-
Börsnotering
Överväger du och ditt företag en börsnotering? Bolagets styrelse och ledning har mycket att vinna på att vara väl förberedda innan de fattar beslut om att inleda en noteringsprocess och på att vara väl informerade om de krav som ställs på ett börsnoterat bolag. Grant Thornton hjälper dig i hela noteringsprocessen.
-
Extern revision
För oss är det viktigt att leverera en högkvalitativ revision av en årsredovisning. Vi tycker att det är viktigt att se bortom bokföringen och istället fokusera på just din verksamhet och de avtal som ligger till grund för bokföringen. Ta hjälp av våra experter för en extern revision av din verksamhet.
-
Granskning av frivillig hållbarhetsredovisning
En granskning av hållbarhetsredovisning bidrar till ökad transparens, trovärdighet och struktur. Granskning och revision har också gått från att vara önskvärt till att vara ett krav. Hållbarhetsdata kan upplevas som komplex och svår eftersom hållbarhet omfattar olika delar. Det finns flera ramverk att följa och olika sätt att redovisa sin hållbarhetsdata. Med en granskning som också omfattar ett bestyrkande skapas förutsättningar för ökad trovärdighet och möjlighet att utveckla förbättra och sin rapportering.
-
Granskning av hållbarhetsrapport enligt CSRD
Det nya direktivet Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) innebär ökade krav på rapportering och granskning av hållbarhetsdata.
-
Internationell revision
Våra revisionsspecialister på Grant Thorntons International Business Center kombinerar internationell erfarenhet med tekniskt och branschspecifikt kunnande. Genom ärlig och rak kommunikation med dig som kund skapar vi en bättre anpassad internationell revision.
-
IT Assurance
Digital informationshantering kräver stor säkerhet, både vad gäller skydd mot intrång och mot förlust av data. Vilka behov har ditt företag? Våra experter hjälper dig att hitta en optimerad lösning anpassad till företagets informationshantering.
-
Fåmansföretag
Hos Grant Thorntons skattekonsulter får du som äger och driver ett fåmansföretag en skräddarsydd helhetslösning utifrån dina och företagets specifika behov. Vi arbetar nära dig som kund och hjälper till att genomföra de åtgärder vi föreslår.
-
Företagsbeskattning
Lagstiftning och praxis kring företags- och bolagsbeskattning ändras ständigt. Vi ser till att du är uppdaterad på området så att du kan undvika problem och utnyttja de skattemässiga fördelar som finns.
-
Internationell beskattning
Vårt internationella nätverk Grant Thornton International har medlemsföretag i närmare 120 länder. Genom oss får du snabbt veta gällande skatteregler i olika länder. Vi kan hjälpa till med alla frågor om bolagsskatt, mervärdesskatt, internationella transaktioner och konsekvensanalyser inför etableringar. Vi bistår även vid etablering av filial eller dotterbolag.
-
Moms, punktskatt, tull
Så gott som varje transaktion i ett bolag kräver momshantering. Reglerna kan upplevas som komplicerade och felaktig hantering av momsen kan innebära onödiga kostnader och straffavgifter för ditt företag. Våra rådgivare stöttar dig och ditt företag.
-
Deals - Transaktionsrådgivning
Att skapa en lönsam och hållbar tillväxt kan vara en utmaning oavsett ekonomiskt klimat. För allt fler företag har en sund tillväxtstrategi blivit en central del för att lyckas med utvärderingar och transaktioner. På Grant Thornton möter vi upp er tillväxtstrategi med skräddarsydd rådgivning utifrån utgångspunkten att varje företag och transaktion är unik.
-
ESG & hållbarhetsrådgivning
Hållbarhet driver affären och är en väsentlig del för att uppnå en långsiktigt lönsam organisation. Därför har vi ett dedikerat team för hållbarhetstjänster som bistår våra kunder, nationellt och internationellt, med expertkompetens inom hållbarhetsområdet.
-
Financial Advisory Services
Inom Financial Advisory Services har vi samlad expertis för att stödja företag som står under Finansinspektionens tillsyn. Vi hjälper våra kunder med bland annat internrevision, olika oberoende granskningsinsatser, granskning och rådgivning inom AML/CTF samt mycket mer.
-
Risk Advisory Services
Vi erbjuder tjänster inom Business Risk Services som hjälper dig att säkerställa din styrning och kontroll, uppnå Compliance, optimera dina affärsprocesser och system, samt förbättra din prestation och konkurrenskraft.
