-
Börsnotering
Överväger du och ditt företag en börsnotering? Bolagets styrelse och ledning har mycket att vinna på att vara väl förberedda innan de fattar beslut om att inleda en noteringsprocess och på att vara väl informerade om de krav som ställs på ett börsnoterat bolag. Grant Thornton hjälper dig i hela noteringsprocessen.
-
Extern revision
För oss är det viktigt att leverera en högkvalitativ revision av en årsredovisning. Vi tycker att det är viktigt att se bortom bokföringen och istället fokusera på just din verksamhet och de avtal som ligger till grund för bokföringen. Ta hjälp av våra experter för en extern revision av din verksamhet.
-
Granskning av frivillig hållbarhetsredovisning
En granskning av hållbarhetsredovisning bidrar till ökad transparens, trovärdighet och struktur. Granskning och revision har också gått från att vara önskvärt till att vara ett krav. Hållbarhetsdata kan upplevas som komplex och svår eftersom hållbarhet omfattar olika delar. Det finns flera ramverk att följa och olika sätt att redovisa sin hållbarhetsdata. Med en granskning som också omfattar ett bestyrkande skapas förutsättningar för ökad trovärdighet och möjlighet att utveckla förbättra och sin rapportering.
-
Granskning av hållbarhetsrapport enligt CSRD
Det nya direktivet Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) innebär ökade krav på rapportering och granskning av hållbarhetsdata.
-
Internationell revision
Våra revisionsspecialister på Grant Thorntons International Business Center kombinerar internationell erfarenhet med tekniskt och branschspecifikt kunnande. Genom ärlig och rak kommunikation med dig som kund skapar vi en bättre anpassad internationell revision.
-
IT Assurance
Digital informationshantering kräver stor säkerhet, både vad gäller skydd mot intrång och mot förlust av data. Vilka behov har ditt företag? Våra experter hjälper dig att hitta en optimerad lösning anpassad till företagets informationshantering.
-
Fåmansföretag
Hos Grant Thorntons skattekonsulter får du som äger och driver ett fåmansföretag en skräddarsydd helhetslösning utifrån dina och företagets specifika behov. Vi arbetar nära dig som kund och hjälper till att genomföra de åtgärder vi föreslår.
-
Företagsbeskattning
Lagstiftning och praxis kring företags- och bolagsbeskattning ändras ständigt. Vi ser till att du är uppdaterad på området så att du kan undvika problem och utnyttja de skattemässiga fördelar som finns.
-
Internationell beskattning
Vårt internationella nätverk Grant Thornton International har medlemsföretag i närmare 120 länder. Genom oss får du snabbt veta gällande skatteregler i olika länder. Vi kan hjälpa till med alla frågor om bolagsskatt, mervärdesskatt, internationella transaktioner och konsekvensanalyser inför etableringar. Vi bistår även vid etablering av filial eller dotterbolag.
-
Moms, punktskatt, tull
Så gott som varje transaktion i ett bolag kräver momshantering. Reglerna kan upplevas som komplicerade och felaktig hantering av momsen kan innebära onödiga kostnader och straffavgifter för ditt företag. Våra rådgivare stöttar dig och ditt företag.
-
Deals - Transaktionsrådgivning
Att skapa en lönsam och hållbar tillväxt kan vara en utmaning oavsett ekonomiskt klimat. För allt fler företag har en sund tillväxtstrategi blivit en central del för att lyckas med utvärderingar och transaktioner. På Grant Thornton möter vi upp er tillväxtstrategi med skräddarsydd rådgivning utifrån utgångspunkten att varje företag och transaktion är unik.
-
ESG & hållbarhetsrådgivning
Hållbarhet driver affären och är en väsentlig del för att uppnå en långsiktigt lönsam organisation. Därför har vi ett dedikerat team för hållbarhetstjänster som bistår våra kunder, nationellt och internationellt, med expertkompetens inom hållbarhetsområdet.
-
Financial Advisory Services
Inom Financial Advisory Services har vi samlad expertis för att stödja företag som står under Finansinspektionens tillsyn. Vi hjälper våra kunder med bland annat internrevision, olika oberoende granskningsinsatser, granskning och rådgivning inom AML/CTF samt mycket mer.
-
Risk Advisory Services
Vi erbjuder tjänster inom Business Risk Services som hjälper dig att säkerställa din styrning och kontroll, uppnå Compliance, optimera dina affärsprocesser och system, samt förbättra din prestation och konkurrenskraft.
-
Internationella tjänster
Vårt International Business Centre (IBC) erbjuder tjänster inom revision och rådgivning, redovisning och skatt med ett internationellt perspektiv mot en internationell marknad genom våra medlemsföretag i cirka 150 länder. Få lokal expertis - oavsett var i världen du gör affärer.
Högsta Förvaltningsdomstolens (HFD) dom är viktig för många företag och innebär att ett moderbolags fordran kan efterges till ett dotterbolag utan att det föranleder en skattepliktig intäkt för dotterbolaget.
När Skatteverket nu analyserat domen menar de att en bedömning får göras i varje enskilt fall om den verkliga innebörden av ett förfarande är att ett dotterbolag har fått ett aktieägartillskott från sitt moderbolag.
