Skattenyhet

Omvänd moms på teknik – påverkar företagen redan 2021?

Erik Nyström
Med:
insight featured image
Köper ditt företag in mobiler, bärbara datorer eller annan liknande teknik? Från och med den 1 april 2021 kommer ni då själva behöva redovisa och betala moms på sådana inköp. Detta enligt ett nytt lagförslag. Redan när förslaget lades fram fick det stor kritik med anledning av den utökade administrationen för företag. Erik Nyström, momsrådgivare på Grant Thornton, reder ut vad som är på gång och vilka konsekvenser det kan få.

- Många företag har fullt upp med hanteringen av omställningsstöd, permitteringar och så vidare just nu. Dessutom har coronapandemin medfört ökat behov av digitala lösningar, varför min gissning är att administrationen kring it-utrusning redan ökat. Att införa nya regler kanske långsiktigt är bra ur bedrägerihänsyn, men kortsiktigt är det en rejäl utmaning för företagen med ändrade momsrutiner, det är inget man löser över en natt, säger Erik Nyström.

Regeringen fick kritik redan när förslaget lades fram, men nu väljer man alltså att ändå gå vidare med förslaget som väntas träda ikraft 1 april 2021 om det klubbas igenom.

Vad innebär omvänd moms?

Idag är huvudregeln att säljaren av en vara eller tjänst lägger moms på fakturan och betalar in momsen till staten. Med omvänd moms skulle det istället vara köparen, dvs företagen, som själva redovisar momsen och betalar in den till staten.

Syftet med förslaget är att minska momsbedrägerier genom att säljaren inte får tillgång till något momsbelopp. Men det kommer drabba i princip alla Sveriges företag i form av ökad administration.

- Svenskt Näringsliv har gjort en uträkning som visar att förslaget skulle kosta företagen flera miljarder kronor per år i ökad administration. Samtidigt visar deras tidigare beräkningar att det bara innebär en halv miljard i skatteintäkter till staten, säger Erik Nyström.

Hur kan företag förbereda sig?

Företag bör först och främst ställa sig frågan om de omfattas av de nya reglerna – och om deras system kan hantera det nya sättet att redovisa momsen.

  • Ta reda på om er verksamhet omfattas: helt momsfria verksamheter kommer till exempel inte tvingas in i det nya regelverket
  • Ta reda på om ni gör inköp som omfattas: det finns till exempel en fakturatröskel som innebär att inköp under 100 000 kr inte omfattas av reglerna
  • Ta reda på om era system kan hantera de nya reglerna: ni måste bland annat ha förmågan att dela upp en faktura som innehåller både mobiltelefoner och tillbehör, så som mobilskal och laddare, för att kunna redovisa momsen på fakturan korrekt.

- Om det finns en osäkerhet kring ovanstående frågeställningar är det nu hög tid att få klarhet. På så sätt är man väl förberedd inför den föreslagna lagändringen, och kan undvika onödiga kostnader i form av bland annat skattetillägg vid felaktig momsredovisning, säger Erik Nyström.

 

Kunskap är nyckeln till framgång

Få relevanta nyheter, inspirerande artiklar, tips & råd samt värdefulla webbinarier som bidrar till att ditt företag kan växa och utvecklas. Prenumerera på våra nyhetsbrev.