Nyhet

Nya lagar och regler sommaren 2024

Med:
insight featured image
Halvårsskifte innebär nya lagar och regler. För företag är CSRD:s entré i svensk lag och slopat krav på att spara papperskvitton de stora nyheterna från och med 1 juli 2024.
Innehåll

CSRD träder i kraft

Den 29 maj kom äntligen beskedet – riksdagen har röstat igenom nya regler om hållbarhetsrapportering. I och med det står det klart att CSRD införlivas i svensk lag och träder i kraft den 1 juli 2024. Samtidigt får Sveriges omkring 2 800 auktoriserade revisorer behörighet att granska hållbarhetsrapporter

Helena Mueller
Helena Mueller , Director BRS Sustainable Business
Det är en jättespännande tid, och nu är det dags att börja agera. Det som händer nu är kanske den största förändringen vi kommer att se i näringslivet under vår livstid.
Riksdagen har äntligen röstat igenom CSRD
Läs även
Riksdagen har äntligen röstat igenom CSRD
Läs denna artikel

Kvitton och fakturor får arkiveras digitalt

Från och med 1 juli räcker det med att arkivera en digital kopia av kvitton och fakturor. Original i papper behöver då inte sparas. En välkommen ändring i bokföringslagen som underlättar för många företag.

Marcus Jonasén , Auktoriserad revisor och partner
Kvitton och fakturor har varit digitalt länge, precis som själva hanteringen och redovisningen. En sådan här uppdatering av regelverket kommer spara otroligt mycket hantering och sänka kostnaderna för alla företag.
Nytt lagförslag - Äntligen kan arkivering av fakturor och kvitton bli digital
Läs även
Nytt lagförslag - Äntligen kan arkivering av fakturor och kvitton bli digital
Läs denna artikel

Fler har rätt till föräldraledighet

Det blir nu möjligt att föra över föräldrapenningen till andra personer. Företag kan därmed förvänta sig ansökningar om föräldraledighet från fler personer än tidigare. Samtidigt ökas antalet dubbeldagar då föräldrar kan ta ut föräldrapenning samtidigt. 

Läs mer om reglerna hos Försäkringskassan.

Slopad ersättning för höga sjuklönekostnader

Den 1 juli 2024 upphör ersättning för höga sjuklönekostnader. Ersättningsformen har funnits i knappt tio år och innebär att arbetsgivare i vissa fall haft rätt till ersättning för sjuklönekostnader. Ersättning kan fortfarande betalas ut för vissa kostnader som uppstått innan 1 juli.

Läs mer om förändringen hos regeringen.