-
Börsnotering
Överväger du och ditt företag en börsnotering? Bolagets styrelse och ledning har mycket att vinna på att vara väl förberedda innan de fattar beslut om att inleda en noteringsprocess och på att vara väl informerade om de krav som ställs på ett börsnoterat bolag. Grant Thornton hjälper dig i hela noteringsprocessen.
-
Extern revision
För oss är det viktigt att leverera en högkvalitativ revision av en årsredovisning. Vi tycker att det är viktigt att se bortom bokföringen och istället fokusera på just din verksamhet och de avtal som ligger till grund för bokföringen. Ta hjälp av våra experter för en extern revision av din verksamhet.
-
Granskning av frivillig hållbarhetsredovisning
En granskning av hållbarhetsredovisning bidrar till ökad transparens, trovärdighet och struktur. Granskning och revision har också gått från att vara önskvärt till att vara ett krav. Hållbarhetsdata kan upplevas som komplex och svår eftersom hållbarhet omfattar olika delar. Det finns flera ramverk att följa och olika sätt att redovisa sin hållbarhetsdata. Med en granskning som också omfattar ett bestyrkande skapas förutsättningar för ökad trovärdighet och möjlighet att utveckla förbättra och sin rapportering.
-
Granskning av hållbarhetsrapport enligt CSRD
Det nya direktivet Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) innebär ökade krav på rapportering och granskning av hållbarhetsdata.
-
Internationell revision
Våra revisionsspecialister på Grant Thorntons International Business Center kombinerar internationell erfarenhet med tekniskt och branschspecifikt kunnande. Genom ärlig och rak kommunikation med dig som kund skapar vi en bättre anpassad internationell revision.
-
IT Assurance
Digital informationshantering kräver stor säkerhet, både vad gäller skydd mot intrång och mot förlust av data. Vilka behov har ditt företag? Våra experter hjälper dig att hitta en optimerad lösning anpassad till företagets informationshantering.
-
Fåmansföretag
Hos Grant Thorntons skattekonsulter får du som äger och driver ett fåmansföretag en skräddarsydd helhetslösning utifrån dina och företagets specifika behov. Vi arbetar nära dig som kund och hjälper till att genomföra de åtgärder vi föreslår.
-
Företagsbeskattning
Lagstiftning och praxis kring företags- och bolagsbeskattning ändras ständigt. Vi ser till att du är uppdaterad på området så att du kan undvika problem och utnyttja de skattemässiga fördelar som finns.
-
Internationell beskattning
Vårt internationella nätverk Grant Thornton International har medlemsföretag i närmare 120 länder. Genom oss får du snabbt veta gällande skatteregler i olika länder. Vi kan hjälpa till med alla frågor om bolagsskatt, mervärdesskatt, internationella transaktioner och konsekvensanalyser inför etableringar. Vi bistår även vid etablering av filial eller dotterbolag.
-
Moms, punktskatt, tull
Så gott som varje transaktion i ett bolag kräver momshantering. Reglerna kan upplevas som komplicerade och felaktig hantering av momsen kan innebära onödiga kostnader och straffavgifter för ditt företag. Våra rådgivare stöttar dig och ditt företag.
-
Deals - Transaktionsrådgivning
Att skapa en lönsam och hållbar tillväxt kan vara en utmaning oavsett ekonomiskt klimat. För allt fler företag har en sund tillväxtstrategi blivit en central del för att lyckas med utvärderingar och transaktioner. På Grant Thornton möter vi upp er tillväxtstrategi med skräddarsydd rådgivning utifrån utgångspunkten att varje företag och transaktion är unik.
-
ESG & hållbarhetsrådgivning
Hållbarhet driver affären och är en väsentlig del för att uppnå en långsiktigt lönsam organisation. Därför har vi ett dedikerat team för hållbarhetstjänster som bistår våra kunder, nationellt och internationellt, med expertkompetens inom hållbarhetsområdet.
-
Financial Advisory Services
Inom Financial Advisory Services har vi samlad expertis för att stödja företag som står under Finansinspektionens tillsyn. Vi hjälper våra kunder med bland annat internrevision, olika oberoende granskningsinsatser, granskning och rådgivning inom AML/CTF samt mycket mer.
-
Risk Advisory Services
Vi erbjuder tjänster inom Business Risk Services som hjälper dig att säkerställa din styrning och kontroll, uppnå Compliance, optimera dina affärsprocesser och system, samt förbättra din prestation och konkurrenskraft.
-
Internationella tjänster
Vårt International Business Centre (IBC) erbjuder tjänster inom revision och rådgivning, redovisning och skatt med ett internationellt perspektiv mot en internationell marknad genom våra medlemsföretag i cirka 150 länder. Få lokal expertis - oavsett var i världen du gör affärer.
