-
Börsnotering
Överväger du och ditt företag en börsnotering? Bolagets styrelse och ledning har mycket att vinna på att vara väl förberedda innan de fattar beslut om att inleda en noteringsprocess och på att vara väl informerade om de krav som ställs på ett börsnoterat bolag. Grant Thornton hjälper dig i hela noteringsprocessen.
-
Extern revision
För oss är det viktigt att leverera en högkvalitativ revision av en årsredovisning. Vi tycker att det är viktigt att se bortom bokföringen och istället fokusera på just din verksamhet och de avtal som ligger till grund för bokföringen. Ta hjälp av våra experter för en extern revision av din verksamhet.
-
Granskning av frivillig hållbarhetsredovisning
En granskning av hållbarhetsredovisning bidrar till ökad transparens, trovärdighet och struktur. Granskning och revision har också gått från att vara önskvärt till att vara ett krav. Hållbarhetsdata kan upplevas som komplex och svår eftersom hållbarhet omfattar olika delar. Det finns flera ramverk att följa och olika sätt att redovisa sin hållbarhetsdata. Med en granskning som också omfattar ett bestyrkande skapas förutsättningar för ökad trovärdighet och möjlighet att utveckla förbättra och sin rapportering.
-
Granskning av hållbarhetsrapport enligt CSRD
Det nya direktivet Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) innebär ökade krav på rapportering och granskning av hållbarhetsdata.
-
Internationell revision
Våra revisionsspecialister på Grant Thorntons International Business Center kombinerar internationell erfarenhet med tekniskt och branschspecifikt kunnande. Genom ärlig och rak kommunikation med dig som kund skapar vi en bättre anpassad internationell revision.
-
IT Assurance
Digital informationshantering kräver stor säkerhet, både vad gäller skydd mot intrång och mot förlust av data. Vilka behov har ditt företag? Våra experter hjälper dig att hitta en optimerad lösning anpassad till företagets informationshantering.
-
Fåmansföretag
Hos Grant Thorntons skattekonsulter får du som äger och driver ett fåmansföretag en skräddarsydd helhetslösning utifrån dina och företagets specifika behov. Vi arbetar nära dig som kund och hjälper till att genomföra de åtgärder vi föreslår.
-
Företagsbeskattning
Lagstiftning och praxis kring företags- och bolagsbeskattning ändras ständigt. Vi ser till att du är uppdaterad på området så att du kan undvika problem och utnyttja de skattemässiga fördelar som finns.
-
Internationell beskattning
Vårt internationella nätverk Grant Thornton International har medlemsföretag i närmare 120 länder. Genom oss får du snabbt veta gällande skatteregler i olika länder. Vi kan hjälpa till med alla frågor om bolagsskatt, mervärdesskatt, internationella transaktioner och konsekvensanalyser inför etableringar. Vi bistår även vid etablering av filial eller dotterbolag.
-
Moms, punktskatt, tull
Så gott som varje transaktion i ett bolag kräver momshantering. Reglerna kan upplevas som komplicerade och felaktig hantering av momsen kan innebära onödiga kostnader och straffavgifter för ditt företag. Våra rådgivare stöttar dig och ditt företag.
-
Deals - Transaktionsrådgivning
Att skapa en lönsam och hållbar tillväxt kan vara en utmaning oavsett ekonomiskt klimat. För allt fler företag har en sund tillväxtstrategi blivit en central del för att lyckas med utvärderingar och transaktioner. På Grant Thornton möter vi upp er tillväxtstrategi med skräddarsydd rådgivning utifrån utgångspunkten att varje företag och transaktion är unik.
-
ESG & hållbarhetsrådgivning
Hållbarhet driver affären och är en väsentlig del för att uppnå en långsiktigt lönsam organisation. Därför har vi ett dedikerat team för hållbarhetstjänster som bistår våra kunder, nationellt och internationellt, med expertkompetens inom hållbarhetsområdet.
-
Financial Advisory Services
Inom Financial Advisory Services har vi samlad expertis för att stödja företag som står under Finansinspektionens tillsyn. Vi hjälper våra kunder med bland annat internrevision, olika oberoende granskningsinsatser, granskning och rådgivning inom AML/CTF samt mycket mer.
-
Risk Advisory Services
Vi erbjuder tjänster inom Business Risk Services som hjälper dig att säkerställa din styrning och kontroll, uppnå Compliance, optimera dina affärsprocesser och system, samt förbättra din prestation och konkurrenskraft.
-
Internationella tjänster
Vårt International Business Centre (IBC) erbjuder tjänster inom revision och rådgivning, redovisning och skatt med ett internationellt perspektiv mot en internationell marknad genom våra medlemsföretag i cirka 150 länder. Få lokal expertis - oavsett var i världen du gör affärer.
- Det är en omvälvande ändring av tidigare praxis, då samfällighetsföreningar normalt inte har varit skyldiga att momsbelägga ersättningar från medlemmar. Skatteverkets nya tolkning påverkar således många samfällighetsföreningar som måste momsregistreras och börja redovisa moms på varor och tjänster till sina medlemmar. Föreningarna kan samtidigt dra av ingående moms på investeringar, drift och andra inköp i sin momspliktiga verksamhet, säger Martin Jacobsson, skatterådgivare och momsexpert på Grant Thornton.
