Tre utmaningar i tech­­bolagen just nu
Branschnyhet Tre utmaningar i tech­­­bolagen just nu
Växtvärk, svårigheter med att attrahera och behålla nyckelkompetens och en sned könsfördelning är några av de utmaningar techbolag brottas med. Vi guidar i hur du kan ta dig an frågorna med några konkreta förslag på lösningar.
Sofie von Stapelmohr
| 3 min lästid |
Så får företag fler kvinnor i ledande roller
Nyhet Så får företag fler kvinnor i ledande roller
Det kommer dröja ändå till 2053 innan företagens ledningsgrupper är jämställda. Andelen kvinnor i ledande befattningar globalt är nu uppe i 33,5 procent, en ökning med bara en procentenhet senast året. När mätningarna startade för två decennier sedan var andelen 19 procent. Detta enligt Grant Thorntons årliga rapport Women in Business, som 2024 släpps för tjugonde gången.
4 min lästid |
”Idag är jämställdhet en hygienfaktor”
Intervju ”Idag är jämställdhet en hygienfaktor”
På vårdbemanningsföretaget Läkarjouren är jämställdhet och mångfald ständigt i fokus. - Det skapar kreativitet, och ger idéer och insikter som bidrar till utveckling, säger Annika Högström som grundade företaget för trettio år sedan.
3 min lästid |
Få svenska kvinnliga entreprenörer trots bättre förutsättningar
Intervju Få svenska kvinnliga entreprenörer trots bättre förutsättningar
Rapporten Kvinnors entreprenörskap - hur jämställt är företagandet? från Entreprenörskapsforum som kommer ut på Internationella kvinnodagen den 8 mars visar att andelen kvinnor som startar och driver företag i Sverige bara har ökat marginellt de senaste fyrtio åren. - Det är anmärkningsvärt att inte mer har hänt trots att förutsättningarna på många sätt förbättrats, säger Pernilla Norlin, vice vd, Entreprenörskapsforum.
Anna Johnson
| 5 min lästid |
”Kvinnor måste bli bättre på att slå sig för bröstet”
Intervju ”Kvinnor måste bli bättre på att slå sig för bröstet”
Victoria Skoglund är inte bara en av Sveriges ledande inspiratörer inom växter och trädgård. Hon är också entreprenören som byggt upp Zetas handelsträdgård till det framgångsrika företag det är idag. Som företagsledare strävar hon efter en jämställd arbetsplats, något som inte är helt lätt i trädgårdsbranschen.
4 min lästid |
”Jag är inte kvinna och vd – jag är vd”
Case ”Jag är inte kvinna och vd – jag är vd”
Susanne Ahrén var aldrig särskilt intresserad av att jobba i familjeföretaget. Hon utbildade sig först till gymnasielaboratorieassistent, för att efter några år skola om sig till idrottslärare. Till slut hamnade hon ändå på pappas företag och tyckte först att det var det tråkigaste hon gjort. Men sedan vände det och 2012 blev hon vd för Ahréns åkeri med 70 medarbetare. Hon är en av få kvinnor i branschen, men säger själv att det inte är något speciellt med det.

Har du frågor kring jämställdhet? Hör av dig till oss!