Vi bjuder återigen in till det populära webbinariet kring aktuella skattefrågor. Våra skatteexperter berättar om nyheter inför det kommande året, men blickar även längre fram.
-
Börsnotering
Överväger du och ditt företag en börsnotering? Bolagets styrelse och ledning har mycket att vinna på att…
-
Extern revision
För oss är det viktigt att leverera en högkvalitativ revision av en årsredovisning. Vi tycker att det är…
-
Granskning av frivillig hållbarhetsredovisning
En granskning av hållbarhetsredovisning bidrar till ökad transparens, trovärdighet och…
-
Granskning av lagstadgad hållbarhetsrapport
EU-direktivet Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) som infördes 1 juli 2024 innebär ökade…
-
Internationell revision
Våra revisionsspecialister på Grant Thorntons International Business Center kombinerar internationell…
-
IT Assurance
Digital informationshantering kräver stor säkerhet, både vad gäller skydd mot intrång och mot förlust av…
-
Fåmansföretag
Hos Grant Thorntons skattekonsulter får du som äger och driver ett fåmansföretag en skräddarsydd…
-
Företagsbeskattning
Lagstiftning och praxis kring företags- och bolagsbeskattning ändras ständigt. Vi ser till att du är…
-
Internationell beskattning
Vårt internationella nätverk Grant Thornton International har medlemsföretag i närmare 120…
-
Moms, punktskatt, tull
Så gott som varje transaktion i ett bolag kräver momshantering. Reglerna kan upplevas som…
-
Deals - Transaktionsrådgivning
Att skapa en lönsam och hållbar tillväxt kan vara en utmaning oavsett ekonomiskt klimat. För allt fler…
-
ESG & hållbarhetsrådgivning
Hållbarhet driver affären och är en väsentlig del för att uppnå en långsiktigt lönsam organisation.…
-
Financial Advisory Services
Inom Financial Advisory Services har vi samlad expertis för att stödja företag som står under…
-
Risk Advisory Services
Vi erbjuder tjänster inom Business Risk Services som hjälper dig att säkerställa din styrning och…
-
Finansiell redovisning och rapportering
Våra konsulter stöttar dig som CFO eller ekonomichef med den finansiella rapporteringen. Vi ger…

En ny dom om utomståenderegeln och samma eller likartad verksamhet innebär att osäkerheter kvarstår för entreprenörer som tagit in externt kapital. Det är HFD som har fastställt Skatterättsnämndens förhandsbesked från 20 februari 2024.
Omständigheterna i den nya domen liknar dem i den uppmärksammade domen HFD 2023 ref. 11. Den generella uppfattningen har varit att en stor del av den osäkerhet som funnits kring tolkningen av utomståenderegeln besvarades i och med domen från 2023. Den nya domen bekräftar dock att osäkerhet kvarstår kring utomståenderegeln.
Joanna Bertlin är auktoriserad skatterådgivare på Grant Thornton, och har följt vändningarna kring utomståenderegeln. Tillsammans med kollegan Magnus Vennerström var hon också ombud i målet som HFD nu prövat.
– Jag hade hoppats att 3:12-utredningen, som specifikt fick i uppdrag att analysera på vilket sätt utomståenderegeln och bestämmelsen om samma eller likartad verksamhet skulle kunna förändras för att förbättra villkoren för entreprenörer, skulle ha kommit med mer konkreta ändringsförslag i sitt betänkande som lämnades tidigare i år, säger Joanna Bertlin.
I 3:12-utredningen fanns endast en kodifiering av praxis gällande 30-procentgränsen. Nu har även sista dagen för remissinstanserna att komma in med sina yttranden passerat, men dörrarna är ändå inte helt stängda för att ytterligare förändringar i utomståenderegeln ska ske i den kommande lagstiftningsprocessen, menar Magnus Vennerström.
– Alla blir vinnare när regelverken är tydliga och förutsägbara. Att ytterligare förändringar sker i utomståenderegeln i samband med det aktuella lagstiftningsarbetet gällande nya 3:12-regler är dock inte så troligt, även om det vore önskvärt. Däremot har vi större förhoppningar om att det sker en generell översyn av utomståenderegeln i en kommande lagstiftningsprocess, säger Joanna Bertlin.
I korthet gäller frågan vilka som kan anses som utomstående ägare, när kapital överförts från de externa passiva ägarnas bolag till entreprenörsbolaget. Ska det ha någon betydelse att de externa passiva delägarna äger aktier i entreprenörens bolag både indirekt genom ägarbolag och direkt. Ja, menar HFD. De externa passiva ägarna kan då inte ses som utomstående, varken de aktier som ägs direkt eller genom ägarbolag.
“Krångliga regler kan sätta kretsloppet i gungning”
För entreprenörsbolag som tagit in externt kapital medför HFD:s dom att det nu blir ännu viktigare att ha full insyn i investerarnas ägarstruktur och deras individuella skattesituation. Om det bland ägarkretsen finns externa investerare som har ägande i entreprenörsbolaget både direkt och via ägarbolag kommer de inte anses som utomstående ägare om kapital tillförts entreprenörsbolaget.
För alla entreprenörsbolag som tagit in externt kapital blir det viktigt att se över om de verkligen omfattas av regeln. Detsamma gäller för bolag som står inför en kapitalrunda eller ett uppköp med återinvestering.
Kartlägg och analysera situationen i ditt företag
För att hjälpa er att komma igång har våra auktoriserade skatterådgivare tagit fram en checklista för att kartlägga situationen i just ert företag och se vilka delar det eventuellt kan vara läge att fokusera på.
Med vårt nyhetsbrev Target får du varje månad aktuella nyheter likt denna, tips från våra experter och information om kommande evenemang. Vi vill bidra till att ditt företag växer och utvecklas.