-
Börsnotering
Överväger du och ditt företag en börsnotering? Bolagets styrelse och ledning har mycket att vinna på att vara väl förberedda innan de fattar beslut om att inleda en noteringsprocess och på att vara väl informerade om de krav som ställs på ett börsnoterat bolag. Grant Thornton hjälper dig i hela noteringsprocessen.
-
Extern revision
För oss är det viktigt att leverera en högkvalitativ revision av en årsredovisning. Vi tycker att det är viktigt att se bortom bokföringen och istället fokusera på just din verksamhet och de avtal som ligger till grund för bokföringen. Ta hjälp av våra experter för en extern revision av din verksamhet.
-
Granskning av frivillig hållbarhetsredovisning
En granskning av hållbarhetsredovisning bidrar till ökad transparens, trovärdighet och struktur. Granskning och revision har också gått från att vara önskvärt till att vara ett krav. Hållbarhetsdata kan upplevas som komplex och svår eftersom hållbarhet omfattar olika delar. Det finns flera ramverk att följa och olika sätt att redovisa sin hållbarhetsdata. Med en granskning som också omfattar ett bestyrkande skapas förutsättningar för ökad trovärdighet och möjlighet att utveckla förbättra och sin rapportering.
-
Granskning av hållbarhetsrapport enligt CSRD
Det nya direktivet Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) innebär ökade krav på rapportering och granskning av hållbarhetsdata.
-
Internationell revision
Våra revisionsspecialister på Grant Thorntons International Business Center kombinerar internationell erfarenhet med tekniskt och branschspecifikt kunnande. Genom ärlig och rak kommunikation med dig som kund skapar vi en bättre anpassad internationell revision.
-
IT Assurance
Digital informationshantering kräver stor säkerhet, både vad gäller skydd mot intrång och mot förlust av data. Vilka behov har ditt företag? Våra experter hjälper dig att hitta en optimerad lösning anpassad till företagets informationshantering.
-
Fåmansföretag
Hos Grant Thorntons skattekonsulter får du som äger och driver ett fåmansföretag en skräddarsydd helhetslösning utifrån dina och företagets specifika behov. Vi arbetar nära dig som kund och hjälper till att genomföra de åtgärder vi föreslår.
-
Företagsbeskattning
Lagstiftning och praxis kring företags- och bolagsbeskattning ändras ständigt. Vi ser till att du är uppdaterad på området så att du kan undvika problem och utnyttja de skattemässiga fördelar som finns.
-
Internationell beskattning
Vårt internationella nätverk Grant Thornton International har medlemsföretag i närmare 120 länder. Genom oss får du snabbt veta gällande skatteregler i olika länder. Vi kan hjälpa till med alla frågor om bolagsskatt, mervärdesskatt, internationella transaktioner och konsekvensanalyser inför etableringar. Vi bistår även vid etablering av filial eller dotterbolag.
-
Moms, punktskatt, tull
Så gott som varje transaktion i ett bolag kräver momshantering. Reglerna kan upplevas som komplicerade och felaktig hantering av momsen kan innebära onödiga kostnader och straffavgifter för ditt företag. Våra rådgivare stöttar dig och ditt företag.
-
Deals - Transaktionsrådgivning
Att skapa en lönsam och hållbar tillväxt kan vara en utmaning oavsett ekonomiskt klimat. För allt fler företag har en sund tillväxtstrategi blivit en central del för att lyckas med utvärderingar och transaktioner. På Grant Thornton möter vi upp er tillväxtstrategi med skräddarsydd rådgivning utifrån utgångspunkten att varje företag och transaktion är unik.
-
ESG & hållbarhetsrådgivning
Hållbarhet driver affären och är en väsentlig del för att uppnå en långsiktigt lönsam organisation. Därför har vi ett dedikerat team för hållbarhetstjänster som bistår våra kunder, nationellt och internationellt, med expertkompetens inom hållbarhetsområdet.
-
Financial Advisory Services
Inom Financial Advisory Services har vi samlad expertis för att stödja företag som står under Finansinspektionens tillsyn. Vi hjälper våra kunder med bland annat internrevision, olika oberoende granskningsinsatser, granskning och rådgivning inom AML/CTF samt mycket mer.