Bakgrund – domen som blivit vägledande
Y var ett utländskt moderbolag till X AB. X AB var i sin tur moderbolag till flera svenska bolag varav flera av dem hade skattemässiga underskott. Det var tänkt att de svenska bolagen skulle fusioneras upp i X AB. Efter att fusionen hade skett tänkte Y i kapitaliseringssyfte att lämna sina fordringar på X AB som aktieägartillskott till X AB.
Huvudfrågan i målet var om ett tillskott av Y:s aktieägarlån till X AB var att anse som ett ej skattepliktigt aktieägartillskott för X AB. I förutsättningarna förelåg att X AB inte var på obestånd och att fordringarnas marknadsvärde vid tillskottstidpunkten understeg fordringarnas nominella belopp.
Innan HFD:s avgörande hade Skatterättsnämnden (”SRN”) konstaterat att ett tillskott av aktieägarlånen var att anse som ett ej skattepliktigt aktieägartillskott endast till den del det motsvarar fordringarnas marknadsvärde vid tidpunkten för tillskottet. Mellanskillnaden mellan fordringarnas nominella belopp och fordringarnas marknadsvärde skulle tas upp till beskattning i X AB. Som vägledning för sitt beslut utgick SRN ifrån den rättspraxis som idag ligger till grund för givarens beskattningssituation i aktuellt fall.
HFD ansåg däremot att Y:s långivning till X AB och den efterföljande eftergiften av fordringarna måste ses i ett sammanhang. Genom långivningen ökade X AB:s tillgångar och skulder med ett belopp som motsvarar fordringarnas nominella belopp. När Y efterger fordringarna minskar X AB:s skulder med det nominella beloppet samtidigt som det egna kapitalet ökar med samma belopp. HFD konstaterade därför att den verkliga innebörden av förfarandet var att X AB hade fått ett tillskott från Y motsvarande fordringarnas nominella värde. Därför utgör en eftergift av fordringarna ett skattefritt aktieägartillskott för X AB motsvarande fordringarna nominella belopp.
Konsekvenser – vad som händer nu
Grant Thorntons skatterådgivare Mikael Knutsson och Rikard Hedelin har kartlagt konsekvenserna av Skatteverkets analys.
En viktig utgångspunkt i fallet var att X AB inte var på obestånd. Regler och praxis som rör ackord och ackordvinster kunde eventuellt ha aktualiserats för prövning om X AB var på obestånd. Om så var fallet kunde utgången ha påverkats. Men HFD:s resonemang om transaktionernas sammanhang och dess verkliga innebörd bör dock tala till fördel för att eftergift av fordran även i en sådan situation ska anses vara ett skattefritt aktieägartillskott.
Exempelvis vill ett moderbolag som utgångspunkt stötta sitt dotterbolag som är på obestånd och en naturlig lösning kan då vara att efterge fordran på sitt dotterbolag vilket i praktiken blir som ett tillskott. Den verkliga innebörden i dessa sammanhang borde i de flesta fall vara att stärka dotterbolagets finansiella ställning.
Vi anser att HFD:s dom medför att tillskott i de allra flesta situationer liknande den ovan ska anses vara skattefritt för mottagande bolag. Skatteverket har angett att de inte kunde utläsa vilken betydelse det hade att X AB inte var på obestånd. Men Skatteverket angav vidare att ett dotterbolag som är på obestånd vid tidpunkten för eftergift av fordran inte utesluter att den verkliga innebörden för dotterbolaget av förfarandet är att dotterbolaget har fått ett tillskott motsvarande fordringarnas nominella belopp.
Det är viktigt att nämna att HFD i sin dom anger att ett eftergivet belopp som motsvarar fordringens marknadsvärde läggs till omkostnadsbeloppet för ägaren. Vidare anger HFD att resterande del, det vill säga skillnaden mellan det nominella beloppet och marknadsvärdet utgör, i stället en avdragsgill kapitalförlust för ägaren. Här är det viktigt att förtydliga att kapitalförlusten är avdragsgill beroende på vem ägaren är.
Om Y hade varit ett svenskt moderbolag i domen torde deras eftergift av fordran innebära en ej avdragsgill kapitalförlust eftersom det handlar om en fordran mellan företag i intressegemenskap. Utfallet kan bli annorlunda i de fall ägaren av bolaget som erhåller ett tillskott är en fysisk person.
Till sist har Skatteverket angett att deras gamla ställningstagande (”Kapitaltillskott till underskottsföretag”, den 2006-02-01, dnr 131 61025-06/111) är överspelat. I inkomstskattelagen finns det en bestämmelse om att ett underskottföretag som erhåller ackord ska minska sitt underskott med ett belopp som motsvarar summan av de skulder som i näringsverksamheten fallit bort genom ackordet. Skatteverket har ansett att samma bestämmelse kunde tillämpas på motsvarande sätt vid en eftergift av fordran.
Skatteverket ansåg att på en eftergiven fordran skulle skillnaden mellan marknadsvärdet och tillskottets nominella belopp behandlas som ackord och minska företagets underskott som kvarstod från det föregående beskattningsåret. Men med anledning av HFD:s dom är ställningstagandet inte längre tillämpligt. Vi välkomnar detta utfall.
Högsta Förvaltningsdomstolens dom: Mål: 447-22 |
För senaste nytt – prenumerera på vårt nyhetsbrev Target.
Med vårt nyhetsbrev Target får du varje månad aktuella nyheter likt denna, tips från våra experter och information om kommande evenemang. Vi vill bidra till att ditt företag växer och utvecklas.