-
Börsnotering
Överväger du och ditt företag en börsnotering? Bolagets styrelse och ledning har mycket att vinna på att vara väl förberedda innan de fattar beslut om att inleda en noteringsprocess och på att vara väl informerade om de krav som ställs på ett börsnoterat bolag. Grant Thornton hjälper dig i hela noteringsprocessen.
-
Extern revision
För oss är det viktigt att leverera en högkvalitativ revision av en årsredovisning. Vi tycker att det är viktigt att se bortom bokföringen och istället fokusera på just din verksamhet och de avtal som ligger till grund för bokföringen. Ta hjälp av våra experter för en extern revision av din verksamhet.
-
Granskning av frivillig hållbarhetsredovisning
En granskning av hållbarhetsredovisning bidrar till ökad transparens, trovärdighet och struktur. Granskning och revision har också gått från att vara önskvärt till att vara ett krav. Hållbarhetsdata kan upplevas som komplex och svår eftersom hållbarhet omfattar olika delar. Det finns flera ramverk att följa och olika sätt att redovisa sin hållbarhetsdata. Med en granskning som också omfattar ett bestyrkande skapas förutsättningar för ökad trovärdighet och möjlighet att utveckla förbättra och sin rapportering.
-
Granskning av hållbarhetsrapport enligt CSRD
Det nya direktivet Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) innebär ökade krav på rapportering och granskning av hållbarhetsdata.
-
Internationell revision
Våra revisionsspecialister på Grant Thorntons International Business Center kombinerar internationell erfarenhet med tekniskt och branschspecifikt kunnande. Genom ärlig och rak kommunikation med dig som kund skapar vi en bättre anpassad internationell revision.
-
IT Assurance
Digital informationshantering kräver stor säkerhet, både vad gäller skydd mot intrång och mot förlust av data. Vilka behov har ditt företag? Våra experter hjälper dig att hitta en optimerad lösning anpassad till företagets informationshantering.
-
Fåmansföretag
Hos Grant Thorntons skattekonsulter får du som äger och driver ett fåmansföretag en skräddarsydd helhetslösning utifrån dina och företagets specifika behov. Vi arbetar nära dig som kund och hjälper till att genomföra de åtgärder vi föreslår.
-
Företagsbeskattning
Lagstiftning och praxis kring företags- och bolagsbeskattning ändras ständigt. Vi ser till att du är uppdaterad på området så att du kan undvika problem och utnyttja de skattemässiga fördelar som finns.
-
Internationell beskattning
Vårt internationella nätverk Grant Thornton International har medlemsföretag i närmare 120 länder. Genom oss får du snabbt veta gällande skatteregler i olika länder. Vi kan hjälpa till med alla frågor om bolagsskatt, mervärdesskatt, internationella transaktioner och konsekvensanalyser inför etableringar. Vi bistår även vid etablering av filial eller dotterbolag.
-
Moms, punktskatt, tull
Så gott som varje transaktion i ett bolag kräver momshantering. Reglerna kan upplevas som komplicerade och felaktig hantering av momsen kan innebära onödiga kostnader och straffavgifter för ditt företag. Våra rådgivare stöttar dig och ditt företag.
-
Deals - Transaktionsrådgivning
Att skapa en lönsam och hållbar tillväxt kan vara en utmaning oavsett ekonomiskt klimat. För allt fler företag har en sund tillväxtstrategi blivit en central del för att lyckas med utvärderingar och transaktioner. På Grant Thornton möter vi upp er tillväxtstrategi med skräddarsydd rådgivning utifrån utgångspunkten att varje företag och transaktion är unik.
-
ESG & hållbarhetsrådgivning
Hållbarhet driver affären och är en väsentlig del för att uppnå en långsiktigt lönsam organisation. Därför har vi ett dedikerat team för hållbarhetstjänster som bistår våra kunder, nationellt och internationellt, med expertkompetens inom hållbarhetsområdet.
