-
Börsnotering
Överväger du och ditt företag en börsnotering? Bolagets styrelse och ledning har mycket att vinna på att vara väl förberedda innan de fattar beslut om att inleda en noteringsprocess och på att vara väl informerade om de krav som ställs på ett börsnoterat bolag. Grant Thornton hjälper dig i hela noteringsprocessen.
-
Extern revision
För oss är det viktigt att leverera en högkvalitativ revision av en årsredovisning. Vi tycker att det är viktigt att se bortom bokföringen och istället fokusera på just din verksamhet och de avtal som ligger till grund för bokföringen. Ta hjälp av våra experter för en extern revision av din verksamhet.
-
Granskning av frivillig hållbarhetsredovisning
En granskning av hållbarhetsredovisning bidrar till ökad transparens, trovärdighet och struktur. Granskning och revision har också gått från att vara önskvärt till att vara ett krav. Hållbarhetsdata kan upplevas som komplex och svår eftersom hållbarhet omfattar olika delar. Det finns flera ramverk att följa och olika sätt att redovisa sin hållbarhetsdata. Med en granskning som också omfattar ett bestyrkande skapas förutsättningar för ökad trovärdighet och möjlighet att utveckla förbättra och sin rapportering.
-
Granskning av hållbarhetsrapport enligt CSRD
Det nya direktivet Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) innebär ökade krav på rapportering och granskning av hållbarhetsdata.
-
Internationell revision
Våra revisionsspecialister på Grant Thorntons International Business Center kombinerar internationell erfarenhet med tekniskt och branschspecifikt kunnande. Genom ärlig och rak kommunikation med dig som kund skapar vi en bättre anpassad internationell revision.
-
IT Assurance
Digital informationshantering kräver stor säkerhet, både vad gäller skydd mot intrång och mot förlust av data. Vilka behov har ditt företag? Våra experter hjälper dig att hitta en optimerad lösning anpassad till företagets informationshantering.
-
Fåmansföretag
Hos Grant Thorntons skattekonsulter får du som äger och driver ett fåmansföretag en skräddarsydd helhetslösning utifrån dina och företagets specifika behov. Vi arbetar nära dig som kund och hjälper till att genomföra de åtgärder vi föreslår.
-
Företagsbeskattning
Lagstiftning och praxis kring företags- och bolagsbeskattning ändras ständigt. Vi ser till att du är uppdaterad på området så att du kan undvika problem och utnyttja de skattemässiga fördelar som finns.
-
Internationell beskattning
Vårt internationella nätverk Grant Thornton International har medlemsföretag i närmare 120 länder. Genom oss får du snabbt veta gällande skatteregler i olika länder. Vi kan hjälpa till med alla frågor om bolagsskatt, mervärdesskatt, internationella transaktioner och konsekvensanalyser inför etableringar. Vi bistår även vid etablering av filial eller dotterbolag.
-
Moms, punktskatt, tull
Så gott som varje transaktion i ett bolag kräver momshantering. Reglerna kan upplevas som komplicerade och felaktig hantering av momsen kan innebära onödiga kostnader och straffavgifter för ditt företag. Våra rådgivare stöttar dig och ditt företag.
-
Deals - Transaktionsrådgivning
Att skapa en lönsam och hållbar tillväxt kan vara en utmaning oavsett ekonomiskt klimat. För allt fler företag har en sund tillväxtstrategi blivit en central del för att lyckas med utvärderingar och transaktioner. På Grant Thornton möter vi upp er tillväxtstrategi med skräddarsydd rådgivning utifrån utgångspunkten att varje företag och transaktion är unik.
-
ESG & hållbarhetsrådgivning
Hållbarhet driver affären och är en väsentlig del för att uppnå en långsiktigt lönsam organisation. Därför har vi ett dedikerat team för hållbarhetstjänster som bistår våra kunder, nationellt och internationellt, med expertkompetens inom hållbarhetsområdet.
-
Financial Advisory Services
Inom Financial Advisory Services har vi samlad expertis för att stödja företag som står under Finansinspektionens tillsyn. Vi hjälper våra kunder med bland annat internrevision, olika oberoende granskningsinsatser, granskning och rådgivning inom AML/CTF samt mycket mer.
-
Risk Advisory Services
Vi erbjuder tjänster inom Business Risk Services som hjälper dig att säkerställa din styrning och kontroll, uppnå Compliance, optimera dina affärsprocesser och system, samt förbättra din prestation och konkurrenskraft.
