Vi bidrar med ordning och reda genom effektiva processer, ekonomistyrning, revision och specialistrådgivning. På så sätt ökar effektivitet och transparens.
Minimera riskerna, känn dig trygg i dina affärsbeslut och fokusera på kärnverksamheten. Våra revisorer har djupgående kunskap om marknadens förändringar och...
Överväger du och ditt företag en börsnotering? Bolagets styrelse och ledning har mycket att vinna på att vara väl förberedda innan de fattar beslut om att inleda en noteringsprocess och på att vara väl informerade om de krav som ställs på ett börsnoterat bolag. Grant Thornton hjälper dig i hela noteringsprocessen.
För oss är det viktigt att leverera en högkvalitativ revision av en årsredovisning. Vi tycker att det är viktigt att se bortom bokföringen och istället fokusera på just din verksamhet och de avtal som ligger till grund för bokföringen. Ta hjälp av våra experter för en extern revision av din verksamhet.
En granskning av hållbarhetsredovisning bidrar till ökad transparens, trovärdighet och struktur. Granskning och revision har också gått från att vara önskvärt till att vara ett krav. Hållbarhetsdata kan upplevas som komplex och svår eftersom hållbarhet omfattar olika delar. Det finns flera ramverk att följa och olika sätt att redovisa sin hållbarhetsdata. Med en granskning som också omfattar ett bestyrkande skapas förutsättningar för ökad trovärdighet och möjlighet att utveckla förbättra och sin rapportering.
EU-direktivet Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) som infördes 1 juli 2024 innebär ökade krav på rapportering och granskning av hållbarhetsdata jämfört med tidigare. Dels blir rapporteringskraven betydligt striktare, dels kommer det krävas att revisorerna gör en översiktlig granskning av hållbarhetsrapporten. Hållbarhetsrapporten ska nu upprättas på koncernnivå och att all data skall göras tillgänglig i maskinläsbart skick i en central EU-databas.
Våra revisionsspecialister på Grant Thorntons International Business Center kombinerar internationell erfarenhet med tekniskt och branschspecifikt kunnande. Genom ärlig och rak kommunikation med dig som kund skapar vi en bättre anpassad internationell revision.
Digital informationshantering kräver stor säkerhet, både vad gäller skydd mot intrång och mot förlust av data. Vilka behov har ditt företag? Våra experter hjälper dig att hitta en optimerad lösning anpassad till företagets informationshantering.
Integritet. Kvalitet. Trygghet. Dessa tre ord utgör kärnan i hur vi arbetar. Vi tar oss tid att förstå vad som är viktigt för just din verksamhet. När vi vet...
Hos Grant Thorntons skattekonsulter får du som äger och driver ett fåmansföretag en skräddarsydd helhetslösning utifrån dina och företagets specifika behov. Vi arbetar nära dig som kund och hjälper till att genomföra de åtgärder vi föreslår.
Lagstiftning och praxis kring företags- och bolagsbeskattning ändras ständigt. Vi ser till att du är uppdaterad på området så att du kan undvika problem och utnyttja de skattemässiga fördelar som finns.
Vårt internationella nätverk Grant Thornton International har medlemsföretag i närmare 120 länder. Genom oss får du snabbt veta gällande skatteregler i olika länder. Vi kan hjälpa till med alla frågor om bolagsskatt, mervärdesskatt, internationella transaktioner och konsekvensanalyser inför etableringar. Vi bistår även vid etablering av filial eller dotterbolag.
Så gott som varje transaktion i ett bolag kräver momshantering. Reglerna kan upplevas som komplicerade och felaktig hantering av momsen kan innebära onödiga kostnader och straffavgifter för ditt företag. Våra rådgivare stöttar dig och ditt företag.
Vårt M&A-skatteteam erbjuder omfattande expertis inom skattefrågor kopplade till bland annat företagsförvärv, säljprocesser, börsintroduktioner (IPO), listbyten, incitamentsprogram och finansieringslösningar. Vi har erfarenhet av att stödja allt från globala koncerner och private equity-bolag till mindre svenska fåmansföretag.
Med oss som rådgivare kan du vara trygg. Vi erbjuder helhetsrådgivning av vårt samlade tjänsteutbud tillsammans med specialister från samtliga affärsområden....
