Vi bidrar med ordning och reda genom effektiva processer, ekonomistyrning, revision och specialistrådgivning. På så sätt ökar effektivitet och transparens.
Minimera riskerna, känn dig trygg i dina affärsbeslut och fokusera på kärnverksamheten. Våra revisorer har djupgående kunskap om marknadens förändringar och...
Överväger du och ditt företag en börsnotering? Bolagets styrelse och ledning har mycket att vinna på att vara väl förberedda innan de fattar beslut om att inleda en noteringsprocess och på att vara väl informerade om de krav som ställs på ett börsnoterat bolag. Grant Thornton hjälper dig i hela noteringsprocessen.
För oss är det viktigt att leverera en högkvalitativ revision av en årsredovisning. Vi tycker att det är viktigt att se bortom bokföringen och istället fokusera på just din verksamhet och de avtal som ligger till grund för bokföringen. Ta hjälp av våra experter för en extern revision av din verksamhet.
En granskning av hållbarhetsredovisning bidrar till ökad transparens, trovärdighet och struktur. Granskning och revision har också gått från att vara önskvärt till att vara ett krav. Hållbarhetsdata kan upplevas som komplex och svår eftersom hållbarhet omfattar olika delar. Det finns flera ramverk att följa och olika sätt att redovisa sin hållbarhetsdata. Med en granskning som också omfattar ett bestyrkande skapas förutsättningar för ökad trovärdighet och möjlighet att utveckla förbättra och sin rapportering.
Våra revisionsspecialister på Grant Thorntons International Business Center kombinerar internationell erfarenhet med tekniskt och branschspecifikt kunnande. Genom ärlig och rak kommunikation med dig som kund skapar vi en bättre anpassad internationell revision.
Digital informationshantering kräver stor säkerhet, både vad gäller skydd mot intrång och mot förlust av data. Vilka behov har ditt företag? Våra experter hjälper dig att hitta en optimerad lösning anpassad till företagets informationshantering.
Integritet. Kvalitet. Trygghet. Dessa tre ord utgör kärnan i hur vi arbetar. Vi tar oss tid att förstå vad som är viktigt för just din verksamhet. När vi vet...
Hos Grant Thorntons skattekonsulter får du som äger och driver ett fåmansföretag en skräddarsydd helhetslösning utifrån dina och företagets specifika behov. Vi arbetar nära dig som kund och hjälper till att genomföra de åtgärder vi föreslår.
Lagstiftning och praxis kring företags- och bolagsbeskattning ändras ständigt. Vi ser till att du är uppdaterad på området så att du kan undvika problem och utnyttja de skattemässiga fördelar som finns.
Vårt internationella nätverk Grant Thornton International har medlemsföretag i närmare 120 länder. Genom oss får du snabbt veta gällande skatteregler i olika länder. Vi kan hjälpa till med alla frågor om bolagsskatt, mervärdesskatt, internationella transaktioner och konsekvensanalyser inför etableringar. Vi bistår även vid etablering av filial eller dotterbolag.
Så gott som varje transaktion i ett bolag kräver momshantering. Reglerna kan upplevas som komplicerade och felaktig hantering av momsen kan innebära onödiga kostnader och straffavgifter för ditt företag. Våra rådgivare stöttar dig och ditt företag.
Med oss som rådgivare kan du vara trygg. Vi erbjuder helhetsrådgivning av vårt samlade tjänsteutbud tillsammans med specialister från samtliga affärsområden....
Att skapa en lönsam och hållbar tillväxt kan vara en utmaning oavsett ekonomiskt klimat. För allt fler företag har en sund tillväxtstrategi blivit en central del för att lyckas med utvärderingar och transaktioner. På Grant Thornton möter vi upp er tillväxtstrategi med skräddarsydd rådgivning utifrån utgångspunkten att varje företag och transaktion är unik.
Hållbarhet driver affären och är en väsentlig del för att uppnå en långsiktigt lönsam organisation. Därför har vi ett dedikerat team för hållbarhetstjänster som bistår våra kunder, nationellt och internationellt, med expertkompetens inom hållbarhetsområdet.
