Nyhet

Klimat­omställningens betydelse för företagens framgång

insight featured image
De geopolitiska risker som finns globalt är en stor fråga för näringslivet, det menar Tommy Borglund, forskare vid Örebro Universitet. Företagen behöver därför förhålla sig till den utveckling som finns, där flera länder rör sig allt närmare en diktatur eller gråzon i stället för en demokrati.
Tommy Borglund, forskare vid Örebro Universitet
Tommy Borglund, forskare vid Örebro Universitet
När vi pratar om geopolitik står diktatur kontra demokrati ut som en av de viktigaste frågorna. Där ser vi nu en utveckling med ett antal länder som förfaller mot diktatur, till exempel Myanmar, Thailand och Kina, men där även Polen, Ungern och Turkiet visar liknande tendenser.

Tidigare har devisen att frihandel skapar demokrati varit dominerande och att ökad handel bidrar till välfärd i samhället. Idag har denna devis börjat ifrågasättas i vissa länder vilket gör att det kan bli problematiskt för företag med verksamhet i de länderna.

– Många företag måste ställa sig frågan om dessa länder har rätt till delar i deras värdekedja och om man som företag ska förse dem med resurser. Speciellt ifall resurserna används för att förtrycka medborgare och förstärka en diktatur i stället för att bidra till välstånd i ett land, säger Tommy Borglund och fortsätter:

– Vi ser nu att många företag flyttar hem sina värdekedjor, något som är ett stort arbete. Att flytta hem sin verksamhet minskar däremot risken för störningar som i värsta fall kan innebära att företaget verkar i en marknad som utvecklas mot diktatur.

Vi kan hjälpa er med: Hållbar leverantörskedja
Tjänster
Vi kan hjälpa er med: Hållbar leverantörskedja
Jag vill veta mer

Det tar lång tid för ett företag att förändra värdekedjorna och minska riskerna. I många fall kan det ta flera år att flytta verksamhet från ett land och bygga upp den i ett nytt land. Det är dock något som kommer att bli helt nödvändigt för många företag då länder som rör sig mot diktatur påverkar det ekonomiska systemet genom att störa både värdekedjor och fri handeln.

Så kan nya reglerna hjälpa dig att förbättra affärsmodellen
Läs även
Så kan nya reglerna hjälpa dig att förbättra affärs­modellen
Läs denna artikel

Risker kopplade till klimatomställningen

Omställningsrisken blir ett allt viktigare ämne för företagen ifall de ska lyckas följa med i samhällets utveckling. Det är en risk som inträffar ifall företag inte ställer om, men kunderna gör det och har ett behov av klimatvänligare produkter och tjänster. Företaget riskerar då att hamna efter.

– Ett sätt för företag att hantera omställningsrisken och bekämpa klimatförändringar är att satsa på nya produkter och tjänster som är anpassade efter de nya förutsättningarna. Ett exempel på det är bilindustrins satsning på elbilar eller energibranschens satsningar på fossilfri energi, säger Tommy Borglund.

För att lyckas med omställningen måste företag ha en tydlig strategi, vara kunniga och satsa på marknadsbevakning. Det blir också allt viktigare att vara del i nätverk där man delar med sig av information.

– Idag räcker det inte att bara arbeta med egna resurser och se till sig själv - det krävs att man vill bidra till andra och till det högre målet. Genom att arbeta med något som kallas dynamiska kapabiliteter, där företaget samverkar med representanter från exempelvis universitet, konsulter och start-ups, kan ett företag få in externa resurser i sitt ekosystem. Då är det möjligt att hjälpa varandra och arbeta mot gemensamma mål, säger Tommy Borglund.

Genom att arbeta med en ekosystemstrategi söker företag aktivt partnerskap för gemensamma mål och visioner.  Då behöver dessa hålla tillbaka sina egna kortsiktiga agendor till förmån för en gemensam agenda, som kan vara omställningen till en klimatneutral bransch.

Framtidens nyckeltal – därför är de avgörande för ditt företag
Läs även
Framtidens nyckeltal – därför är de avgörande för ditt företag
Läs denna artikel

Näringslivets roll i omställningen

Näringslivet har en mycket viktig roll i att leda omställningen. Det finns ett ansvar att etablera nya affärsstrategier i takt med omställningen av samhället och leda utvecklingen genom att erbjuda de produkter och tjänster som behövs när omställningen är klar.

– Näringslivet har varit väldigt duktiga på att leda omställningen och driva på. Tack vare sitt seriösa arbete har vi sett konkreta resultat och vi ser nu att klimatutsläppen går ner inom flera områden och det är just tack vare ett strukturerat och långsiktigt arbete, säger Tommy Borglund.

Det yttersta ansvaret för omställningen hamnar idag hos styrelsen. Inte bara på grund av behovet av omställning utan också genom det nya CSRD-direktivet som tvingar styrelser att ta ökat ansvar för bolagens hållbarhetsarbete och hållbarhetsstrategi. Däremot är det ledningens sak att leverera enligt CSRD tillsammans med den övriga organisationen. Det måste därmed finnas tydligt fokus på strategin och de aktiviteter som krävs för att nå resultat.

Vi kan hjälpa er med: Hållbarhetsrapportering & CSRD
Tjänster
Vi kan hjälpa er med: Hållbarhets­rapportering & CSRD
Jag vill veta mer

– Forskning har också visat att ökad transparens ger bättre fokus på hållbarhet och bättre resultat i hållbarhetsarbetet, och därmed driver på konkurrens mellan bolag. Detta är perfekt, och bidrar till omställningen på ett mycket bra sätt, säger Tommy Borglund.

Samarbetet mellan finanschefen och hållbarhetschefen är en viktig del i detta och för att klara av att möta de rapporteringskrav som ställs. I slutändan kommer företagen kunna ägna sig mer åt den finansiella delen av hållbarhetsarbetet och det som ger finansiell nytta och skapar värde för företagen.

Vi kan hjälpa er med: Klimatnyckeltal och företagets klimatavtryck
Tjänster
Vi kan hjälpa er med: Klimat­nyckeltal och företagets klimat­avtryck
Jag vill veta mer