Att skapa en lönsam och hållbar tillväxt kan vara en utmaning oavsett ekonomiskt klimat. För allt fler företag har en sund tillväxtstrategi blivit en central del för att lyckas med utvärderingar och transaktioner. På Grant Thornton möter vi upp er tillväxtstrategi med skräddarsydd rådgivning utifrån utgångspunkten att varje företag och transaktion är unik.
Hållbarhet driver affären och är en väsentlig del för att uppnå en långsiktigt lönsam organisation. Därför har vi ett dedikerat team för hållbarhetstjänster som bistår våra kunder, nationellt och internationellt, med expertkompetens inom hållbarhetsområdet.
Inom Financial Advisory Services har vi samlad expertis för att stödja företag som står under Finansinspektionens tillsyn. Vi hjälper våra kunder med bland annat internrevision, olika oberoende granskningsinsatser, granskning och rådgivning inom AML/CTF samt mycket mer.
Vi erbjuder tjänster inom Business Risk Services som hjälper dig att säkerställa din styrning och kontroll, uppnå Compliance, optimera dina affärsprocesser och system, samt förbättra din prestation och konkurrenskraft.
Våra konsulter stöttar dig som CFO eller ekonomichef med den finansiella rapporteringen. Vi ger professionellt stöd både när det gäller den legala rapporteringen enligt uppställda lagar och krav och den interna rapporteringen som ska utgöra beslutsstöd.
Säkerställ ert företags ekonomiska trygghet med digitala redovisningstjänster - och få mer tid över till att fokusera på affärsskapande. Våra auktoriserade...
Vi erbjuder framåttänkande, skräddarsydda och skalbara lösningar för ert företags lönehantering. Våra lönespecialister fungerar som proaktiva rådgivare och...
Vårt International Business Centre (IBC) erbjuder tjänster inom revision och rådgivning, redovisning och skatt med ett internationellt perspektiv mot en...
Branschexpertis är något som våra kunder både efterfrågar och värderar högt. Grant Thornton samlar experter och specialister från alla affärsområden i olika...
Techföretag är digitala från dag ett. Därför är vår kompletta lösning för ekonomihantering Grant Thornton Flow helt digital och du når den dygnet runt med...
Vi kan den privata vård- och omsorgsbranschen! Sedan 2010 tar vi årligen fram en studie av den privata vård och omsorgsmarknaden i Sverige ur ett finansiellt...
Branschgruppen för ideella organisationer och stiftelser har samlad kompetens från flera olika områden för specifikt anpassad rådgivning utifrån dina...
Att ta steget från ett ägarlett företag till ett Private Equity-ägt företag kan vara en stor förändring. Vi är ditt stöd i transformeringen. När tillväxtdrivna...
Transparensen ökar och de regulatoriska kraven blir mer komplexa för företag i den finansiella sektorn. Att hantera dessa förändringar är viktiga utmaningar...
Särskilda regelverk, förutsättningar som förändras och omvärldens ökande krav inom hållbarhet påverkar transportbranschen. För att hålla företag uppdaterade,...
Grant Thorntons fastighetsgrupp är ett team branschspecialister med lång erfarenhet inom rådgivning, skatt, redovisning och revision. Vi ger dig trygghet i...
Regeringen har nu tagit nästa steg i implementeringen av CSRD-direktivet i svensk lagstiftning. I regeringens lagrådsremiss som nu lämnats finns några betydande förändringar jämfört med utredningen. Bakgrunden är att man vill ge företagen mer tid för implementering. Grant Thorntons hållbarhetsexpert Annika Nygren kommenterar ändringarna och ger också sin syn på vad detta betyder för företagen.
Framtidens nyckeltal
Vilka nyckeltal säkrar er framtida framgång?
En ny generation nyckeltal växer fram vid sidan av de klassiska strikt finansiella. Vilka nyckeltal tittar ert företag på idag? Och vilka ska ni mäta och följa upp på i framtiden?
Välkommen att göra en nyckeltalsinventering och jämför era befintliga och framtida nyckeltal med fler än 600 andra företag.
Regeringen föreslår att noterade företag och koncerner med över 500 anställda ska tillämpa de nya reglerna första gången för det räkenskapsår som inleds efter utgången av juni 2024.
För övriga bolag och koncerner som omfattas av CSRD står inget i lagrådsremissen om andra ikraftträdande än vad som föreslagits ursprungligen i utredningen.
