Grant Thornton bjuder in till ett webbinarium där vi riktar blicken mot de drivkrafter och trender som vi ser i omvärlden, hur den globala kontexten påverkar och vad EU-förslag såsom Clean Industrial Deal kommer innebära. Och framför allt: hur påverkas företag av EU:s Omnibusförslag?
-
Börsnotering
Överväger du och ditt företag en börsnotering? Bolagets styrelse och ledning har mycket att vinna på att vara väl förberedda innan de fattar beslut om att inleda en noteringsprocess och på att vara väl informerade om de krav som ställs på ett börsnoterat bolag. Grant Thornton hjälper dig i hela noteringsprocessen.
-
Extern revision
För oss är det viktigt att leverera en högkvalitativ revision av en årsredovisning. Vi tycker att det är viktigt att se bortom bokföringen och istället fokusera på just din verksamhet och de avtal som ligger till grund för bokföringen. Ta hjälp av våra experter för en extern revision av din verksamhet.
-
Granskning av frivillig hållbarhetsredovisning
En granskning av hållbarhetsredovisning bidrar till ökad transparens, trovärdighet och struktur. Granskning och revision har också gått från att vara önskvärt till att vara ett krav. Hållbarhetsdata kan upplevas som komplex och svår eftersom hållbarhet omfattar olika delar. Det finns flera ramverk att följa och olika sätt att redovisa sin hållbarhetsdata. Med en granskning som också omfattar ett bestyrkande skapas förutsättningar för ökad trovärdighet och möjlighet att utveckla förbättra och sin rapportering.
-
Granskning av lagstadgad hållbarhetsrapport
EU-direktivet Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) som infördes 1 juli 2024 innebär ökade krav på rapportering och granskning av hållbarhetsdata jämfört med tidigare. Dels blir rapporteringskraven betydligt striktare, dels kommer det krävas att revisorerna gör en översiktlig granskning av hållbarhetsrapporten. Hållbarhetsrapporten ska nu upprättas på koncernnivå och att all data skall göras tillgänglig i maskinläsbart skick i en central EU-databas.
-
Internationell revision
Våra revisionsspecialister på Grant Thorntons International Business Center kombinerar internationell erfarenhet med tekniskt och branschspecifikt kunnande. Genom ärlig och rak kommunikation med dig som kund skapar vi en bättre anpassad internationell revision.
-
IT Assurance
Digital informationshantering kräver stor säkerhet, både vad gäller skydd mot intrång och mot förlust av data. Vilka behov har ditt företag? Våra experter hjälper dig att hitta en optimerad lösning anpassad till företagets informationshantering.
-
Fåmansföretag
Hos Grant Thorntons skattekonsulter får du som äger och driver ett fåmansföretag en skräddarsydd helhetslösning utifrån dina och företagets specifika behov. Vi arbetar nära dig som kund och hjälper till att genomföra de åtgärder vi föreslår.
-
Företagsbeskattning
Lagstiftning och praxis kring företags- och bolagsbeskattning ändras ständigt. Vi ser till att du är uppdaterad på området så att du kan undvika problem och utnyttja de skattemässiga fördelar som finns.
-
Internationell beskattning
Vårt internationella nätverk Grant Thornton International har medlemsföretag i närmare 120 länder. Genom oss får du snabbt veta gällande skatteregler i olika länder. Vi kan hjälpa till med alla frågor om bolagsskatt, mervärdesskatt, internationella transaktioner och konsekvensanalyser inför etableringar. Vi bistår även vid etablering av filial eller dotterbolag.
-
Moms, punktskatt, tull
Så gott som varje transaktion i ett bolag kräver momshantering. Reglerna kan upplevas som komplicerade och felaktig hantering av momsen kan innebära onödiga kostnader och straffavgifter för ditt företag. Våra rådgivare stöttar dig och ditt företag.
-
M&A Skatt
Vårt M&A-skatteteam erbjuder omfattande expertis inom skattefrågor kopplade till bland annat företagsförvärv, säljprocesser, börsintroduktioner (IPO), listbyten, incitamentsprogram och finansieringslösningar. Vi har erfarenhet av att stödja allt från globala koncerner och private equity-bolag till mindre svenska fåmansföretag.
-
Deals - Transaktionsrådgivning
Att skapa en lönsam och hållbar tillväxt kan vara en utmaning oavsett ekonomiskt klimat. För allt fler företag har en sund tillväxtstrategi blivit en central del för att lyckas med utvärderingar och transaktioner. På Grant Thornton möter vi upp er tillväxtstrategi med skräddarsydd rådgivning utifrån utgångspunkten att varje företag och transaktion är unik.
-
ESG & hållbarhetsrådgivning
Hållbarhet driver affären och är en väsentlig del för att uppnå en långsiktigt lönsam organisation. Därför har vi ett dedikerat team för hållbarhetstjänster som bistår våra kunder, nationellt och internationellt, med expertkompetens inom hållbarhetsområdet.
-
Financial Advisory Services
Inom Financial Advisory Services har vi samlad expertis för att stödja företag som står under Finansinspektionens tillsyn. Vi hjälper våra kunder med bland annat internrevision, olika oberoende granskningsinsatser, granskning och rådgivning inom AML/CTF samt mycket mer.
-
Risk Advisory Services
Vi erbjuder tjänster inom Business Risk Services som hjälper dig att säkerställa din styrning och kontroll, uppnå Compliance, optimera dina affärsprocesser och system, samt förbättra din prestation och konkurrenskraft.
