-
Börsnotering
Överväger du och ditt företag en börsnotering? Bolagets styrelse och ledning har mycket att vinna på att vara väl förberedda innan de fattar beslut om att inleda en noteringsprocess och på att vara väl informerade om de krav som ställs på ett börsnoterat bolag. Grant Thornton hjälper dig i hela noteringsprocessen.
-
Extern revision
För oss är det viktigt att leverera en högkvalitativ revision av en årsredovisning. Vi tycker att det är viktigt att se bortom bokföringen och istället fokusera på just din verksamhet och de avtal som ligger till grund för bokföringen. Ta hjälp av våra experter för en extern revision av din verksamhet.
-
Granskning av frivillig hållbarhetsredovisning
En granskning av hållbarhetsredovisning bidrar till ökad transparens, trovärdighet och struktur. Granskning och revision har också gått från att vara önskvärt till att vara ett krav. Hållbarhetsdata kan upplevas som komplex och svår eftersom hållbarhet omfattar olika delar. Det finns flera ramverk att följa och olika sätt att redovisa sin hållbarhetsdata. Med en granskning som också omfattar ett bestyrkande skapas förutsättningar för ökad trovärdighet och möjlighet att utveckla förbättra och sin rapportering.
-
Granskning av hållbarhetsrapport enligt CSRD
Det nya direktivet Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) innebär ökade krav på rapportering och granskning av hållbarhetsdata.
-
Internationell revision
Våra revisionsspecialister på Grant Thorntons International Business Center kombinerar internationell erfarenhet med tekniskt och branschspecifikt kunnande. Genom ärlig och rak kommunikation med dig som kund skapar vi en bättre anpassad internationell revision.
-
IT Assurance
Digital informationshantering kräver stor säkerhet, både vad gäller skydd mot intrång och mot förlust av data. Vilka behov har ditt företag? Våra experter hjälper dig att hitta en optimerad lösning anpassad till företagets informationshantering.
-
Fåmansföretag
Hos Grant Thorntons skattekonsulter får du som äger och driver ett fåmansföretag en skräddarsydd helhetslösning utifrån dina och företagets specifika behov. Vi arbetar nära dig som kund och hjälper till att genomföra de åtgärder vi föreslår.
-
Företagsbeskattning
Lagstiftning och praxis kring företags- och bolagsbeskattning ändras ständigt. Vi ser till att du är uppdaterad på området så att du kan undvika problem och utnyttja de skattemässiga fördelar som finns.
-
Internationell beskattning
Vårt internationella nätverk Grant Thornton International har medlemsföretag i närmare 120 länder. Genom oss får du snabbt veta gällande skatteregler i olika länder. Vi kan hjälpa till med alla frågor om bolagsskatt, mervärdesskatt, internationella transaktioner och konsekvensanalyser inför etableringar. Vi bistår även vid etablering av filial eller dotterbolag.
-
Moms, punktskatt, tull
Så gott som varje transaktion i ett bolag kräver momshantering. Reglerna kan upplevas som komplicerade och felaktig hantering av momsen kan innebära onödiga kostnader och straffavgifter för ditt företag. Våra rådgivare stöttar dig och ditt företag.
-
Deals - Transaktionsrådgivning
Att skapa en lönsam och hållbar tillväxt kan vara en utmaning oavsett ekonomiskt klimat. För allt fler företag har en sund tillväxtstrategi blivit en central del för att lyckas med utvärderingar och transaktioner. På Grant Thornton möter vi upp er tillväxtstrategi med skräddarsydd rådgivning utifrån utgångspunkten att varje företag och transaktion är unik.
-
ESG & hållbarhetsrådgivning
Hållbarhet driver affären och är en väsentlig del för att uppnå en långsiktigt lönsam organisation. Därför har vi ett dedikerat team för hållbarhetstjänster som bistår våra kunder, nationellt och internationellt, med expertkompetens inom hållbarhetsområdet.
-
Financial Advisory Services
Inom Financial Advisory Services har vi samlad expertis för att stödja företag som står under Finansinspektionens tillsyn. Vi hjälper våra kunder med bland annat internrevision, olika oberoende granskningsinsatser, granskning och rådgivning inom AML/CTF samt mycket mer.
-
Risk Advisory Services
Vi erbjuder tjänster inom Business Risk Services som hjälper dig att säkerställa din styrning och kontroll, uppnå Compliance, optimera dina affärsprocesser och system, samt förbättra din prestation och konkurrenskraft.
-
Internationella tjänster
Vårt International Business Centre (IBC) erbjuder tjänster inom revision och rådgivning, redovisning och skatt med ett internationellt perspektiv mot en internationell marknad genom våra medlemsföretag i cirka 150 länder. Få lokal expertis - oavsett var i världen du gör affärer.
