Med vårt nyhetsbrev Target får du varje månad aktuella nyheter likt denna, tips från våra experter och information om kommande evenemang. Vi vill bidra till att ditt företag växer och utvecklas.
-
Börsnotering
Överväger du och ditt företag en börsnotering? Bolagets styrelse och ledning har mycket att vinna på att vara väl förberedda innan de fattar beslut om att inleda en noteringsprocess och på att vara väl informerade om de krav som ställs på ett börsnoterat bolag. Grant Thornton hjälper dig i hela noteringsprocessen.
-
Extern revision
För oss är det viktigt att leverera en högkvalitativ revision av en årsredovisning. Vi tycker att det är viktigt att se bortom bokföringen och istället fokusera på just din verksamhet och de avtal som ligger till grund för bokföringen. Ta hjälp av våra experter för en extern revision av din verksamhet.
-
Granskning av frivillig hållbarhetsredovisning
En granskning av hållbarhetsredovisning bidrar till ökad transparens, trovärdighet och struktur. Granskning och revision har också gått från att vara önskvärt till att vara ett krav. Hållbarhetsdata kan upplevas som komplex och svår eftersom hållbarhet omfattar olika delar. Det finns flera ramverk att följa och olika sätt att redovisa sin hållbarhetsdata. Med en granskning som också omfattar ett bestyrkande skapas förutsättningar för ökad trovärdighet och möjlighet att utveckla förbättra och sin rapportering.
-
Granskning av hållbarhetsrapport enligt CSRD
Det nya direktivet Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) innebär ökade krav på rapportering och granskning av hållbarhetsdata.
-
Internationell revision
Våra revisionsspecialister på Grant Thorntons International Business Center kombinerar internationell erfarenhet med tekniskt och branschspecifikt kunnande. Genom ärlig och rak kommunikation med dig som kund skapar vi en bättre anpassad internationell revision.
-
IT Assurance
Digital informationshantering kräver stor säkerhet, både vad gäller skydd mot intrång och mot förlust av data. Vilka behov har ditt företag? Våra experter hjälper dig att hitta en optimerad lösning anpassad till företagets informationshantering.
-
Fåmansföretag
Hos Grant Thorntons skattekonsulter får du som äger och driver ett fåmansföretag en skräddarsydd helhetslösning utifrån dina och företagets specifika behov. Vi arbetar nära dig som kund och hjälper till att genomföra de åtgärder vi föreslår.
-
Företagsbeskattning
Lagstiftning och praxis kring företags- och bolagsbeskattning ändras ständigt. Vi ser till att du är uppdaterad på området så att du kan undvika problem och utnyttja de skattemässiga fördelar som finns.
-
Internationell beskattning
Vårt internationella nätverk Grant Thornton International har medlemsföretag i närmare 120 länder. Genom oss får du snabbt veta gällande skatteregler i olika länder. Vi kan hjälpa till med alla frågor om bolagsskatt, mervärdesskatt, internationella transaktioner och konsekvensanalyser inför etableringar. Vi bistår även vid etablering av filial eller dotterbolag.
-
Moms, punktskatt, tull
Så gott som varje transaktion i ett bolag kräver momshantering. Reglerna kan upplevas som komplicerade och felaktig hantering av momsen kan innebära onödiga kostnader och straffavgifter för ditt företag. Våra rådgivare stöttar dig och ditt företag.
-
Deals - Transaktionsrådgivning
Att skapa en lönsam och hållbar tillväxt kan vara en utmaning oavsett ekonomiskt klimat. För allt fler företag har en sund tillväxtstrategi blivit en central del för att lyckas med utvärderingar och transaktioner. På Grant Thornton möter vi upp er tillväxtstrategi med skräddarsydd rådgivning utifrån utgångspunkten att varje företag och transaktion är unik.
-
ESG & hållbarhetsrådgivning
Hållbarhet driver affären och är en väsentlig del för att uppnå en långsiktigt lönsam organisation. Därför har vi ett dedikerat team för hållbarhetstjänster som bistår våra kunder, nationellt och internationellt, med expertkompetens inom hållbarhetsområdet.
-
Financial Advisory Services
Inom Financial Advisory Services har vi samlad expertis för att stödja företag som står under Finansinspektionens tillsyn. Vi hjälper våra kunder med bland annat internrevision, olika oberoende granskningsinsatser, granskning och rådgivning inom AML/CTF samt mycket mer.