-
Finansiell redovisning och rapportering
Våra konsulter stöttar dig som CFO eller ekonomichef med den finansiella rapporteringen. Vi ger professionellt stöd både när det gäller den legala rapporteringen enligt uppställda lagar och krav och den interna rapporteringen som ska utgöra beslutsstöd.

Webbinarium | 23 april
Den 3 april stod det klart att företag i våg två och våg tre, alltså de företag som ska redovisa enligt CSRD för verksamhetsåret 2025, skjuts upp två år, samt att implementering av CSDDD skjuts upp ett år. Dessa två sakfrågor utgör endast en liten del i det så kallade ”Omnibusförslaget”, ett samlingspaket med föreslagna lättnadsåtgärder gällande CSRD, CSDDD, EU-taxonomin och CBAM, som nu väntas få fortsatt hantering i EU-kommissionen under resten av året.
– Rapportering utgör en sida av myntet, den andra och avgörande sidan för transformation är de förberedande stegen. Med det här beslutet ges företag mer tid att fokusera på att utveckla och integrera hållbarhet i verksamheten, menar Linda Mannerby, Senior Manager på Grant Thornton.
CSRD införlivat i svensk lag
Sverige är ett av de Europeiska länder som införlivat CSRD i Årsredovisningslagen enligt tidigare beslutat direktiv. Nu behöver Sveriges lagstiftare fatta beslut om eventuell justering av Årsredovisningslagen och därefter hantera sådan lagändring praktiskt. Formellt hanteras frågan av Justitiedepartementet som nu väntas ta in synpunkter från flera aktörer, bland andra från FAR och Svenskt Näringsliv. Hur de senaste EU-besluten kommer att påverka Årsredovisningslagen återstår att se, däremot är det sannolikt att frågan tas upp för beslut i Riksdagen. Annika Nygren, Director Sustainability Assurance, kommenterar:
Vad innebär de nya besluten för våg 2- och 3-företagen?
Företag i våg 2 och 3, som ursprungligen skulle börja rapportera för räkenskapsåret 2025 respektive räkenskapsåret 2026, befinner sig sannolikt mitt i eller i uppstart av sitt CSRD- arbete. Vissa har kommit långt, andra har just påbörjat sina processer. För de företag som redan har investerat betydande resurser, är det arbetet gjort i onödan?
– All utveckling bör ses som en investering i företagets framtid. Regelverkets grund handlar om att förstå de finansiella riskerna och möjligheterna kopplade till hållbarhet, vilket är en förutsättning för att kunna anpassa och stärka företagets affär. Inget av det arbete som är gjort bör därför betraktas som bortkastat, utan är snarare en grund att bygga vidare på, avslutar Linda Mannerby.
Experternas råd för nästa steg
Företag som ännu inte arbetat aktivt med hållbarhetsfrågor, eller som inte involverat ledningen på det sätt som CSRD förutsätter, riskerar att hamna på efterkälken jämfört med sina konkurrenter. Därför finns det fortfarande stort värde i att börja arbeta utifrån direktivets grundprinciper – oavsett hur lagstiftningen slutligen utformas.
CSRD, CSDDD och EU-taxonomin är mer än bara lagkrav – de erbjuder en ram för strategisk styrning och struktur och bör ses som ett verktyg för att utveckla verksamheten, inte bara som en regel att följa.
Att kartlägga värdekedjan och identifiera hållbarhetsfrågor, risker och möjligheter är ett arbete som skapar nytta för företagets riskhantering och framtida affärsmöjligheter. Ju mer konkret och integrerat företagets hållbarhetsmål och policyer är, desto lättare blir det att följa upp och visa framsteg – och att hantera risker på ett strukturerat sätt.
Många företag har redan genomfört, eller håller på att genomföra, sin dubbla väsentlighetsanalys (DVA), som utgör en del av CSRD även fortsättningsvis.
Genom att genomföra sin DVA kan företagets ledning identifiera de hållbarhetsrisker och möjligheter som är mest relevanta, och samtidigt identifiera den största påverkan som företaget har på människor och miljö.
Vi ser ofta att företag fokuserar enbart på risker och missar de möjligheter till affärs- och värdeskapande som en grundlig väsentlighetsbedömning kan bidra till.
Det är viktigt att komma ihåg att CSRD har införlivats i svensk lagstiftning. Att EU beslutar om ändringar utifrån Omnibus-förslaget innebär inte automatiskt att nationell lagstiftning ändras lika snabbt. Omnibus-förslaget kan högst troligt påverkas till både innehåll och omfattning innan det fattas beslut om alla delar. Därutöver kan nationella lagstiftare välja en striktare hållning än EU. Bevakning av utvecklingen framåt är därför viktig.
Till skillnad från den finansiella rapporteringen innebär hållbarhetsrapporteringen unika risker eftersom data ofta kan vara svårare att samla in och består av både kvantitativa och kvalitativa mått. Granskning innebär att trovärdigheten på rapporteringen säkerställs och för de företag som omfattas av CSRD, är granskningen ett lagkrav.
Webbinarium | 23 april
Grant Thornton bjuder in till ett webbinarium där vi riktar blicken mot de drivkrafter och trender som vi ser i omvärlden, hur den globala kontexten påverkar och vad EU-förslag såsom Clean Industrial Deal kommer innebära. Och framför allt: hur påverkas företag av EU:s Omnibusförslag?
Med vårt nyhetsbrev Target får du varje månad aktuella nyheter likt denna, tips från våra experter och information om kommande evenemang. Vi vill bidra till att ditt företag växer och utvecklas.