverans så det är ganska riskfritt och du kan vara trygg i att du får betalt, säger Niklas Emthén.
Styrelsens ansvar
När det gäller ansvarsfrågan är det tyvärr många ägare av små och medelstora företag som inte har koll på sitt ansvar.
Huvudregeln är att aktieägarna inte bär något personligt ansvar för aktiebolagets skulder. Däremot kan styrelsen under vissa förutsättningar drabbas av ett personligt betalningsansvar för i princip alla obetalda skatter och avgifter för bolaget. Som styrelseledamot är du även skyldig att se till att du har rätt underlag till de beslut som fattas även om redovisningsbyrån sköter allt.
– Det är därför väldigt viktigt att du som styrelseledamot har koll på att bolaget betalar alla skatter och avgifter senast på förfallodagen och detta gäller hela vägen fram till konkurs. Styrelsen kan även ställas till ansvar för bokföringsbrott om bokföringen inte har skötts på korrekt sätt, säger Niklas Emthén.
Styrelseledamöter i ett aktiebolag har också ett ansvar att ha koll på bolagets egna kapital.
Om det finns skäl att anta att det egna kapitalet understiger hälften av det registrerade aktiekapitalet är styrelsen skyldig att genast upprätta en s.k. kontrollbalansräkning som ska revideras och läggas fram på bolagsstämma.
Om detta inte görs kan styrelseledamöterna bli ansvariga för de skulder som uppkommer efter att kontrollbalansräkningen senast skulle upprättats. Även en aktieägare kan bli personligt betalningsansvarig om bolagsstämman beslutar att fortsätta verksamheten trots att bolaget är skyldigt att gå i likvidation.
Ordning och reda – A och O
Egentligen är det inte så krångligt att få bolaget att bli livskraftig och undvika konkurs tycker de båda experterna avslutningsvis. Följer du bara råden ovan, har koll på din likviditet, dina leverantörer och kunder så ordnar sig det mesta.
– Framgångsrika bolag har god ordning och reda utan att vara byråkratiska. Har man bara det, då tjänar man pengar. Det blir lite utav ett självspelande piano, säger de båda.
Checklista vid konkurs – att tänka på!• Ha regelbundna avstämningar med din revisor och redovisningsbyrå så slipper du obehagliga överraskningar. Styrelsen är ansvarig för att bolaget sköter bokföringen hela vägen fram till konkurs. • För loggbok - dokumentera dina beslut så att du kan visa i efterhand hur du resonerat och agerat om läget blir ansträngt. • Var noga med att betala skatter och avgifter. Ett förslag är att ha en punkt på styrelseagendan att ta del av skattekontot. • Håll koll på det egna kapitalet och hur det utvecklas – samråd med din revisor. • Särbehandla inte dina borgenärer om den ekonomiska situationen är ansträngd. • Håll koll på viktiga kunder och leverantörer - ha nära kontakt och agera direkt om du märker att kunder inte betalar räkningar i tid eller om leverantörer inte får fram dina varor. • Sök hjälp i tid. Ju tidigare specialiserad rådgivning tas in, desto bättre är förutsättningarna för att rädda verksamheten. Om konkurs är oundviklig blir utfallet i regel bättre om den kan förberedas. Konkurs behöver inte vara slutet för verksamheten. |
Har du frågor om konkurs och behöver rådgivning? Kontakta gärna någon av våra revisorer för att diskutera hur vi kan hjälpa dig och ditt företag.
Med vårt nyhetsbrev Target får du varje månad aktuella nyheter likt denna, tips från våra experter och information om kommande evenemang. Vi vill bidra till att ditt företag växer och utvecklas.