-
Börsnotering
Överväger du och ditt företag en börsnotering? Bolagets styrelse och ledning har mycket att vinna på att vara väl förberedda innan de fattar beslut om att inleda en noteringsprocess och på att vara väl informerade om de krav som ställs på ett börsnoterat bolag. Grant Thornton hjälper dig i hela noteringsprocessen.
-
Extern revision
För oss är det viktigt att leverera en högkvalitativ revision av en årsredovisning. Vi tycker att det är viktigt att se bortom bokföringen och istället fokusera på just din verksamhet och de avtal som ligger till grund för bokföringen. Ta hjälp av våra experter för en extern revision av din verksamhet.
-
Granskning av frivillig hållbarhetsredovisning
En granskning av hållbarhetsredovisning bidrar till ökad transparens, trovärdighet och struktur. Granskning och revision har också gått från att vara önskvärt till att vara ett krav. Hållbarhetsdata kan upplevas som komplex och svår eftersom hållbarhet omfattar olika delar. Det finns flera ramverk att följa och olika sätt att redovisa sin hållbarhetsdata. Med en granskning som också omfattar ett bestyrkande skapas förutsättningar för ökad trovärdighet och möjlighet att utveckla förbättra och sin rapportering.
-
Granskning av hållbarhetsrapport enligt CSRD
Det nya direktivet Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) innebär ökade krav på rapportering och granskning av hållbarhetsdata.
-
Internationell revision
Våra revisionsspecialister på Grant Thorntons International Business Center kombinerar internationell erfarenhet med tekniskt och branschspecifikt kunnande. Genom ärlig och rak kommunikation med dig som kund skapar vi en bättre anpassad internationell revision.
-
IT Assurance
Digital informationshantering kräver stor säkerhet, både vad gäller skydd mot intrång och mot förlust av data. Vilka behov har ditt företag? Våra experter hjälper dig att hitta en optimerad lösning anpassad till företagets informationshantering.
-
Fåmansföretag
Hos Grant Thorntons skattekonsulter får du som äger och driver ett fåmansföretag en skräddarsydd helhetslösning utifrån dina och företagets specifika behov. Vi arbetar nära dig som kund och hjälper till att genomföra de åtgärder vi föreslår.
-
Företagsbeskattning
Lagstiftning och praxis kring företags- och bolagsbeskattning ändras ständigt. Vi ser till att du är uppdaterad på området så att du kan undvika problem och utnyttja de skattemässiga fördelar som finns.
-
Internationell beskattning
Vårt internationella nätverk Grant Thornton International har medlemsföretag i närmare 120 länder. Genom oss får du snabbt veta gällande skatteregler i olika länder. Vi kan hjälpa till med alla frågor om bolagsskatt, mervärdesskatt, internationella transaktioner och konsekvensanalyser inför etableringar. Vi bistår även vid etablering av filial eller dotterbolag.
-
Moms, punktskatt, tull
Så gott som varje transaktion i ett bolag kräver momshantering. Reglerna kan upplevas som komplicerade och felaktig hantering av momsen kan innebära onödiga kostnader och straffavgifter för ditt företag. Våra rådgivare stöttar dig och ditt företag.
-
Deals - Transaktionsrådgivning
Att skapa en lönsam och hållbar tillväxt kan vara en utmaning oavsett ekonomiskt klimat. För allt fler företag har en sund tillväxtstrategi blivit en central del för att lyckas med utvärderingar och transaktioner. På Grant Thornton möter vi upp er tillväxtstrategi med skräddarsydd rådgivning utifrån utgångspunkten att varje företag och transaktion är unik.
-
ESG & hållbarhetsrådgivning
Hållbarhet driver affären och är en väsentlig del för att uppnå en långsiktigt lönsam organisation. Därför har vi ett dedikerat team för hållbarhetstjänster som bistår våra kunder, nationellt och internationellt, med expertkompetens inom hållbarhetsområdet.
-
Financial Advisory Services
Inom Financial Advisory Services har vi samlad expertis för att stödja företag som står under Finansinspektionens tillsyn. Vi hjälper våra kunder med bland annat internrevision, olika oberoende granskningsinsatser, granskning och rådgivning inom AML/CTF samt mycket mer.
-
Risk Advisory Services
Vi erbjuder tjänster inom Business Risk Services som hjälper dig att säkerställa din styrning och kontroll, uppnå Compliance, optimera dina affärsprocesser och system, samt förbättra din prestation och konkurrenskraft.
-
Internationella tjänster
Vårt International Business Centre (IBC) erbjuder tjänster inom revision och rådgivning, redovisning och skatt med ett internationellt perspektiv mot en internationell marknad genom våra medlemsföretag i cirka 150 länder. Få lokal expertis - oavsett var i världen du gör affärer.