Enligt nuvarande svensk lagstiftning kan en person som är begränsat skattskyldig i Sverige och som vistas här tillfälligt för att utföra arbete i landet undantas från svensk beskattning om personen har en utländsk arbetsgivare, enligt den så kallade 183-dagars regeln. Bestämmelsen finns med även i de flesta av de internationella inkomstskatteavtal som Sverige har ingått med andra länder för att undvika dubbelbeskattning. För att 183-dagarsregeln ska gälla krävs att:
- Den anställdes inte vistas i Sverige i mer än 183 dagar under en tolvmånadersperiod,
- Ersättningen betalas ut av en arbetsgivare som inte har hemvist i Sverige eller på dennes vägnar och
- Ersättningen inte belastar ett fast driftställe som arbetsgivaren har i Sverige.
Nytt regelverk från första januari
Nu ändras alltså denna regel, och från och med första januari 2021 införs ett ekonomiskt arbetsgivarbegrepp i svensk lagstiftning som innebär att 183-dagarsregelen inte längre kan tillämpas i situationer när arbetet som utförs i Sverige kan ses som uthyrning av arbetskraft till en svensk tjänsteköpare – den ekonomiska arbetsgivaren.
Enligt Margita Beijer, som är skatterådgivare inom internationell beskattning hos Grant Thornton, är detta en åtgärd som föreslogs redan 2017.
– Det är ett vanligt fenomen inom många branscher, till exempel bygg och anläggning, IT och vården, att man sätter i system att låta utländsk personal arbeta i Sverige. Där blir man enligt nuvarande regler inte skattskyldiga i Sverige utan i sitt hemland under förutsättning att man håller sig inom de 183 dagarna. Därmed anser man att det blir en snedvridning av konkurrensen gentemot de företag som använder personal som är skattskyldiga i Sverige, säger hon.
Skattskyldighet från första dagen, med få undantag
Det som händer nu är att den som kommer från utlandet för att arbeta tillfälligt i Sverige blir skyldig att betala särskild inkomstskatt för utomlands bosatta (SINK) med 25 procent från första dagen från och med första januari nästa år. Ett generellt undantag från reglerna om uthyrning av arbetskraft har dock införts: arbete som utförs i Sverige under maximalt 15 arbetsdagar i följd under maximalt 45 dagar per år
De nya reglerna får konsekvenser både för det svenska företag som anlitar personerna, för deras utländska arbetsgivare samt den utländske arbetstagaren som utför arbetet här.
– Den svenska uppdragsgivaren måste säkerställa att den utländska underleverantören ansöker om F-skattegodkännande i Sverige och för det utländska företaget gäller det att verkligen göra detta. Finns inget F-skattegodkännande är det svenska företaget skyldigt att innehålla 30 procent av fakturabeloppet när man gör betalningen till utlandet, säger Margita Beijer.
Det utländska företaget får skyldighet att innehålla nämnda SINK-skatt och rapportera detta månatligen till Skatteverket, och den anställde från utlandet måste ansöka om och erhålla beslut från Skatteverket om denna SINK-beskattning. Detta innebär sammantaget såväl ökade kostnader som ökad administrativ börda för alla parter.
Efterföljs inte dessa regler finns risken att parterna drabbas av förseningsavgifter och kostnadsräntor etc. och Margita Beijer tror att Skatteverket har goda möjligheter att följa upp regelefterlevnaden.
– Skatteverket har förberett sig i tid och digitaliserat sina processer så det finns en bra beredskap för att se till så att de nya reglerna följs.
Även om regelförändringen diskuterats sedan 2017 klubbades den i riksdagen så sent som fjärde november och kommer alltså att träda i kraft mindre än två månader efter beslutet. Margita Beijer tror att det åtminstone i början av nästa år kommer att bli en del turbulens när den nya regeln träder i kraft.
– En del utländska företag kommer nog inte att reagera förrän de får betalt och upptäcker att man bara fått 70 procent av fakturabeloppet och undrar vart resten av pengarna tagit vägen. Det gäller att vara påläst och förbereda sig, säger hon.
Behöver ditt företag stöd i dessa frågor? Maila oss så hjälper vi dig.
Vill du veta mer? Nedan har vi samlat all information du behöver veta i en PDF, både på svenska och engelska.
Sverige inför ekonomiskt arbetsgivarbegrepp
Sweden introduces economic employer concept
Lär dig mer på vårt webbinarium
Under vårt webbinarium går vi igenom de nya reglerna och vilken påverkan de får, du hittar det på vår on demand-sida.
Läs även
Skatteavdrag på fakturor för arbete när F-skattsedel saknas
Har du koll på de nya momsreglerna för handel via webben?
Kunskap är nyckeln till framgång
Få relevanta nyheter, inspirerande artiklar, tips & råd samt värdefulla webbinarier som bidrar till att ditt företag kan växa och utvecklas. Prenumerera på våra nyhetsbrev.