-
Internationella tjänster
Vårt International Business Centre (IBC) erbjuder tjänster inom revision och rådgivning, redovisning och skatt med ett internationellt perspektiv mot en internationell marknad genom våra medlemsföretag i cirka 150 länder. Få lokal expertis - oavsett var i världen du gör affärer.
Det finns sedan tidigare krav på att bolag vars aktier är upptagna till handel på en reglerad marknad i Sverige är skyldiga enligt ABL att anta riktlinjer för ersättning till ledande befattningshavare. Under förra året infördes också krav på att följa upp riktlinjerna och för detta ändamål upprätta en ersättningsrapport. Syftet med ersättningsrapporten är att aktieägarna ska kunna bedöma hur de antagna riktlinjerna har efterlevts.
– Det här är en utvidgning som gör att man blir transparent i vad man landar i för belopp och upplägg. Och det kan ju vara en intressant information för aktieägarna att se hur mycket man egentligen betalar de som styr bolaget, hur mycket får de och vilka olika typer av ersättningspaket har de, samt hur riktlinjerna har efterlevts. Man får i rapporten även med optionsprogram och rörliga ersättningar som bonus och tantiem, som kanske är det mest intressanta, säger Ulrika Anjou som är Partner och chef för Finansiell rapportering (AFRA) på Grant Thornton.
Ersättning viktas mot bolagets resultat
En del av rapporten viktar också ersättningarna mot bolagets resultat så att aktieägarna får en uppfattning om dessa står i relation till varandra.
– Det blir lite spännande i år när rapporterna läggs fram på stämmorna, om det blir några heta diskussioner med den transparens som kommer nu, säger hon.
Kravet på ersättningsrapport omfattar alla bolag som har noterade aktier på en reglerad marknad, Nasdaq Stockholm och NGM Equity, och i år är alltså första gången som rapporten ska lämnas. Eftersom bolagstämmorna vanligtvis hålls mellan mars och maj börjar det för en del bolag att brinna i knutarna.
Ny tjänst från Grant Thornton
För de kunder som behöver hjälp lanserar nu Grant Thornton en tjänst där man bistår med rådgivning i deras arbete med att upprätta ersättningsrapporten enligt gällande lag och regelverk och anpassad till bolagets verksamhet och omständigheter.
Ulrika Anjou tror att de flesta bolag är medvetna om att rapporten ska sammanställas men att man i en del fall inte riktigt mäktat med att läsa in sig på kraven och sätta igång med arbetet.
– Min känsla är att många tycker att de ska sy ihop rapporten i samband med årsredovisningen och kanske inte riktigt har funderat på innebörden av ersättningsrapporten. Och det finns rätt mycket klurigheter, det är många begrepp som man måste förstå vad de innebär, till exempel definitionen av olika ersättningsformer och resultatmått, detaljeringsgrad av informationen samt presentationsform.
Om ett bolag skulle missa att lämna en ersättningsrapport till bolagsstämman innebär det att man bryter mot aktiebolagslagen och det kan i så fall få en del konsekvenser.
– Ytterst är det ett ansvar för styrelsen säger Ulrika.
Vad ska ingå i ersättningsrapporten?
Ersättningsrapporten ska omfatta de ersättningar som regleras av de på stämman antagna riktlinjerna. Syftet med ersättningsrapporten är att bolagen ska ta fram en tydlig och lättbegriplig rapport som ger en heltäckande bild över den ersättning, inklusive alla förmåner oavsett form, som har betalats ut eller är innestående till enskilda ledande befattningshavare. Ersättningsrapporten ska vara en separat rapport, skild från årsredovisningen (det vill säga inte ingå i förvaltningsberättelsen eller den finansiella rapporten), och bland annat innehålla:
- En detaljerad beskrivning av VD, vice VD och vissa av styrelsens ersättningar, inklusive incitamentsprogram
- Information om förändringar i ersättningarna
- En jämförelse med bolagets resultat, genomsnittliga ersättningar till medarbetarna (baserat på en särskild definition) för minst fem år.
- Avvikelser från beslutsprocess och riktlinjer
Vill du veta mer om tjänsten? Kontakta Ulrika Anjou.
Kunskap är nyckeln till framgång
Få relevanta nyheter, inspirerande artiklar, tips & råd samt värdefulla webbinarier som bidrar till att ditt företag kan växa och utvecklas.
Prenumerera på våra nyhetsbrev