Inom Financial Advisory Services har vi samlad expertis för att stödja företag som står under Finansinspektionens tillsyn. Vi hjälper våra kunder med bland annat internrevision, olika oberoende granskningsinsatser, granskning och rådgivning inom AML/CTF samt mycket mer.
Vi erbjuder tjänster inom Business Risk Services som hjälper dig att säkerställa din styrning och kontroll, uppnå Compliance, optimera dina affärsprocesser och system, samt förbättra din prestation och konkurrenskraft.
Vårt International Business Centre (IBC) erbjuder tjänster inom revision och rådgivning, redovisning och skatt med ett internationellt perspektiv mot en internationell marknad genom våra medlemsföretag i cirka 150 länder. Få lokal expertis - oavsett var i världen du gör affärer.
Säkerställ ert företags ekonomiska trygghet med digitala redovisningstjänster - och få mer tid över till att fokusera på affärsskapande. Våra auktoriserade...
Vi erbjuder framåttänkande, skräddarsydda och skalbara lösningar för ert företags lönehantering. Våra lönespecialister fungerar som proaktiva rådgivare och...
Vad sägs om full kontroll över hur ditt företag mår genom en skräddarsydd digital redovisnings- och lönetjänst? Tekniska lösningar kombineras med proaktiv...
Branschexpertis är något som våra kunder både efterfrågar och värderar högt. Grant Thornton samlar experter och specialister från alla affärsområden i olika...
Techföretag är digitala från dag ett. Därför är vår kompletta lösning för ekonomihantering Grant Thornton Flow helt digital och du når den dygnet runt med...
Vi kan den privata vård- och omsorgsbranschen! Sedan 2010 tar vi årligen fram en studie av den privata vård och omsorgsmarknaden i Sverige ur ett finansiellt...
Branschgruppen för ideella organisationer och stiftelser har samlad kompetens från flera olika områden för specifikt anpassad rådgivning utifrån dina...
Att ta steget från ett ägarlett företag till ett Private Equity-ägt företag kan vara en stor förändring. Vi är ditt stöd i transformeringen. När tillväxtdrivna...
Transparensen ökar och de regulatoriska kraven blir mer komplexa för företag i den finansiella sektorn. Att hantera dessa förändringar är viktiga utmaningar...
Särskilda regelverk, förutsättningar som förändras och omvärldens ökande krav inom hållbarhet påverkar transportbranschen. För att hålla företag uppdaterade,...
Grant Thorntons fastighetsgrupp är ett team branschspecialister med lång erfarenhet inom rådgivning, skatt, redovisning och revision. Vi ger dig trygghet i...
Nyckeltalen som har definierat vår tids sätt att driva framgångsrika företag behöver kompletteras med fler och i vissa fall helt nya KPI:er. En som har påbörjat omställningen är Mattias Kjellman, auktoriserad revisor på Grant Thornton. I tjugo år har han granskat finansiella data. Nu är han övertygad om att det inte längre räcker. De icke-finansiella nyckeltalen – till exempel klimatavtryck, arbetsvillkor, risk och kvalitet – seglar upp vid sidan och kompletterar mått på till exempel omsättning och tillväxt. Tillsammans med sina kollegor inom revision och rådgivning påbörjar Mattias Kjellman nu resan mot att identifiera vilka som är framtidens nyckeltal.
Samhället förändras, likaså kraven på företagen och därmed kraven på oss som rådgivare. Tiden är mogen för att komplettera klassiska finansiella nyckeltal med nya - där fokus finns även på miljömässiga och sociala faktorer.
Nedan summerar Mattias hur han ser på utvecklingen mot icke-finansiella nyckeltal:
På vilket sätt ser du att svenskt näringsliv är i förändring? Hur märks det konkret?
Det märks bland annat genom ökade krav och regelverk som läggs på svenska företag. Det kan handla om generellt höjda krav på hållbarhetsrapportering som sådan, men också om ökade krav på transparens avseende affärsmodell, rättigheter för högsta ledning, aktieägare och ökat skydd för företags anställda, som att exempelvis ha ett visselblåsarsystem på plats.