-
Risk Advisory Services
Vi erbjuder tjänster inom Business Risk Services som hjälper dig att säkerställa din styrning och kontroll, uppnå Compliance, optimera dina affärsprocesser och system, samt förbättra din prestation och konkurrenskraft.
-
Internationella tjänster
Vårt International Business Centre (IBC) erbjuder tjänster inom revision och rådgivning, redovisning och skatt med ett internationellt perspektiv mot en internationell marknad genom våra medlemsföretag i cirka 150 länder. Få lokal expertis - oavsett var i världen du gör affärer.
Att identifiera, analysera och hantera hållbarhetsrisker är något som blivit allt viktigare – även innan Coronapandemin. Kraven på riskanalyser ökar i allmänhet, bland annat i hållbarhetsredovisningar, och allt fler ser att det finns konkreta och affärsmässiga vinster med att ha kontroll på riskerna.
De globala hållbarhetsutmaningarna påverkar företagens verksamheter i allt större grad. Det gäller till exempel klimatförändringar, brist på viktiga naturresurser, kränkningar av mänskliga rättigheter och konflikter som innebär en större riskexponering, direkt eller indirekt via till exempel underleverantörer eller distributörer. Dessutom har många verksamheter direkt operativa risker, som arbetsplatsolyckor eller miljöolyckor.
Bland svenska företag finns det nu en större förståelse för att bolagets värde är nära kopplat till hur man hanterar sina risker, och att det inte bara gäller finansiella risker utan även sociala risker och miljörisker.
När företag börjar adressera hanteringen av hållbarhetsriskerna finns det enligt hållbarhetsrådgivaren Markus Håkansson ett antal ganska vanliga fallgropar.
– Det första är att man bestämmer sig för att plocka några enkla poäng och tror att problemet är löst. Hållbarhetsarbetet måste utföras på ett mycket mer strukturerat sätt där man kammar igenom hela bolaget för att identifiera riskerna. Att jobba med ad hoc-processer är i sig en risk, säger han.
Ett annat vanligt misstag är att man analyserar sin verksamhet som den ser ut idag istället för hur den kommer att se ut i framtiden.
– FN:s globala mål för 2030 är en realitet som kommer att träffa alla typer av verksamheter. Det gäller att inse hur genomgripande den här förändringen blir och se till att man anpassar sig till en ny verklighet. Coronapandemin är ett tydligt exempel på hur snabbt och omfattande läget kan förändras.
Andra problem som kan dyka upp är att ett företag lyckas ta fram en lång lista med hållbarhetsrisker men inte förmår att prioritera vilka som ska adresseras först, eller att man inte förstår att hållbarhetstänkandet måste integreras i hela företaget, från ägare via styrelse och ledningsgrupp till hela organisationen.
Företag som har integrerat hållbarhet och ESG I sin affärsmodell och siktar mot att bli en organisation som tänker integrerat, måste också i grunden ha en bra styrning och ledning. Som en effekt av detta klarar de sig bättre genom alla typer av kriser, Covid-19 inräknad. Strategiskt hållbarhetsarbete i stort är ju att inte vilja sätta ett bäst-före-datum på sitt företag, ett företag med ett integrerat tänkande är förberett på allt.
När det gäller framtiden tror Markus Håkansson att fokus på hållbarhetsfrågor i företagandet kommer att bli ännu större. Förutom FN:s 2030-mål kommer EU:s nya ägardirektiv att ytterligare styra investeringskapitalet i en hållbar riktning.
– Direktivet gör att det blir hårdare krav på transparens hos institutionella ägare och att man kan visa att man investerar hållbart. Det här påverkar så mycket som 50 procent av det totala ägarkapitalet i Europa och klarar man inte av att möta de här förändringarna så tror jag att man helt enkelt inte kommer att kunna tjäna tillräckligt med pengar på sin verksamhet och i slutändan kan bli tvungen att lägga ner företaget. Att hantera hållbarhetsriskerna är helt enkelt en fråga om överlevnad.
Åtta tips för att hantera hållbarhetsrisker:
|