-
Börsnotering
Överväger du och ditt företag en börsnotering? Bolagets styrelse och ledning har mycket att vinna på att vara väl förberedda innan de fattar beslut om att inleda en noteringsprocess och på att vara väl informerade om de krav som ställs på ett börsnoterat bolag. Grant Thornton hjälper dig i hela noteringsprocessen.
-
Extern revision
För oss är det viktigt att leverera en högkvalitativ revision av en årsredovisning. Vi tycker att det är viktigt att se bortom bokföringen och istället fokusera på just din verksamhet och de avtal som ligger till grund för bokföringen. Ta hjälp av våra experter för en extern revision av din verksamhet.
-
Granskning av frivillig hållbarhetsredovisning
En granskning av hållbarhetsredovisning bidrar till ökad transparens, trovärdighet och struktur. Granskning och revision har också gått från att vara önskvärt till att vara ett krav. Hållbarhetsdata kan upplevas som komplex och svår eftersom hållbarhet omfattar olika delar. Det finns flera ramverk att följa och olika sätt att redovisa sin hållbarhetsdata. Med en granskning som också omfattar ett bestyrkande skapas förutsättningar för ökad trovärdighet och möjlighet att utveckla förbättra och sin rapportering.
-
Granskning av hållbarhetsrapport enligt CSRD
Det nya direktivet Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) innebär ökade krav på rapportering och granskning av hållbarhetsdata.
-
Internationell revision
Våra revisionsspecialister på Grant Thorntons International Business Center kombinerar internationell erfarenhet med tekniskt och branschspecifikt kunnande. Genom ärlig och rak kommunikation med dig som kund skapar vi en bättre anpassad internationell revision.
-
IT Assurance
Digital informationshantering kräver stor säkerhet, både vad gäller skydd mot intrång och mot förlust av data. Vilka behov har ditt företag? Våra experter hjälper dig att hitta en optimerad lösning anpassad till företagets informationshantering.
-
Fåmansföretag
Hos Grant Thorntons skattekonsulter får du som äger och driver ett fåmansföretag en skräddarsydd helhetslösning utifrån dina och företagets specifika behov. Vi arbetar nära dig som kund och hjälper till att genomföra de åtgärder vi föreslår.
-
Företagsbeskattning
Lagstiftning och praxis kring företags- och bolagsbeskattning ändras ständigt. Vi ser till att du är uppdaterad på området så att du kan undvika problem och utnyttja de skattemässiga fördelar som finns.
-
Internationell beskattning
Vårt internationella nätverk Grant Thornton International har medlemsföretag i närmare 120 länder. Genom oss får du snabbt veta gällande skatteregler i olika länder. Vi kan hjälpa till med alla frågor om bolagsskatt, mervärdesskatt, internationella transaktioner och konsekvensanalyser inför etableringar. Vi bistår även vid etablering av filial eller dotterbolag.
-
Moms, punktskatt, tull
Så gott som varje transaktion i ett bolag kräver momshantering. Reglerna kan upplevas som komplicerade och felaktig hantering av momsen kan innebära onödiga kostnader och straffavgifter för ditt företag. Våra rådgivare stöttar dig och ditt företag.
-
Deals - Transaktionsrådgivning
Att skapa en lönsam och hållbar tillväxt kan vara en utmaning oavsett ekonomiskt klimat. För allt fler företag har en sund tillväxtstrategi blivit en central del för att lyckas med utvärderingar och transaktioner. På Grant Thornton möter vi upp er tillväxtstrategi med skräddarsydd rådgivning utifrån utgångspunkten att varje företag och transaktion är unik.
-
ESG & hållbarhetsrådgivning
Hållbarhet driver affären och är en väsentlig del för att uppnå en långsiktigt lönsam organisation. Därför har vi ett dedikerat team för hållbarhetstjänster som bistår våra kunder, nationellt och internationellt, med expertkompetens inom hållbarhetsområdet.
-
Financial Advisory Services
Inom Financial Advisory Services har vi samlad expertis för att stödja företag som står under Finansinspektionens tillsyn. Vi hjälper våra kunder med bland annat internrevision, olika oberoende granskningsinsatser, granskning och rådgivning inom AML/CTF samt mycket mer.
-
Risk Advisory Services
Vi erbjuder tjänster inom Business Risk Services som hjälper dig att säkerställa din styrning och kontroll, uppnå Compliance, optimera dina affärsprocesser och system, samt förbättra din prestation och konkurrenskraft.
-
Internationella tjänster
Vårt International Business Centre (IBC) erbjuder tjänster inom revision och rådgivning, redovisning och skatt med ett internationellt perspektiv mot en internationell marknad genom våra medlemsföretag i cirka 150 länder. Få lokal expertis - oavsett var i världen du gör affärer.