-
Financial Advisory Services
Inom Financial Advisory Services har vi samlad expertis för att stödja företag som står under Finansinspektionens tillsyn. Vi hjälper våra kunder med bland annat internrevision, olika oberoende granskningsinsatser, granskning och rådgivning inom AML/CTF samt mycket mer.
-
Risk Advisory Services
Vi erbjuder tjänster inom Business Risk Services som hjälper dig att säkerställa din styrning och kontroll, uppnå Compliance, optimera dina affärsprocesser och system, samt förbättra din prestation och konkurrenskraft.
-
Internationella tjänster
Vårt International Business Centre (IBC) erbjuder tjänster inom revision och rådgivning, redovisning och skatt med ett internationellt perspektiv mot en internationell marknad genom våra medlemsföretag i cirka 150 länder. Få lokal expertis - oavsett var i världen du gör affärer.
- Vi märker att många ideella verksamheter nu ser över sina rutiner och processer, både som en följd av ökad digitalisering och pandemipåverkan. Nya styrelser går igenom risker och möjligheter och en sak som fler och fler frågor oss om är varför man ska ha dotterbolag, säger Sofia Bülow, skatterådgivare med specialisering inom ideella organisationer.
Det finns dock inget givet svar på den frågan, utan varje verksamhet måste utreda sina förutsättningar. Generellt kan man säga att många verksamheter som har bolag, startade dessa för 20-30 år sedan när skattelagstiftningen såg annorlunda ut. Den eventuella uppsida man hade förr i tiden skatte- och momsmässigt finns inte kvar längre.
- Då handlade det till exempel om att man ville separera service och medlemsavgifter, och man utgick från att man kunde dra av all moms i ett aktiebolag. Så funkar det inte riktigt längre och utvecklingen har gått framåt. Man behöver inte ha ett aktiebolag för att kunna bedriva kommersiell verksamhet, menar Lena Westfahl, momsexpert på Grant Thornton.
Vad är fördelarna respektive nackdelarna?
För idrottsföreningar med elitverksamhet kan det vara fördelaktigt att bedriva elitverksamheten i ett bolag. Här hanterar man sponsorer, partners och man köper och säljer spelare – det vill säga kommersiell verksamhet.
– Man har då lämnat den ideella kärnverksamheten i föreningen, t ex barn- och ungdomsidrott. Inkomsterna i den kommersiella verksamheten kan helt enkelt vara för stora vilket kan leda till att kommersiella delen kan ”smitta ner” kärnverksamheten säger Sofia Bülow.
Sofia fortsätter:
– I en sådan situation kan det finnas anledning att dela upp verksamheten så att den kommersiella delen drivs i ett dotterbolag. Tennis och golf är exempel på verksamheter där det ofta funkar bra att ha bolag som äger banan eller hallen, så länge man har koll på att penningströmmarna går rätt. Vem är det som står bakom avtalet, är det bolaget eller klubben? Det är oerhört viktigt att ha koll på sin struktur alltså.
Men det finns också nackdelar med att ideella organisationer äger dotterbolag. En sådan kan vara att de anställda måste vara anställda på olika ställen, man måste fakturera emellan till ett marknadsmässigt pris och momsen blir en fördyring.
- Ett annat område man ska se upp med är uthyrning av lokaler, t ex om aktiebolaget sitter i föreningens lokaler. Här kan det bli inlåsningar med momsen. Ett AB kan normalt inte hyra ut med moms till föreningen eftersom föreningen inte bedriver momspliktig verksamhet, men det kan däremot fungera tvärtom. Här ser vi att många kan uppdatera sin struktur, det blir lätt fel, säger Lena Westfahl.
Behöver ni framtidssäkra er struktur?
- Börja fundera på nyttan med ert bolag. Varför startades det och vad var det bakomliggande syftet?
- Se om ni är organiserade på rätt sätt. Skatt och momsregler idag kanske stöttar en annan organisation bättre?
- Titta på era kostnader och flödet för administration. Ta gärna in hjälp och gör en översyn av skatte- och momsstrukturen, det tjänar man ofta på i längden.