Ett webbinarium för dig som vill komma igång med, eller stärka, hållbarhetsarbete som affärsmöjlighet i företagets tillväxtstrategi.
-
Börsnotering
Överväger du och ditt företag en börsnotering? Bolagets styrelse och ledning har mycket att vinna på att vara väl förberedda innan de fattar beslut om att inleda en noteringsprocess och på att vara väl informerade om de krav som ställs på ett börsnoterat bolag. Grant Thornton hjälper dig i hela noteringsprocessen.
-
Extern revision
För oss är det viktigt att leverera en högkvalitativ revision av en årsredovisning. Vi tycker att det är viktigt att se bortom bokföringen och istället fokusera på just din verksamhet och de avtal som ligger till grund för bokföringen. Ta hjälp av våra experter för en extern revision av din verksamhet.
-
Granskning av frivillig hållbarhetsredovisning
En granskning av hållbarhetsredovisning bidrar till ökad transparens, trovärdighet och struktur. Granskning och revision har också gått från att vara önskvärt till att vara ett krav. Hållbarhetsdata kan upplevas som komplex och svår eftersom hållbarhet omfattar olika delar. Det finns flera ramverk att följa och olika sätt att redovisa sin hållbarhetsdata. Med en granskning som också omfattar ett bestyrkande skapas förutsättningar för ökad trovärdighet och möjlighet att utveckla förbättra och sin rapportering.
-
Granskning av hållbarhetsrapport enligt CSRD
Det nya direktivet Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) innebär ökade krav på rapportering och granskning av hållbarhetsdata.
-
Internationell revision
Våra revisionsspecialister på Grant Thorntons International Business Center kombinerar internationell erfarenhet med tekniskt och branschspecifikt kunnande. Genom ärlig och rak kommunikation med dig som kund skapar vi en bättre anpassad internationell revision.
-
IT Assurance
Digital informationshantering kräver stor säkerhet, både vad gäller skydd mot intrång och mot förlust av data. Vilka behov har ditt företag? Våra experter hjälper dig att hitta en optimerad lösning anpassad till företagets informationshantering.
-
Fåmansföretag
Hos Grant Thorntons skattekonsulter får du som äger och driver ett fåmansföretag en skräddarsydd helhetslösning utifrån dina och företagets specifika behov. Vi arbetar nära dig som kund och hjälper till att genomföra de åtgärder vi föreslår.
-
Företagsbeskattning
Lagstiftning och praxis kring företags- och bolagsbeskattning ändras ständigt. Vi ser till att du är uppdaterad på området så att du kan undvika problem och utnyttja de skattemässiga fördelar som finns.
-
Internationell beskattning
Vårt internationella nätverk Grant Thornton International har medlemsföretag i närmare 120 länder. Genom oss får du snabbt veta gällande skatteregler i olika länder. Vi kan hjälpa till med alla frågor om bolagsskatt, mervärdesskatt, internationella transaktioner och konsekvensanalyser inför etableringar. Vi bistår även vid etablering av filial eller dotterbolag.
-
Moms, punktskatt, tull
Så gott som varje transaktion i ett bolag kräver momshantering. Reglerna kan upplevas som komplicerade och felaktig hantering av momsen kan innebära onödiga kostnader och straffavgifter för ditt företag. Våra rådgivare stöttar dig och ditt företag.
-
Deals - Transaktionsrådgivning
Att skapa en lönsam och hållbar tillväxt kan vara en utmaning oavsett ekonomiskt klimat. För allt fler företag har en sund tillväxtstrategi blivit en central del för att lyckas med utvärderingar och transaktioner. På Grant Thornton möter vi upp er tillväxtstrategi med skräddarsydd rådgivning utifrån utgångspunkten att varje företag och transaktion är unik.
-
ESG & hållbarhetsrådgivning
Hållbarhet driver affären och är en väsentlig del för att uppnå en långsiktigt lönsam organisation. Därför har vi ett dedikerat team för hållbarhetstjänster som bistår våra kunder, nationellt och internationellt, med expertkompetens inom hållbarhetsområdet.
-
Financial Advisory Services
Inom Financial Advisory Services har vi samlad expertis för att stödja företag som står under Finansinspektionens tillsyn. Vi hjälper våra kunder med bland annat internrevision, olika oberoende granskningsinsatser, granskning och rådgivning inom AML/CTF samt mycket mer.
-
Risk Advisory Services
Vi erbjuder tjänster inom Business Risk Services som hjälper dig att säkerställa din styrning och kontroll, uppnå Compliance, optimera dina affärsprocesser och system, samt förbättra din prestation och konkurrenskraft.
-
Internationella tjänster
Vårt International Business Centre (IBC) erbjuder tjänster inom revision och rådgivning, redovisning och skatt med ett internationellt perspektiv mot en internationell marknad genom våra medlemsföretag i cirka 150 länder. Få lokal expertis - oavsett var i världen du gör affärer.
Hållbarhet – en avgörande del i tillväxtstrategin
Tidigare har devisen att frihandel skapar demokrati varit dominerande och att ökad handel bidrar till välfärd i samhället. Idag har denna devis börjat ifrågasättas i vissa länder vilket gör att det kan bli problematiskt för företag med verksamhet i de länderna.
