Skattenyhet

Budgeten 2025 – så påverkas företagen och entrepre­nörerna

insight featured image
Skattesänkningar och ambitioner om stärkt tillväxt är i centrum när Grant Thorntons experter sammanfattar hur företagen och entreprenörerna påverkas av regeringens budgetförslag för 2025.
Innehåll

Den 19 september presenteras regeringens förslag till budgetproposition för 2025 samt höständringsbudgeten 2024. I och med att Tidöpartierna har majoritet i riksdagen väntas förslagen röstas igenom i sin helhet. 

Grant Thorntons experter har gått igenom förändringarna, och sammanfattar här hur företagen väntas påverkas 2025. Elisabeth Mörck, auktoriserad skatterådgivare med fokus på entreprenörsbolag, ser ett tydligt fokus i budgeten.

Elisabeth Mörck , Auktoriserad skatterådgivare
Det finns ett fortsatt fokus på att stävja inflationen även om det nu ser betydligt ljusare ut än när budgeten för 2024 presenterades. I år ligger det huvudsakliga fokuset på ökad tillväxt – till stor del genom sänkta skatter

I och med att Tidöpartierna har majoritet i riksdagen väntas budgeten röstas igenom i sin helhet. 

Sänkning av skatten på arbetsinkomst och sparande

Regeringen föreslår att de högsta skatterna för lön och pension ska sänkas från och med 1 januari 2025 genom att bland annat ta bort avtrappningen av jobbskatteavdraget. I och med detta får en löntagare en skattesänkning med i snitt 217 kronor per månad.

Inkomstgränsen som anger när den högre statliga inkomstskatten ska betalas, skiktgränsen, pausades under 2024. men kommer uppräknas enligt vanlig ordning igen för 2025. 

För en löntagare med en månadslön på 50 000 kronor innebär de gemensamma justeringarna en skattesänkning på 271 kronor i månaden genom jobbskatteavdraget och 314 kronor i månaden genom uppräkningen av skiktgränsen.  
 
Samtidigt höjs gränsen för skattefritt sparande på investeringssparkonton (ISK) till 150 000 kronor under 2025 för att under 2026 höjas till 300 000 kr. 

Carolina Nordin , Auktoriserad lönekonsult
Företagen kan i och med skattesänkningarna hoppas på ökad köpkraft hos konsumenterna, vilket förstås ger effekt på tillväxten. Att löntagarna får mer kvar i plånboken skulle kunna innebära att takten på löneökningarna nu mildras något. Det ger ett bra tillfälle till att se över sin löne- och rekryteringsplan för kommande åren
Vår expertis inom: Outsourca er lönehantering
Tjänster
Vår expertis inom: Outsourca er lönehantering
Jag vill veta mer

Expertskatten: justering ska attrahera internationell nyckelkompetens

Även ersättningsnivån för den så kallade expertskatten föreslås sänkas från 119 000 kronor till 88 200 kronor 2025.  

Syftet är att hjälpa företag att attrahera och behålla internationell nyckelkompetens och stärka Sveriges konkurrenskraft. Skattelättnaderna gäller specialister inom tekniskt avancerade områden, kvalificerade forskare och företagsledare eller andra nyckelpersoner. 

Maria Malm , Auktoriserad skatterådgivare och partner
Både arbetstagare och arbetsgivare kan ansöka om skattelättnaden. Vi hjälper gärna till med ansökningar och rådgivning kring skattehantering kring utländsk personal. Vi kan även koppla in våra kollegor inom lön, som är experter på den praktiska lönekörningen
Vår expertis inom: Skatt
Tjänster
Vår expertis inom: Skatt
Jag vill veta mer

Välkommet besked för idrottssverige: höjd gräns för avgiftsfri ersättning

Beloppsgränsen för avgiftsfri ersättning för idrottsutövare föreslås höjas från ett halvt prisbasbelopp till ett prisbasbelopp från och med 1 januari 2025.  

Josefine Fors , Auktoriserad revisor
När beloppsgränsen höjs minskar den administrativa bördan för föreningarna, samtidigt som kostnaderna blir lägre. En välkommen förändring!

