-
Börsnotering
Överväger du och ditt företag en börsnotering? Bolagets styrelse och ledning har mycket att vinna på att vara väl förberedda innan de fattar beslut om att inleda en noteringsprocess och på att vara väl informerade om de krav som ställs på ett börsnoterat bolag. Grant Thornton hjälper dig i hela noteringsprocessen.
-
Extern revision
För oss är det viktigt att leverera en högkvalitativ revision av en årsredovisning. Vi tycker att det är viktigt att se bortom bokföringen och istället fokusera på just din verksamhet och de avtal som ligger till grund för bokföringen. Ta hjälp av våra experter för en extern revision av din verksamhet.
-
Granskning av frivillig hållbarhetsredovisning
En granskning av hållbarhetsredovisning bidrar till ökad transparens, trovärdighet och struktur. Granskning och revision har också gått från att vara önskvärt till att vara ett krav. Hållbarhetsdata kan upplevas som komplex och svår eftersom hållbarhet omfattar olika delar. Det finns flera ramverk att följa och olika sätt att redovisa sin hållbarhetsdata. Med en granskning som också omfattar ett bestyrkande skapas förutsättningar för ökad trovärdighet och möjlighet att utveckla förbättra och sin rapportering.
-
Granskning av hållbarhetsrapport enligt CSRD
Det nya direktivet Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) innebär ökade krav på rapportering och granskning av hållbarhetsdata.
-
Internationell revision
Våra revisionsspecialister på Grant Thorntons International Business Center kombinerar internationell erfarenhet med tekniskt och branschspecifikt kunnande. Genom ärlig och rak kommunikation med dig som kund skapar vi en bättre anpassad internationell revision.
-
IT Assurance
Digital informationshantering kräver stor säkerhet, både vad gäller skydd mot intrång och mot förlust av data. Vilka behov har ditt företag? Våra experter hjälper dig att hitta en optimerad lösning anpassad till företagets informationshantering.
-
Fåmansföretag
Hos Grant Thorntons skattekonsulter får du som äger och driver ett fåmansföretag en skräddarsydd helhetslösning utifrån dina och företagets specifika behov. Vi arbetar nära dig som kund och hjälper till att genomföra de åtgärder vi föreslår.
-
Företagsbeskattning
Lagstiftning och praxis kring företags- och bolagsbeskattning ändras ständigt. Vi ser till att du är uppdaterad på området så att du kan undvika problem och utnyttja de skattemässiga fördelar som finns.
-
Internationell beskattning
Vårt internationella nätverk Grant Thornton International har medlemsföretag i närmare 120 länder. Genom oss får du snabbt veta gällande skatteregler i olika länder. Vi kan hjälpa till med alla frågor om bolagsskatt, mervärdesskatt, internationella transaktioner och konsekvensanalyser inför etableringar. Vi bistår även vid etablering av filial eller dotterbolag.
-
Moms, punktskatt, tull
Så gott som varje transaktion i ett bolag kräver momshantering. Reglerna kan upplevas som komplicerade och felaktig hantering av momsen kan innebära onödiga kostnader och straffavgifter för ditt företag. Våra rådgivare stöttar dig och ditt företag.
-
Deals - Transaktionsrådgivning
Att skapa en lönsam och hållbar tillväxt kan vara en utmaning oavsett ekonomiskt klimat. För allt fler företag har en sund tillväxtstrategi blivit en central del för att lyckas med utvärderingar och transaktioner. På Grant Thornton möter vi upp er tillväxtstrategi med skräddarsydd rådgivning utifrån utgångspunkten att varje företag och transaktion är unik.
-
ESG & hållbarhetsrådgivning
Hållbarhet driver affären och är en väsentlig del för att uppnå en långsiktigt lönsam organisation. Därför har vi ett dedikerat team för hållbarhetstjänster som bistår våra kunder, nationellt och internationellt, med expertkompetens inom hållbarhetsområdet.