– Många företag måste ställa sig frågan om dessa länder har rätt till delar i deras värdekedja och om man som företag ska förse dem med resurser. Speciellt ifall resurserna används för att förtrycka medborgare och förstärka en diktatur i stället för att bidra till välstånd i ett land, säger Tommy Borglund och fortsätter:
– Vi ser nu att många företag flyttar hem sina värdekedjor, något som är ett stort arbete. Att flytta hem sin verksamhet minskar däremot risken för störningar som i värsta fall kan innebära att företaget verkar i en marknad som utvecklas mot diktatur.
Det tar lång tid för ett företag att förändra värdekedjorna och minska riskerna. I många fall kan det ta flera år att flytta verksamhet från ett land och bygga upp den i ett nytt land. Det är dock något som kommer att bli helt nödvändigt för många företag då länder som rör sig mot diktatur påverkar det ekonomiska systemet genom att störa både värdekedjor och fri handeln.
Framtidens nyckeltal
Vi bestämde oss för att ta reda på mer om framtidens nyckeltal. Det resulterade i en undersökning med svar från närmare 500 beslutsfattare. Ta del av resultatet från undersökningen.
Risker kopplade till klimatomställningen
Omställningsrisken blir ett allt viktigare ämne för företagen ifall de ska lyckas följa med i samhällets utveckling. Det är en risk som inträffar ifall företag inte ställer om, men kunderna gör det och har ett behov av klimatvänligare produkter och tjänster. Företaget riskerar då att hamna efter.
– Ett sätt för företag att hantera omställningsrisken och bekämpa klimatförändringar är att satsa på nya produkter och tjänster som är anpassade efter de nya förutsättningarna. Ett exempel på det är bilindustrins satsning på elbilar eller energibranschens satsningar på fossilfri energi, säger Tommy Borglund.
För att lyckas med omställningen måste företag ha en tydlig strategi, vara kunniga och satsa på marknadsbevakning. Det blir också allt viktigare att vara del i nätverk där man delar med sig av information.
– Idag räcker det inte att bara arbeta med egna resurser och se till sig själv - det krävs att man vill bidra till andra och till det högre målet. Genom att arbeta med något som kallas dynamiska kapabiliteter, där företaget samverkar med representanter från exempelvis universitet, konsulter och start-ups, kan ett företag få in externa resurser i sitt ekosystem. Då är det möjligt att hjälpa varandra och arbeta mot gemensamma mål, säger Tommy Borglund.
Genom att arbeta med en ekosystemstrategi söker företag aktivt partnerskap för gemensamma mål och visioner. Då behöver dessa hålla tillbaka sina egna kortsiktiga agendor till förmån för en gemensam agenda, som kan vara omställningen till en klimatneutral bransch.
Näringslivets roll i omställningen
Näringslivet har en mycket viktig roll i att leda omställningen. Det finns ett ansvar att etablera nya affärsstrategier i takt med omställningen av samhället och leda utvecklingen genom att erbjuda de produkter och tjänster som behövs när omställningen är klar.
– Näringslivet har varit väldigt duktiga på att leda omställningen och driva på. Tack vare sitt seriösa arbete har vi sett konkreta resultat och vi ser nu att klimatutsläppen går ner inom flera områden och det är just tack vare ett strukturerat och långsiktigt arbete, säger Tommy Borglund.
Det yttersta ansvaret för omställningen hamnar idag hos styrelsen. Inte bara på grund av behovet av omställning utan också genom det nya CSRD-direktivet som tvingar styrelser att ta ökat ansvar för bolagens hållbarhetsarbete och hållbarhetsstrategi. Däremot är det ledningens sak att leverera enligt CSRD tillsammans med den övriga organisationen. Det måste därmed finnas tydligt fokus på strategin och de aktiviteter som krävs för att nå resultat.
– Forskning har också visat att ökad transparens ger bättre fokus på hållbarhet och bättre resultat i hållbarhetsarbetet, och därmed driver på konkurrens mellan bolag. Detta är perfekt, och bidrar till omställningen på ett mycket bra sätt, säger Tommy Borglund.
Samarbetet mellan finanschefen och hållbarhetschefen är en viktig del i detta och för att klara av att möta de rapporteringskrav som ställs. I slutändan kommer företagen kunna ägna sig mer åt den finansiella delen av hållbarhetsarbetet och det som ger finansiell nytta och skapar värde för företagen.
Nyckeltalen som säkrar er framgång
Gamla nyckeltal behöver kompletteras med fler och i vissa fall helt nya för att säkra framtida konkurrenskraft. Vilka är era framgångsfaktorer? Hur ska ni säkra och följa upp att de tar er mot era mål? Och hur ligger ert företag till när det gäller icke finansiella viktiga nyckeltal?
Välkommen att göra en nyckeltalsinventering och jämför era nyckeltal med andra företag.
Med vårt nyhetsbrev Target får du varje månad aktuella nyheter likt denna, tips från våra experter och information om kommande evenemang. Vi vill bidra till att ditt företag växer och utvecklas.