Josefine Fors, revisor med stor erfarenhet av idrottsföreningar,  tror att även justeringen av expertskatten är en nyhet som kan komma att uppskattas av idrottsföreningarna och -förbunden, där fler ledare, tränare, förbundskaptener och utövare med spetskompetens ska kunna omfattas. 

Vår expertis inom: Not for Profit
Branscher
Vår expertis inom: Not for Profit
Jag vill veta mer

Förenklade regler om underskott vid ägarbyte

Reglerna om underskott vid ägarförändring förenklas något från och med 1 januari 2025. Kvoten som anger hur stort skattemässigt underskott som får behållas i ett företag vid en ägarförändring höjs från 200 till 300 procent av köpeskillingen. Det gör att en större del av tidigare års underskott kan behållas efter ett sådant ägarbyte.  

Förslaget innehåller även förenklingar av reglerna som gäller när exempelvis

en fysisk person får ett direkt bestämmande inflytande över ett underskottsföretag.  Grant Thornton har tidigare skrivit om bakgrunden och förslaget till ändringarna. 

Regler om skattemässiga underskott vid ägarbyte kan förenklas
Läs även
Regler om skattemässiga underskott vid ägarbyte kan förenklas
Läs denna artikel

Avtrappat ränteavdrag för vissa lån – kan påverka köp på kredit

I propositionen presenteras även förslaget om avtrappat ränteavdrag för vissa lån. Förslaget innebär att avdragsrätten för ränteutgifter i inkomstslaget kapital endast får dras av om vissa särskilda förutsättningar uppfylls. I praktiken kommer det innebära att enbart ränta med säkerhet i bostad, fordon eller båt kan dras av eller ränta på lån som hänförs till lån för finansiering av ny-, till- eller ombyggnad av byggnad där lånet senare ska omvandlas till ett lån med säkerhet i bostad.  

Förslaget anger att avdraget ska trappas av på två år där det under 2025 får göras avdrag med 50 procent av ränta på lån utan sådan säkerhet för att sedan gälla i sin helhet under 2026.   

– Idag ser avdragsrätten för ränta likadan ut oavsett vilken typ av lån det handlar om, även konsumentkrediter. Att avdragsrätten nu begränsas skulle kunna påverka företag som säljer dyrare varor som ofta sker mot avbetalning. Det återstår att se om detta kommer att kväva konsumtionen och påverka företagen som säljer dyrare konsumtionsvaror, säger Elisabeth Mörck

Fler förändringar från 1 januari 2025

Flygskatten sänks med en halvering av de belopp som skulle ha gällt för 2025 enligt tidigare beräknad prognos.  

Den årliga indexeringen av energiskatt på el slopas permanent innebärande att 2024 års skattenivå föreslås ligga kvar.  

Under 2025 får jordbruksdiesel (omärkt diesel i miljöklass 1) en nedsättning av energiskatten med 1 615 kronor per kubikmeter. Förbrukning under första kvartalet 2025 får dessutom en nedsättning av koldioxidskatten med 2 461 kronor per kubikmeter. För resten av året är nedsättningen av koldioxidskatten 2 574 kronor per kubikmeter. 

Separeringen av rot- och rutavdraget som infördes 2024 består. Det innebär att det kommer att finnas ett utrymme om 75 000 kronor per skattskyldig och beskattningsår att använda för köp av rutarbete samtidigt som det finns ett utrymme om 50 000 kronor per skattskyldig och beskattningsår att använda för köp av rotarbete.

Detta är extra välkommet för företag inom byggsektorn och servicebranschen. 

En skattefri grundnivå om 300 000 kronor föreslås gälla för fysiska personers sparande på investerinssparkonto (ISK), i kapitalförsäkring och så kallad ”PEPP-produkt”. Genomförandet ska ske i två steg där den skattefria grundnivån föreslås vara 150 000 kr under 2025 för att under 2026 höjas till 300 000 kr.  

Reglerna om skattereduktion för installation av grön teknik föreslås ändras så att större hänsyn ska kunna tas till förskottsbetalningar. Begäran om utbetalning ha kommit in till Skatteverket senast den 31 januari året efter det beskattningsår då arbetet slutbetalades. En begäran om skattereduktion för installation av grön teknik ska göras i köparens deklaration för det beskattningsår då utgifter för installation av grön teknik har slutbetalats.