Utifrån ett EU-perspektiv ser vi även att yttre krav på svenska bolag bara kommer att öka som en följd av taxonomin och den gröna given. Det är en utveckling som vi på Grant Thornton välkomnar, det är ytterst viktigt att hela näringslivet bidrar i omställningen. I det arbetet ser vi att vi som revisorer och rådgivare har en viktig roll när det gäller att vägleda företagen.
Vi märker även att svenskt näringsliv är i förändring utifrån det omvända – att företag faktiskt också ställer krav på ledande politiker och beslutsfattare. Tillväxt är inte längre enda drivkraften för många bolag, istället är det att växa på rätt sätt och värderingar som ansvarsfullhet och långsiktighet blir allt tydligare.
Så sent som den 7 september publicerades en debattartikel med underskrifter från mer än 200 företag, där huvudbudskapet är att man önskar hårdare krav och tydligare uppföljning eftersom det främjar utveckling och gör företagen bättre. De olika kraven har som gemensam nämnare att de syftar till att främja en nödvändig omställning, men jag vågar nog påstå att det är relativt nytt att tuffare krav ställs från båda håll.
Är det extra viktigt att fler företag idag behöver se över de nyckeltalen för att vara långsiktigt konkurrenskraftiga och lönsamma?
Jag har själv varit revisor i många år och det klassiska synsättet har ju varit att generera lönsamhet och avkastning på aktieägarkapital. Det är naturligtvis fortsatt viktigt för ett bolags existens. Men för att ett företag ska vara aktuellt för investerare krävs ett 360-perspektiv på verksamheten och där ingår även icke-finansiella nyckeltal. Ett bolags värde idag handlar om helheten, och innefattar alltifrån människorna, kunderna, värderingarna, och det avtryck man gör.
Framtidens nyckeltal
Vilka nyckeltal säkrar er framtida framgång?
En ny generation nyckeltal växer fram vid sidan av de klassiska strikt finansiella. Vilka nyckeltal tittar ert företag på idag? Och vilka ska ni mäta och följa upp på i framtiden?
Välkommen att göra en nyckeltalsinventering och jämför era befintliga och framtida nyckeltal med fler än 600 andra företag.
Tvärtom skulle jag säga, de kan fungera som förstärkare av varandra – det viktiga enligt vårt synsätt är att företag utöver klassiska finansiella nyckeltal även kompletterar nyckeltal som tar hänsyn till miljömässiga och sociala faktorer. Företag som gör detta kommer ha betydligt större möjligheter att vara konkurrenskraftiga och framtidssäkrade eftersom vi redan nu ser exempel där företag faller bort från en upphandlingssituation om olika hållbarhetskriterier inte kan uppfyllas eller föras i bevis.
Vad får detta för följdeffekter?
Det enkla svaret är att när påtryckningen kommer från båda hållen så händer något, det ena inspirerar det andra. En del företag jagas på av regelverken och gör rätt för att vara compliant, medan andra företag drivs på av intressenterna, man kanske förlorar en stor upphandling för att man inte kan visa vissa siffror och så vidare.
Ladda ner
Framtidens nyckeltal
Vi bestämde oss för att ta reda på mer om framtidens nyckeltal. Det resulterade i en undersökning med svar från närmare 500 beslutsfattare. Ta del av resultatet från undersökningen.
Hur spiller det över på Grant Thorntons verksamhet?
Vi måste också anpassa oss såklart. Ska vi kunna visa vägen måste vi ligga i framkant i vårt eget bolag. Här kan nämnas att vi integrerat hållbar utveckling i vår affär och sedan 2018 har vi affärsmål där icke-finansiella nyckeltal står sida vi sida med de finansiella, till exempel mål på jämställdhet, hållbart arbetsliv och nettonoll-utsläpp. Som revisionsbolag är risk och kvalitet grunden i vårt dna. Genom att leva som vi lär vågar jag påstå att vi har egna goda erfarenheter att ta med oss ut till våra kunder.
Mattias Kjellman, auktoriserad revisor, Grant Thornton
Vad ska företag göra annorlunda för att anpassa sig till de nya nyckeltalen?