-
Internationella tjänster
Vårt International Business Centre (IBC) erbjuder tjänster inom revision och rådgivning, redovisning och skatt med ett internationellt perspektiv mot en internationell marknad genom våra medlemsföretag i cirka 150 länder. Få lokal expertis - oavsett var i världen du gör affärer.
3:12–reglerna ska förenklas – men nya lagregler dröjer
Regeringen tillsatte en kommitté som ska se över 3:12-reglerna i syfte att förenkla dem. Kommittén ska särskilt överväga om en justerad skattesats på utdelningar och kapitalvinster som beskattas i kapital kan ge utrymme för förenklingar av 3:12-reglerna. Utredningen ska vara klar i november 2023, varför en förändring i 3:12-reglerna sannolikt kan träda i kraft tidigast 1 januari 2025.
I det fall nya lagregler träder i kraft den 1 januari 2025 så påverkar det utdelningar och kapitalvinster från beskattningsåret 2025 och framåt. Är du ägare i fåmansföretag vet du antagligen redan att dagens 3:12-regler är komplexa att förhålla sig till. Det är alltid klokt att undersöka hur du omfattas av reglerna, och ha koll på gränsbelopp med mera.
Bolla gärna med en av våra skatterådgivare
”Exitskatt” ska utredas igen
Frågan om exitskatt, det vill säga en skatt i samband med utflyttning från Sverige, var senast aktuellt under 2018 och byggde då på ett förslag från Skatteverket. Förslaget ratades av svenska företagare och deras intresseorganisation och förslaget skrotades. Nu har regeringen gett i uppdrag till en särskild utredare att lämna förslag om en förändring av den så kallade tioårsregeln samt lämna förslag på ett system för en effektiv kapitalbeskattning vid utflyttning. De nya reglerna måste skydda den svenska skattebasen, samtidigt som förutsättningarna för svenska företag att växa och rekrytera personal samt möjligheterna att genomföra generationsskiften fortsatt ska vara goda.
Uppdraget ska redovisas senast den 15 februari 2024 och våra skatteexperter är överens om att det finns goda grunder att anta att regeringen nu tydligare kommer att ha analyserat hur förslaget kommer att påverka företag, entreprenörer och det svenska näringslivet innan något nytt förslag om exitskatt presenteras.
ATAD 3 – nya regler mot skatteflykt
EU-kommissionen vill på nytt komma till rätta med problematiken kring skatteflykt och skatteundandragande hos företag som saknar substans, så kallade skalföretag. I ett nytt direktivförslag föreslås nya regler som innebär stora skattekonsekvenser för företag som klassificeras som skalföretag samt för dess ägare. ATAD 3 omfattar särskilda upplägg där inkomster slussas genom ett företag utan tillräcklig substans som har etablerats i en medlemsstat för att beskattas i en annan medlemsstat eller i tredje land, i syfte att erhålla skattefördelar (jfr. eng. misuse of shell companies).
Samtliga företag oavsett juridisk form med skatterättslig hemvist inom EU föreslås omfattas av direktivet, Det betyder att reglerna omfattar ett stort antal företag och våra skatteexperter gör bedömningen att direktivet kommer få stor påverkan efter att det har införlivats i respektive EU-medlemslands lagstiftning. De menar samtidigt att det fortfarande finns många frågetecken kring tillämpningen.
Moms - snart höjs omsättningsgränsen
Från och med 1 juli 2022 höjs omsättningsgränsen från moms från dagens 30 000 kr till 80 000 kr. Förändringen innebär i praktiken att verksamheter med momspliktig försäljning av varor och tjänster som understiger 80 000 kr under ett år inte behöver momsregistreras och debitera moms på försäljningen.
Anledningen till den förhöjda omsättningsgränsen är dels att minska administrationen för mindre näringsidkare samt att sänka tröskeln för att starta eget företag. Verksamheter som kan tänkas beröras av förändringen är exempelvis företag inom exempelvis vård och finanssektorn. Den förhöjda omsättningsgränsen är dock inte obligatorisk och det finns därför möjlighet även för verksamheter med låg momspliktig omsättning att frivilligt ansöka om att träda in i momssystemet.
Rapport från Lantmäteriet om stämpelskatt vid förvärv av fastighetsbildningsåtgärder
Lantmäteriet presenterade sin rapport om stämpelskatt vid förvärv av fast egendom med hjälp av fastighetsbildningsåtgärder. Rapporten pekar på att stämpelskatt ska utgå vid utvalda typer av förvärv, men Lantmäteriet anser att vissa frågor behöver ytterligare utredning. Tillsammans med det faktum att det tar tid för Lantmäteriet och inskrivningsmyndigheten att anpassa sina system med mera, så tror våra experter att ny lagstiftning ligger några år bort.