Science Based Targets Intitiative (SBTi) är ett initiativ som lanserats av ett antal internationella organisationer, bland andra Världsnaturfonden, CDP (tidigare Carbon Disclosure Project), United Nations Global Compact (UNGC) och World Resources Institute (WRI). |
Vetenskapen visar tydligt att vi behöver begränsa temperaturstegringen avsevärt för att undvika de katastrofala effekter som följer med klimatförändringen. Företag kan ta ansvar genom att förstå den negativa påverkan, sätta mål och ta fram en handlingsplan för att driva förändring.
Science Based Targets Intitiative (SBTi) är ett initiativ som verkar för att få företag i den privata sektorn att arbeta för att uppnå de klimatmål som sattes i Parisavtalet 2015, och som i stora drag går ut på att begränsa den globala uppvärmningen genom att minska utsläppen av växthusgaser. Några av de viktigaste punkterna i Parisavtalet är att hålla den globala uppvärmningen under två grader och sträva efter att begränsa den till 1,5 grader, att öka ambitionerna efter hand med avstämning var femte år och att ge stöd från industrialiserade länder till utvecklingsländer.
– Tanken med Science Based Targets är att man vill ta fram mål som visar företag hur mycket och hur snabbt de behöver minska sina växthusgasutsläpp för att förhindra de värsta effekterna av klimatförändringen. Anledningen till att det heter ”science based” är just att klimatmålen som sätts är i linje med vissa vetenskapliga modeller säger Maral Myhr, hållbarhetsexpert på Grant Thornton och fortsätter;
– Hur man sedan gör beräkningar av sina klimatsutsläpp är baserat på en internationell standard som heter Greenhouse Gas Protocol (GHG-protokollet). GHG-protokollet delar in utsläppen i så kallade scope, där scope 1 är de direkta utsläppen, scope 2 är indirekta utsläpp från energi, medan scope 3 är alla övriga utsläpp i hela värdekedjan.
Nytt ramverk för små och medelstora företag
Målen som sätts av de deltagande företagen ska linjera antingen med 1,5- eller 2-gradersmålet från Parisavtalet. Initiativet riktade sig från början till stora bolag med fler än 500 anställda, men från och med juli i år finns ett nytt ramverk för små och medelstora företag med färre än 500 anställda.
– Detta skapar stora möjligheter även för de mindre företagen att visa sina ambitioner, att man menar allvar med sitt klimatmål, men även att deras initiativ spelar roll och gör skillnad. Vi ser att detta skapat en snöbollseffekt där stora företag inkluderar sina leverantörer och underleverantörer i sina målformuleringar och därmed ställer krav på de mindre företagen. En del av våra kunder har till exempel blivit uppringda av ICA som säger att de behöver ta fram ett klimatmål i enlighet med SBT, säger Maral Myhr.
Kravet på små och medelstora företag är att minska sina utsläpp med antingen 30 procent vilket linjerar med 2-gradersmålet, eller med 50 procent vilket linjerar med 1,5-gradersmålet.
Utmaningen hos små och medelstora företag
Ett deltagande i Science Based Targets kräver att företaget gör en genomlysning av hela sin värdekedja enligt GHG-protokollet för att identifiera var företaget har sina utsläpp. För att målbilden ska förankras i verksamheten och leda till en riktig förändring är det viktigt att ledningen tydligt står bakom den. Det är långt ifrån säkert att små och medelstora företag har de resurser och den kunskap som krävs för detta. Vanligtvis ser processen ut såhär:
- Gör en avgränsning och bestäm vilka utsläpp och kategorier du ska mäta och samla in data på
- Samla in datan, men se till så inte en enskild person blir ansvarig för allt arbete
- Räkna om datan till utsläppseffekten
- Gör scenarioanalyser där du tester hur mycket utsläppen sjunker om exempelvis antalet tjänsteresor minskar
- Utifrån resultatet sätter du ett mål som antingen linjer med 2-gradersmålet eller 1,5-gradersmålet
Många större företag väljer att först signera sitt åtagande i ett så kallat commitment letter för att visa att de är seriösa med sitt klimatarbete. Maral Myhr menar att små och medelstora företag bör arbeta igenom processen först, för att sedan skicka in sitt åtagande samtidigt som de även väljer det mål de ska sätta. Målen behöver sedan godkännas av SBTi.
Flera potentiella vinster
Förutom den uppenbara fördelen att kunna fortsätta som leverantör till stora kunder finns det andra potentiella vinster för de företag som antar Science Based Targets.
– Det mest basala är att man får ett nuläge på sin verksamhet och vet var man har sina största utsläpp, vilket ibland är en aha-upplevelse. Det gör också att man blir trovärdig i sin kommunikation – när man tar en internationell standard i beaktande för sina klimatberäkningar. Sedan har vi även möjligheten till effektivisering och kostnadsbesparingar när man till exempel minskar sin energiförbrukning. En annan fördel är att man kan stötta sina egna leverantörer i deras hållbarhetsarbete.
Hittills har 1 106 företag anslutit sig till Science Based Targets och av dessa är 51 svenska.*
– Det är naturligtvis positivt men det visar också att det finns en hel del att göra framöver när allt fler företag börjar jobba med Science Based Targets, säger Maral Myhr.
*Per den 21 januari 2021