Skattenyhet

Sex skatte­­­nyheter att ha koll på hösten 2024

insight featured image
Brådskande att hantera coronaanstånd, nästa steg mot nya 3:12-regler och sänkt ränta på skattekontot. Det är några av höstens nyheter som Grant Thorntons skatteexperter lyfter som extra viktiga. Håll dig uppdaterad om det senaste tillsammans med oss.
Innehåll

Coronaanståndet förfaller – dags att agera

I september förfaller många anstånd för skatter och avgifter som medgetts med anledning av Coronapandemin. Coronaanståndet var indelat i flera led, och det är det förlängda anståndet som nu förfaller för många. Beroende på när anstånden har sökts kan de även ha förfallit vid andra tidpunkter. För de som redovisar moms per helår kan det även fortsättningsvis finnas anstånd kvar. 

För vissa företag kan det finnas möjlighet att ansöka om en avbetalningsplan för de anstånd som förfaller. Avbetalningsplanen kan sträcka sig upp till 36 månader och ansökan måste göras innan anstånden förfaller.

Läs mer om detta i vår tidigare artikel:

Nya möjligheter till anstånd med inbetalning av skatt 2023

Nästa steg mot nya 3:12-regler

Innan sommaren presenterade regeringen den nya 3:12-utredningen, med syftet att förenkla och förbättra skattereglerna för Sveriges entreprenörer. Utredningen föreslår flera nyheter, och Grant Thorntons Catrin Åkerlund representerade branschorganisationen FAR. 

Catrin Åkerlund , Auktoriserad skatterådgivare
De föreslagna ändringarna innebär både förenklingar och förbättringar av regelverket. Förväntningarna på utredningen var höga, och det finns områden, så som vem som ska omfattas av 3:12-reglerna, där större ändringar hade varit önskvärda.

Förslaget har nu skickats ut på remiss, och därefter ska Lagrådet och till sist riksdagen säga sitt. Remisstiden löper ut den 18 oktober 2024, vilket innebär att det ännu inte är möjligt att veta exakt hur de slutgiltiga reglerna kommer att se ut. Det positiva mottagandet av utredningen tyder dock på att många ändringsförslag kan bli verklighet. Utredningen föreslår att reglerna tidigast ska börja gälla den 1 januari 2026. Vi följer utvecklingen och återkommer inom området.

3:12-utredningen är här: ”Ha is i magen nu”
Läs även
3:12-utredningen är här: ”Ha is i magen nu”
Läs denna artikel

Förslag: Enklare regler om underskott vid ägarbyte

I våras presenterades även ett förslag om ändrade regler om avdrag för tidigare års underskott. Syftet med förslaget är att förenkla reglerna om skattemässiga underskott vid ägarbyte. Grant Thornton har tidigare skrivit om detta och bakgrunden till förslaget.

Regler om skattemässiga underskott vid ägarbyte kan förenklas
Läs även
Regler om skattemässiga underskott vid ägarbyte kan förenklas
Läs denna artikel

Nu har regeringen överlämnat en remiss till Lagrådet där ändringar föreslås avseende bland annat den så kallade beloppsspärren, som anger hur stor del av tidigare års underskott som får dras av efter en ägarförändring samt förenklingar avseende den så kallade flockregeln. De nya reglerna föreslås börja gälla den 1 januari 2025. Vi följer utvecklingen även här.

Vad händer med ränteavdragsutredningen?

Innan sommaren presenterade regeringen även sin utredning med förslag på förändrade regler om begränsningar i avdragsrätten för räntekostnader.

Förslaget innehåller välkomna förändringar till fördel för en stor del av de svenska företagen. Bland annat föreslås att avdragsrätten för räntor ska prövas på koncernnivå istället för i varje enskilt koncernbolag. Ett annat förslag är att taket i den så kallade förenklingsregeln höjs från 5 miljoner till 25 miljoner kronor per intressegemenskap. En justering av förenklingsregeln vore en välkommen förändring som skulle leda till att fler företag slipper tillämpa den krångliga EBITDA-regeln. 

Betänkandet har skickats ut på remiss och remisstiden löper ut den 18 oktober 2024. 

De nya reglerna föreslås träda i kraft den 1 januari 2026. 

Förslaget: Så kan reglerna för ränteavdrag förändras
Läs även
Förslaget: Så kan reglerna för ränteavdrag förändras
Läs denna artikel

Finland har höjt momsen – påverkar svenska e-handlare

Den 1 september 2024 höjde Finland sin allmänna momssats från 24 till 25,5 procent. Den allmänna skattesatsen används på de flesta varor som till exempel kosmetika, sportutrustning, kläder och skor. Nu behöver svenska e-handlare med kunder i grannlandet vidta åtgärder. Samtidigt kan prognoser behöva justeras, när konsumtionen i Finland kan komma att minska som följd.

Finland höjer momsen – så påverkas e-handlare
Läs även
Finland höjer momsen – så påverkas e-handlare
Läs denna artikel

Välkommen sänkning av räntan på skattekontot

Den 1 juli 2024 sänktes räntorna på skattekontot. Kostnadsränta på skattekontot är inte avdragsgill och kostar därför bolagen mer än om motsvarande ränta betalats till exempelvis en bank. Beskedet är extra välkommet för företag som har tillfälligt anstånd med betalning av skatter och avgifter samt kvarskatt. 

Den låga kostnadsräntan har justerats till 3,75 procent (tidigare 5 procent). Ränta betalas på underskott som finns på skattekontot, innan förfallodagen för skatteinbetalningen. Det är även den ränta som gäller för skatter där anstånd medgetts med betalningen. 

Den höga kostnadsräntan är nu 18,75 procent (tidigare 20 procent) och beräknas på underskott där betalning inte har gjorts på förfallodagen. Intäktsräntan har också sänkts till 1,6875 procent (tidigare 2,25 procent). 

Hos oss är dina frågor om skatt i trygga händer

Hanteringen av de skatter som berör företaget bör ses som viktiga strategiska beslut som ska fattas på ett tidigt stadium och sedan kontinuerligt ses över. Vi hjälper dig med detta, genom professionell och proaktiv skatterådgivning.

Vår expertis inom: Skatt
Tjänster
Vår expertis inom: Skatt
Jag vill veta mer