För anläggningar som är gemensamma för flera fastigheter bildas gemensamhetsanläggningar genom lantmäteriförrättning. Ändamålet med gemensamhetsanläggningen varierar men det kan exempelvis vara anläggningar för vägar, parkering, vatten och avlopp, värme, fiber, kabel TV, bredband, sophantering, småbåtshamn, innergårdar, grönytor, trapphus och hissar. Gemensamhetsanläggningen kan antingen förvaltas direkt av delägarna (delägarförvaltning) eller av en särskilt bildad samfällighetsförening (föreningsförvaltning). Samfällighetsföreningen bildas av de som äger en fastighet som har en andel i gemsamhetsanläggningen (medlemmarna i samfällighetsföreningen). Samfällighetsföreningen utgör en självständig juridisk person, skild från medlemmarna. Samfällighetsföreningar kan även förvalta exempelvis marksamfälligheter.
Tidigare ingen moms för medlemmar
Enligt tidigare svensk praxis ska en samfällighetsförening normalt inte ta ut moms på ersättningar från sina medlemmar när föreningens varor eller tjänster avser medlemsfastigheternas egna behov, och det sker inom ramen för föreningens tillskapade ändamål. Däremot ska samfällighetsföreningen ta ut moms när momspliktiga varor eller tjänster säljs till icke medlemmar. Denna praxis har i princip gällt sedan momslagen infördes.
EU-domstolen har i december 2020 ansett att en tysk samfällighetsförening var skyldig att redovisa moms på leveranser av värme till sina medlemmar enligt individuell mätning och debitering (C-449/19, WEG Tevesstraße).
Mot bakgrund av detta avgörande från EU-domstolen och EU-rätten anser Skatteverket att tidigare svensk praxis avseende samfällighetsföreningars tillhandahållanden till medlemmar inte längre är tillämplig.
Skatteverket anser i sitt nya ställningstagande att samfällighetsföreningen tillhandahåller medlemmarna varor och tjänster mot ersättning i en ekonomisk verksamhet. Samfällighetsföreningen ska därmed redovisa moms på de ersättningar som medlemmarna betalar.
Det har enligt Skatteverket ingen betydelse om fördelningen av kostnaderna för anläggningens uppförande och drift mellan medlemmarna fastställs i ett anläggningsbeslut efter lantmäteriförrättning. Om varor eller tjänsterna tillhandahålls i vinstsyfte eller inte, saknar också betydelse.
Martin Jacobsson kommenterar nyheten så här:
Skatteverkets ändrade uppfattning är inte direkt överraskande mot bakgrund av EU-domstolens praxis. Ställningstagandet får dock mycket stor betydelse för, och ändrar många, samfällighetsföreningars momsredovisning. Under förutsättning att momspliktiga varor eller tjänster tillhandahålls ska föreningen börja redovisa moms på medlemmarnas betalningar. 25 procent moms ska således som regel tas ut från medlemmarna av samfällighetsföreningar för exempelvis bilvägar, parkeringsanläggningar, vatten och avlopp, värme, fiber, tv och bredband. Vissa fastighetsupplåtelser är däremot momsfria. En momsbeskattning av medlemmarnas betalningar kan leda till höjda medlemsersättningar.
Om den årliga momspliktiga omsättningen understiger 30 000 kr kan momsregistrering och momsbeskattning undvikas under vissa villkor (finns förslag om att höja gränsen till 80 000 kr).
En viktig positiv effekt av momsbeskattningen är att samfällighetsföreningen kan dra av ingående moms på sina inköp i den momspliktiga verksamheten. I pågående och kommande byggprojekt bör tillses att korrekt struktur finns för att kunna dra av investeringsmomsen i samfällighetsföreningen. Möjligheter finns även att dra av moms på tidigare gjorda investeringar och drift under vissa villkor.
Den ändrade hanteringen av medlemmarnas betalningar leder även till andra momsmässiga följdeffekter. Exempelvis torde reglerna om omvärdering vid prissättning till medlemmarna under marknadsvärdet kunna bli tillämplig. Den särskilda regeln i momslagen om att momspliktig delägare kan dra av del av momsen på samfällighetens inköp torde bli tillämplig i mindre omfattning. Väsentliga skillnader i momsbeskattning kan uppkomma mellan en föreningsförvaltad och en delägarförvaltad samfällighet.
Enligt vår mening är det inte klarlagt om Skatteverkets uppfattning i alla delar överensstämmer med gällande rätt. Skatteverket menar exempelvis att ersättningar som har fastställs enligt myndighetsbeslut efter lantmäteriförrättning generellt kan bli föremål för momsbeskattning. Vi väntar oss att Skatteverkets förändrade uppfattning i ställningstagandet kommer att prövas i domstol. Slutligen kan noteras att Skatteverket inte har meddelat att ställningstagandet ska tillämpas från en viss tidpunkt i Skatteverkets egen initierade kontrollverksamhet.
Vi rekommenderar att samfällighetsföreningar ser över sin momshantering med anledning av Skatteverkets nya synsätt.
Skatteverkets ställningstagande samfällighetsföreningarnas tillhandahållande till medlemmar, mervärdesskatt från den 15 februari 2022 dnr 8-1462899
Med vårt nyhetsbrev Target får du varje månad aktuella nyheter likt denna, tips från våra experter och information om kommande evenemang. Vi vill bidra till att ditt företag växer och utvecklas.