Bakgrund
Nybyggnation kan ske genom att uppföra byggnader på egna fastigheter för att därefter sälja fastigheten.
Bolag som bedriver byggnadsrörelse och bygger på egna fastigheter ska uttagsbeskattas för tjänster som tillförs fastigheten före fastigheten säljs. Byggbolaget kan löpande dra av moms på sina kostnader. Byggbolaget ska därefter redovisa uttagsmoms (utgående moms) på utförda byggnadsarbeten fram till fastigheten säljs. Endast värdet av nedlagda kostnader ska uttagsbeskattas. Uttagsmoms ska inte redovisas på byggbolagets vinst från försäljningen av den bebyggda fastigheten.
Byggbolag säljer ofta sina fastigheter före byggnationen är klar. Projektet ska då momsmässigt delas upp i två delar. Byggnadsarbeten som har genomförts fram till försäljningstidpunkten ska uttagsbeskattas av byggbolaget baserat på nedlagda kostnader. Återstående arbeten anses ha utförts på annans fastighet och ska då beskattas som en entreprenadtjänst. Byggbolaget ska betala ”vanlig” moms på mottagen ersättning (inklusive entreprenadvinst) från köparen av entreprenadtjänsten.
Enligt tidigare praxis har uttagsbeskattningen upphört och övergått i entreprenadbeskattning när köparen har undertecknat köpekontraktet för fastigheten. Denna tidpunkt har nu ändrats genom avgörandet från Högsta förvaltningsdomstolen.
Dom från Högsta förvaltningsdomstolen
I målet hade ett byggbolag sålt ägarlägenheter. Varje ägarlägenhet utgjorde en egen (tredimensionell) fastighet. Byggbolaget bebyggde fastigheterna för försäljning. Under pågående byggnation överläts fastigheterna successivt till olika köpare som ingick köpeavtal med byggbolaget. Köparna skulle dock tillträda fastigheterna senare när byggnation var färdigställd och lägenheterna var inflyttningsklara.
Högsta förvaltningsdomstolen ansåg att fastigheterna momsmässigt levererades på tillträdesdagen till köparna. Utifrån en EU-rättslig tolkning ansågs äganderätten övergå och köparen kan förfoga över fastigheterna först på tillträdesdagen.
Detta innebar att byggbolaget skulle tillämpa uttagsmomsreglerna under hela byggnationen fram till köparna tillträdde respektive fastighet.
Experternas kommentar
Domen är positiv för byggbolag som i större omfattning än tidigare bör kunna använda de mer fördelaktiga uttagsmomsreglerna för byggnationer på sina egna fastigheter. Uttagsreglerna kan användas ända fram till köparens tillträde.
Även genomförda byggarbeten under perioden mellan tecknande av köpekontrakt och köparens tillträde kan numera uttagsbeskattas. Enligt tidigare praxis skulle dessa arbeten entreprenadbeskattas. Byggbolagen ska nu betala uttagsmoms beräknat på nedlagda kostnader (ingen moms på vinsten) för arbetena mot att tidigare behövt betala moms på hela kundens ersättning inklusive entreprenadvinst. Byggbolagen får således lägre moms.
Momshanteringen blir också enklare för byggbolagen som bara behöver tillämpa uttagsreglerna i aktuella projekt. Kundens totala ersättning behöver inte heller delas upp i momsbefriad överlåtelse av fastighet och momspliktig entreprenadersättning. Momsmässigt blir det ännu mer fördelaktigt för byggbolag att bygga särskilt bostäder på egna fastigheter för senare försäljning jämfört med att utföra momspliktiga entreprenader på fastigheter som beställaren äger.
Byggbolag bör se över sin momsredovisning med anledning av domen. Det kan finnas förutsättningar för att återfå moms för tidigare genomförda projekt genom omprövning och rättelser. Även fastighetsföretag som inte omfattas av uttagsreglerna (då de inte bedriver byggnadsrörelse) bör se över sin momsredovisning då de kan slippa redovisa entreprenadmoms i affärer där fastigheter säljs under pågående byggnation.
Domen kan även få andra följdeffekter då domen anger tidpunkten för en momsmässig fastighetsförsäljning vilket i sin tur kan påverka tillämpningen av andra regler inom fastighetsmoms.
Skatteverket förväntas inom kort kommentera effekterna av domen.
Kontakta oss gärna för att diskutera hur domen påverkar er verksamhet.
Högsta förvaltningsdomstolens dom den 15 februari 2023 mål nr 2389-22
Med vårt nyhetsbrev Target får du varje månad aktuella nyheter likt denna, tips från våra experter och information om kommande evenemang. Vi vill bidra till att ditt företag växer och utvecklas.