-
Risk Advisory Services
Vi erbjuder tjänster inom Business Risk Services som hjälper dig att säkerställa din styrning och kontroll, uppnå Compliance, optimera dina affärsprocesser och system, samt förbättra din prestation och konkurrenskraft.
-
Internationella tjänster
Vårt International Business Centre (IBC) erbjuder tjänster inom revision och rådgivning, redovisning och skatt med ett internationellt perspektiv mot en internationell marknad genom våra medlemsföretag i cirka 150 länder. Få lokal expertis - oavsett var i världen du gör affärer.
Som ägare av kvalificerade andelar i fåmansbolag finns det en del att tänka på innan du fattar beslut om utdelning på årsstämman. Enligt de så kallade 3:12 reglerna har du nämligen möjlighet att ta ut lågbeskattad utdelning på 20 procent upp till det så kallade gränsbeloppet. Även kapitalvinst vid försäljning av kvalificerade andelar beskattas med 20 procent upp till gränsbeloppet.
Komplext regelverk
Som du säkert vet, är det på K10-blanketten detta redovisas, en blankett som inte alltid är helt enkel att fylla i. Gränsbeloppet beräknas antingen enligt förenklingsregeln eller enligt huvudregeln. Enligt förenklingsregeln bestäms gränsbeloppet utifrån ett schablonbelopp medan gränsbeloppet enligt huvudregeln i huvudsak består av hälften av de kontanta bruttolönerna som bolaget eller dotterbolag utbetalat under föregående år.
- 3:12-regelverket är komplext och det gäller att hålla koll på förändringar. Under pandemin fick till exempel många bolag stöd för korttidsarbete och ersättningar för höga sjuklönekostnader. Detta är sådant som delägare måste tänka noga på vid uträkningen vilket kan göra beräkningen extra svår att göra i år, säger Sofia Odin Nystedt.
Många aspekter att ta hänsyn till
Andra aspekter som måste vägas in när du fyller i blanketten är om det har kommit in nya delägare i bolaget, om någon delägare har lösts ut, eller om det skett förvärv eller avyttringar av dotterbolag under året.
- Vi ser att många företagare inte alltid har koll på alla de här aspekterna vid beräkningen av gränsbeloppet. Därför kan det vara värt att ta in en expert som är van att hantera alla dessa frågor. Det kan vara speciellt gynnsamt om du äger ett personalintensivt bolag där beräkningarna ofta är mer omfattande eller om du står inför en bolagsförsäljning. Då är det bra att räkna ut korrekt gränsbelopp för att du ska få en sådan gynnsam situation som möjligt vid försäljningen, säger Sofia Odin Nystedt.
Vilka är då riskerna om man gör fel beräkning av gränsbeloppet?
- Det är viktigt att anpassa sin utdelning efter ett korrekt beräknat gränsbelopp. Annars riskerar man att få en högre beskattning än vad som var tänkt. Tvärtom kan en felberäkning också innebära att delägaren hade kunnat göra en större utdelning till lägre skatt än man trott, förklarar Sofia Odin Nystedt.
Sofias råd är att upprätta en K10-blankett varje år.
- Har du ännu inte upprättat en K10 så är det ingen fara så länge du inte har missat att ta upp erhållen utdelning eller kapitalvinst till beskattning. Men vi rekommenderar alltid K10 eftersom det är lättare att göra rätt beräkning av gränsbeloppet om detta görs löpande. Det är mycket krångligare att gå tillbaka och justera i efterhand säger hon.
Skatteexpertens bästa tips inför upprättandet av K101. Gör rätt från början. Det kan vara omständligt att korrigera en felaktig beräkning i efterhand. 2. Arbeta metodiskt. Se till att du alltid utgår från korrekta ingångsvärden för att hamna rätt. 3. Ha koll på din situation. Undersök huruvida just du omfattas av 3:12 reglerna. Då är det bra att fylla i K10 varje år även om ingen utdelning sker. 4. Har det skett ägarförändringar? Då finns det omständigheter att ta hänsyn till som påverkar gränsbeloppet. 5. Ta hjälp. Det är extra viktigt när organisationen är personalintensiv eftersom uträkningen då blir mer komplicerad. |
K10 ska lämnas in tillsammans med resten av din inkomstdeklaration, det vill säga senast den 2 maj.
Har du frågor kring detta är du varmt välkommen att kontakta våra skattexperter.