Från och med 1 januari 2024 infördes nya regler för global minimibeskattning och beräkning av en effektiv skattesats om minst 15 procent för de stora företagen enligt Pelare 2 (Pillar II). Dessa regler träffar, med vissa undantag, koncerner med en omsättning på minst 750 miljoner euro under två av de senaste fyra åren. Regelverket som har och fortsätter utvecklas både nationellt och internationellt, bygger på modellregler från OECD och EU-direktiv som ska implementerats som lag i länder som Sverige. Redan nu, dryga tre månader efter att lagen om tilläggsskatt trätt i kraft kommer förslag till komplettering av bestämmelserna.
Föreslagna kompletteringar av bestämmelserna
Finansdepartementet delade den 19 mars en promemoria med förslag till kompletteringar till lagen om tilläggsskatt för företag i stora koncerner. Syftet med den svenska tilläggsskattelagen är att implementera EU-direktivet, baserat i sin tur på OECD:s Pelare 2-modellregler. Utöver dessa modellregler har OECD kontinuerligt släppt kommentarer och administrativa riktlinjer för att tydliggöra och främja en enhetlig tolkning av Pelare 2-reglerna. Lagstiftaren har identifierat att den svenska lagstiftningen behöver kompletteras med ytterligare eller ändrade bestämmelser för att säkerställa att de administrativa riktlinjerna återspeglas och att de svenska reglerna verkligen är "kvalificerade".
Behandlingen av konstlade arrangemang enligt den tillfälliga förenklingsregeln (s.k. safe harbour-regeln), uppskjuten tillämpning av kompletteringsregeln (Undertaxed Payments Rule, UTPR) i vissa fall och en ny valutaregel är några frågor som omfattas av förslaget. Även justeringar av den nuvarande svenska avräkningslagen föreslås för att säkerställa att utländsk nationell tilläggsskatt kan avräknas från CFC-beskattning.
Lagändringarna föreslås träda i kraft 1 januari 2025. Det lämnas dock ett förslag om att det ska införas en möjlighet för företag att begära att samtliga eller vissa av bestämmelserna ska tillämpas för beskattningsår som börjar närmast efter den 31 december 2023.
Reflektioner från Grant Thornton Sverige
Den svenska Pelare 2-lagstiftningen har varit föremål för kritik, särskilt eftersom arbetet från OECD:s (och EU:s) sida pågår, samtidigt som lagstiftningsprocessen har avancerat snabbt i strävan att anpassa sig till den pågående globala utvecklingen. Lagstiftaren kommenterar detta faktum både i det tidigare lagstiftningsarbetet och i den senaste promemorian. Det finns och kommer fortsatt att finnas utmaningar på grund av att den internationella utvecklingen är långt ifrån färdigställd och det förväntas också ytterligare administrativa riktlinjer. Även från ett redovisningsperspektiv har det förekommit många diskussioner om vad som ska redovisas och inte i årsredovisningar dels per legal enhet men också i koncernredovisningen för att öppet redovisa arbetet med Pelare 2 – särskilt relaterat till uppskjutna skatter.
Enligt information från OECD förväntas ytterligare utveckling gällande centrala administrativa delar, återföring av uppskjuten skatt och fördelningen av uppskjutna skatter som är hänförliga till gränsöverskridande skatter såsom CFC under första halvåret 2024. Det bör också nämnas att arbetet med eventuell tillfällig sanktionslättnad fortfarande pågår för den svenska lagstiftaren och det omfattas varken av den nuvarande svenska tilläggsskattelagen eller tilläggsförslaget. Med det sagt behöver företagen fortfarande övervaka utvecklingen noggrant för att följa de nya internationella reglerna kring global minimibeskattning.
Rådgivning och vägen framåt
Skatteverket har börjat lämna vägledning på sin webbplats om global minimibeskattning, där också frågor kan ställas via ett särskilt kontaktformulär. Skatteverket kommer fortsätta att ha dialogmöten, där företag och rådgivare kan delta för att diskutera den nuvarande och pågående utvecklingen av Pelare 2.
Kontakta oss
Om du har frågor eller tankar om hur reglerna kan påverka ditt företag ur ett skatte- eller redovisningsperspektiv samt hur dessa bör genomföras, kontakta gärna Henrik Hedberg, Linnea Sparrfeldt (Corporate Tax) eller Cecilia Nicander (Financial Reporting Specialist).
Internationell expansion: Från teori till praktik
Det är inte ovanligt att tillväxtbolag ställs inför möjligheten att bredda sin verksamhet och etablera sig internationellt. Detta är ett webbinarium som syftar till att rusta dig och ditt företag för de utmaningar som kan följa med en internationell etablering. Under webbinariet belyser vi några av de viktigaste aspekterna som kan vara viktiga att tänka på och ger dig även konkret vägledning hur du kan hantera dessa.
Med vårt nyhetsbrev Target får du varje månad aktuella nyheter likt denna, tips från våra experter och information om kommande evenemang. Vi vill bidra till att ditt företag växer och utvecklas.