En annan förändring jämfört med utredningens förslag är att gränsvärdena för vilka företag och koncerner som ska upprätta hållbarhetsredovisning ändras:
Gränsvärdet för nettoomsättning höjs från 350 till 550 miljoner kronor
Gränsvärdet för balansomslutning höjs från 175 till 280 miljoner kronor
Gränsvärdet för antal anställda är oförändrat 250.
Så här kommenterar Annika Nygren, hållbarhetsexpert på Grant Thornton, lagrådsremissen:
– En reflektion här är att de stora noterade bolagen nu sannolikt får ytterligare ett år på sig att anpassa sin hållbarhetsrapportering utifrån CSRD. I min roll är jag dock övertygad om att det bästa är att fortsätta den omställning som företagen redan är i gång med, även om regelverket inte skulle kräva det. Det handlar om att framtidsanpassa sin verksamhet, och det finns många affärsfördelar med att hålla uppe takten. Personligen tror jag att näringslivet kommer att göra just så – fortsätta på inslagen bana och faktiskt ligga före lagstiftaren.
Den nya lagstiftningen baserad på CSRD-direktivet föreslås träda i kraft den 1 juli 2024.
Ladda ner
CSRD-guiden
En guide till en effektiv implementering av EU:s nya direktiv för hållbarhetsrapportering.
Oavsett hur du ser på CSRD är det en god idé att påbörja arbetet redan nu.
CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) är ett EU-direktiv och en del av EU:s så kallade gröna giv vars mål är att öka transparens, kvalitet och jämförbarhet. CSRD ersätter NFRD (Non Financial Reporting Directive), liksom Årsredovisningslagens krav på hållbarhetsrapportering. CSRD-direktivet innebär att hållbarhetsrapportering ska ske i enlighet med ESRS (European Sustainability Reporting Standards) som tagits fram av EFRAG (European Financial Reporting Advisory Group).
ESRS består idag av 12 standarder och 82 nyckeltal, både gemensamma generella och ämnesspecifika kopplat till ESG-områdena.
E (miljö): standarder för klimatförändringar, föroreningar, vatten och marina resurser, biologisk mångfald och ekosystem samt resursanvändning och cirkulärekonomi
S (socialt ansvar): standarder för egen arbetskraft, medarbetare i värdekedjan, berörda samhällen samt konsumenter och slutanvändare
G (bolagsstyrning): standarder för affärsetik
Vilka standarder och nyckeltal ditt företag ska rapportera på styrs utifrån den dubbla väsentlighetsanalysen.
Ladda ner
Framtidens nyckeltal
Vi bestämde oss för att ta reda på mer om framtidens nyckeltal. Det resulterade i en undersökning med svar från närmare 500 beslutsfattare. Ta del av resultatet från undersökningen.
Den 1 april röstade EU-kommissionen igenom ett snabbspår för hanteringen av Omnibus-förslagets del ”Stop-the-Clock”. Redan den 3 april omröstades och beslutades därefter att rapporteringsskyldighet enligt CSRD skjuts upp med två år för våg-2- och våg-3-företag, samt att CSDDD skjuts upp med ett år.
Den 11 mars antogs EU-kommissionens stora och ambitiösa ändringsdirektiv ViDA (”VAT in the Digital Age” eller ”Moms i den Digitala Tidsåldern”), som utgör en ny milstolpe i den europeiska momsens utveckling. Direktivet genomför EU:s digitala agenda, som på sikt syftar till att skapa en enda gränslös digital inre marknad. I flera steg fram till 2030 kommer bestämmelserna i direktivet ställa nya krav på hur bland annat företag fakturerar och rapporterar sina gränsöverskridande transaktioner, var företag behöver momsregistrera sig samt hur digitala plattformar ska beskattas.
Månadsskiftet mars/april innebär för de allra flesta företag ett nytt semesterår. Att ha koll på medarbetarnas semesterdagar och alla regler kring semester kan vara både komplicerat och tidskrävande. Här reder Grant Thorntons löneexpert ut vilka fallgroparna kan vara och varför det är viktigt att semesterfrågor hanteras rätt.
Med vårt nyhetsbrev Target får du varje månad aktuella nyheter likt denna, tips från våra experter och information om kommande evenemang. Vi vill bidra till att ditt företag växer och utvecklas.