Vi kan inte nog understryka vikten för företag att göra en genomlysning av de nyckeltal man arbetar med idag och att därefter göra en kritisk bedömning huruvida de nyckeltalen stöttar vision, strategi och tar företaget mot utsatta mål – i ett långsiktigt perspektiv. På Grant Thornton ger vi råd om nyckeltal utifrån ESG, det ramverk som särskilt investerare använder när man screenar företag inför en potentiell investering.
Förkortningen står för Environmental, Social och Governance, där Environmental innefattar miljöpåverkan i ett bredare perspektiv, Social avser den mänskliga faktorn som del av bolagsbyggandet och Governance omfattar klassiska finansiella nyckeltal men också områdena styrning och risk/kvalitet.
Kan man som bolag då välja vilken del av detta man jobbar med?
Framtidens nyckeltal enligt oss, utgörs av en kombination av nyckeltal, unika för varje bolag. Här finns ingen universallösning, det är viktigt att framhålla, utan varje bolag måste göra sin hemläxa och sätta upp sina relevanta nyckeltal. ESG-begreppet täcker in alla perspektiv, men det är klart att det är bättre att börja i något ben än att inte göra något alls.
Vilka delar i ett bolag skulle du beskriva som affärskritiska och lite extra viktiga för att man ska kunna uppnå sina mål?
Det är klart att du som företagare behöver ha god kontroll över risk och compliance eftersom det kan få oerhört tråkiga konsekvenser om du brister där. Frånsett det vill jag ändå lyfta fram att lönsamhet och framgångsrikt affärsskapande också handlar om att ha en stark produkt eller tjänst/god efterfrågan, att ha ett gott rykte bland kunder, medarbetare och på den marknad du verkar i stort. Här räcker det inte med kontroll på siffror och att hålla sig till regelverk, du måste även visa att du är ett ansvarsfullt bolag och ha tydliga värderingar som attraherar kunder och talang.
Bör man fokusera mest på det miljömässiga, det sociala eller bolagsstyrningen som sådan?
Det är svårt att säga vad som är mest ”affärskritiskt” – jag vill helst svara att det är att ha insikt om att det är en helig treenighet som gäller – styrning, de sociala aspekterna och de miljömässiga.
På vilket sätt kan Grant Thornton bidra när det kommer till alla dessa ökade krav i näringslivet?
Jag skulle säga att finansiella nyckeltal fortfarande är kärnan i vårt erbjudande till kunder, men genom att prata framtidens nyckeltal breddar vi också våra kunddialoger. För att hjälpa våra kunder att bygga bolagsvärde behöver vi hjälpa dem att väga in miljöperspektivet i deras verksamheter, men också det sociala perspektivet.
Jag och mina kollegor sitter på så mycket erfarenhet genom alla de företag och entreprenörer vi träffar så vi ser det som vårt ansvar att stötta kunderna att anpassa sig till ett nytt sätt att tänka – oavsett om det är pushat av lagkrav eller kommer från andra intressenter. Varje bolag som integrerar fler perspektiv än det finansiella är ett steg i rätt riktning.
Med hjälp av skattereduktion ska fler företag ge gåvor till ideella organisationer. Det är budskapet från en statlig utredning, som nu publicerats i ett delbetänkande. Förslaget innebär möjlighet till skattereduktion upp till 60 000 kr per år fr.o.m. 2026. Sofia Bülow, expert på skatt kopplat till företagsgåvor, kommenterar förslaget.
Nyfiken på hur du skapar ett framgångsrikt incitamentsprogram, vilka skattefrågor som kommer att forma företagsåret 2025, eller vilka kompetenser som blir avgörande för att möta framtidens utmaningar som CFO? Här är ett urval av höstens mest lästa artiklar från 2024.
De geopolitiska risker som finns globalt är en stor fråga för näringslivet, det menar Tommy Borglund, forskare vid Örebro Universitet. Företagen behöver därför förhålla sig till den utveckling som finns, där flera länder rör sig allt närmare en diktatur eller gråzon i stället för en demokrati.