-
Financial Advisory Services
Inom Financial Advisory Services har vi samlad expertis för att stödja företag som står under Finansinspektionens tillsyn. Vi hjälper våra kunder med bland annat internrevision, olika oberoende granskningsinsatser, granskning och rådgivning inom AML/CTF samt mycket mer.
-
Risk Advisory Services
Vi erbjuder tjänster inom Business Risk Services som hjälper dig att säkerställa din styrning och kontroll, uppnå Compliance, optimera dina affärsprocesser och system, samt förbättra din prestation och konkurrenskraft.
-
Internationella tjänster
Vårt International Business Centre (IBC) erbjuder tjänster inom revision och rådgivning, redovisning och skatt med ett internationellt perspektiv mot en internationell marknad genom våra medlemsföretag i cirka 150 länder. Få lokal expertis - oavsett var i världen du gör affärer.
– Skatteverkets uppfattning står sig alltså efter prövning av Skatterättsnämnden. Innebörden av nämndens förhandsbesked är att samfällighetsföreningar som regel ska redovisa moms på medlemmarnas betalningar. Skatterättsnämnden frångår tidigare svensk praxis. Flera av nämndens ledamöter var dock skiljaktiga och tyckte att svensk praxis fortfarande gäller. Det ska bli intressant att se vad Högsta förvaltningsdomstolen kommer fram till efter en eventuell överprövning, säger Martin Jacobsson skatterådgivare och momsexpert på Grant Thornton.
Bakgrund
Vi har tidigare berättat om att Skatteverket i ett ställningstagande den 15 februari 2022 har gjort en ny tolkning av när samfällighetsföreningar ska ta ut moms. Till skillnad från tidigare praxis anser Skatteverket i ställningstagandet att samfällighetsföreningar tillhandahåller tjänster mot ersättning till sina medlemmar. På mottagna medlemsbetalningar ska föreningen som regel ta ut moms.
Vi kommer också sist i denna artikel redogöra för ytterligare uttalanden från Skatteverket efter ställningstagandet den 15 februari 2022 rörande momshantering för samfällighetsföreningar.
Skatterättsnämndens förhandsbesked
Det första förhandsbeskedet avsåg en samfällighetsförening som förvaltade en gemensamhetsanläggning bestående av landsvägar. I det andra förhandsbeskedet förvaltade föreningen gemensamhetsanläggningar belägna i ett bostadsområde bestående av kör- och gångvägar, besöksparkering, lekplats m.m.
Föreningarnas kostnader för drift och upprustning av gemensamhetsanläggningarna finansierades genom uttaxering av bidrag från medlemmarna baserade på respektive medlems andelstal som bestämdes av Lantmäteriet vid förrättningen. Frågan i beskeden var om uttaxerade belopp utgjorde ersättning för tillhandahållna tjänster av samfällighetsföreningen i en ekonomisk verksamhet.
Skatterättsnämnden frågade sig om rättsutvecklingen och EU-domstolens praxis medför en förändrad bedömning jämfört med tidigare svensk praxis.
Efter att ha redogjort för bland annat praxis från EU-domstolen ansåg nämnden att det förelåg ett ömsesidigt utbyte av prestationer mellan föreningen och medlemmarna. Uttaxerade belopp utgjorde ersättningen för föreningens tjänster att förvalta anläggningen. Det fanns ett direkt samband mellan föreningens tjänster och mottagen ersättning. Att den andel som varje medlem ska betala har fastställts i anläggningsbeslut av Lantmäteriet, och inte har beräknats efter hur ofta medlemmen använder anläggningen, påverkar inte bedömningen. Tjänsterna tillhandahölls också i en ekonomisk verksamhet i egenskap av en s.k. beskattningsbar person.
Tre av nämndens sju ledamöter var skiljaktiga och ansåg att samfällighetsföreningen inte tillhandahöll tjänster mot ersättning i en ekonomisk verksamhet. Dessa tre ledamöter ansåg att det saknades skäl att frångå tidigare svensk praxis.
Kommentar
Både Skatteverket och Skatterättsnämnden anser således att samfällighetsföreningar ska ta ut moms på uttaxerade belopp från sina medlemmar. Moms ska tas ut även om betalningarna sker utifrån medlemmens andelstal enligt lantmäteriförrättning, som inte är direkt kopplad till hur den enskilda medlemmen nyttjar eller önskar nyttja föreningens prestationer.
Landets samfällighetsföreningar bör se över sin momshantering. Samfällighetsföreningar med omsättning överstigande 80 000 kr per år ska momsregistreras. Samtidigt kan momsen dras av på investeringar och drift i föreningarna. På grund av skillnaderna i momsbeskattning bör i vissa nya projekt övervägas om det ska väljas en föreningsförvaltad eller delägarförvaltad samfällighet. Se även vår tidigare artikel.
Med hänvisning till EU-rätten ändrar Skatterättsnämnden nu sin tidigare praxis. Tre av nämndens sju ledamöter ansåg däremot att det inte fanns skäl för ändring. Enligt vår uppfattning saknas det också klar grund i EU-rätten för att frångå svensk praxis. Det ska bli intressant att se vad Högsta förvaltningsdomstolen anser efter eventuellt överklagande.
I ett annat förhandsbesked har Skatterättsnämnden ansett att medlemsinsatser i en bredbandsförening (ekonomisk förening) utgör ersättning för momspliktiga tjänster (förhandsbesked meddelat den 30 januari 2023 dnr 60-22/I, överklagat till Högsta förvaltningsdomstolen).
Tidigare uttalanden från Skatteverket
Efter Skatteverket publicerade sitt ställningstagande den 15 februari 2022 har Skatteverket löpande lämnat kompletterande och förtydligande uttalanden om hur momsen ska hanteras i samfällighetsföreningar. Information har främst lämnats i Skatteverkets rättsliga vägledning för mervärdesskatt som återfinns på Skatteverkets hemsida. Nedan följer en kort sammanfattning.
- Erhållna statsbidrag för enskilda vägar utgör inte momspliktig omsättning.
- Samtliga ersättningar som medlemmar betalar till samfällighetsföreningen för förvaltningen ingår i föreningens underlag för momsredovisning. Hur betalningen från medlemmarna benämns eller bokförs påverkar inte bedömningen av vilka belopp som ska ingå i momsunderlaget.
- Reglerna om omvärdering av momsunderlag är inte tillämplig om en samfällighetsförening debiterar ut kostnader som finns kvar efter avräkning för mottagna statsbidrag för enskild väg.
- En samfällighetsförening hyr inte ut fastighet till sina medlemmar.
- En samfällighetsförening tillhandahåller momspliktiga förvaltningstjänster till sina medlemmar. Skattesatsen är 25 procent.
- Avdragsförbudet för stadigvarande bostad i momslagen är inte tillämpligt för samfällighetsföreningar som tillhandahåller momspliktiga förvaltningstjänster till sina medlemmar enligt föreningens ändamål.
- Reglerna om omvänd skattskyldighet för inköp av byggtjänster omfattar inte samfällighetsföreningar som uppför och förvaltar gemensamhetsanläggningar.
- Den särskilda regeln i momslagen om att en momspliktig delägare kan dra av del av momsen på samfällighetsföreningens inköp gäller endast när samfällighetsföreningen inte är skattskyldig för moms. Så är exempelvis fallet när föreningens omsättning understiger gränsen för skattebefrielse (80 000 kr/år) eller om föreningen överhuvudtaget inte tar betalt av medlemmarna (ställningstagande dnr 8-2047224).
Vi rekommenderar att samfällighetsföreningar ser över sin momshantering med anledning av Skatteverkets nya synsätt.
Skatterättsnämndens förhandsbesked den 21 februari 2023 dnr 74-22/I och dnr 75-22/I
Skatteverkets ställningstagande samfällighetsföreningarnas tillhandahållande till medlemmar, mervärdesskatt från den 15 februari 2022 dnr 8-1462899
Med vårt nyhetsbrev Target får du varje månad aktuella nyheter likt denna, tips från våra experter och information om kommande evenemang. Vi vill bidra till att ditt företag växer och utvecklas.