-
Börsnotering
Överväger du och ditt företag en börsnotering? Bolagets styrelse och ledning har mycket att vinna på att vara väl förberedda innan de fattar beslut om att inleda en noteringsprocess och på att vara väl informerade om de krav som ställs på ett börsnoterat bolag. Grant Thornton hjälper dig i hela noteringsprocessen.
-
Extern revision
För oss är det viktigt att leverera en högkvalitativ revision av en årsredovisning. Vi tycker att det är viktigt att se bortom bokföringen och istället fokusera på just din verksamhet och de avtal som ligger till grund för bokföringen. Ta hjälp av våra experter för en extern revision av din verksamhet.
-
Granskning av frivillig hållbarhetsredovisning
En granskning av hållbarhetsredovisning bidrar till ökad transparens, trovärdighet och struktur. Granskning och revision har också gått från att vara önskvärt till att vara ett krav. Hållbarhetsdata kan upplevas som komplex och svår eftersom hållbarhet omfattar olika delar. Det finns flera ramverk att följa och olika sätt att redovisa sin hållbarhetsdata. Med en granskning som också omfattar ett bestyrkande skapas förutsättningar för ökad trovärdighet och möjlighet att utveckla förbättra och sin rapportering.
-
Granskning av hållbarhetsrapport enligt CSRD
Det nya direktivet Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) innebär ökade krav på rapportering och granskning av hållbarhetsdata.
-
Internationell revision
Våra revisionsspecialister på Grant Thorntons International Business Center kombinerar internationell erfarenhet med tekniskt och branschspecifikt kunnande. Genom ärlig och rak kommunikation med dig som kund skapar vi en bättre anpassad internationell revision.
-
IT Assurance
Digital informationshantering kräver stor säkerhet, både vad gäller skydd mot intrång och mot förlust av data. Vilka behov har ditt företag? Våra experter hjälper dig att hitta en optimerad lösning anpassad till företagets informationshantering.
-
Fåmansföretag
Hos Grant Thorntons skattekonsulter får du som äger och driver ett fåmansföretag en skräddarsydd helhetslösning utifrån dina och företagets specifika behov. Vi arbetar nära dig som kund och hjälper till att genomföra de åtgärder vi föreslår.
-
Företagsbeskattning
Lagstiftning och praxis kring företags- och bolagsbeskattning ändras ständigt. Vi ser till att du är uppdaterad på området så att du kan undvika problem och utnyttja de skattemässiga fördelar som finns.
-
Internationell beskattning
Vårt internationella nätverk Grant Thornton International har medlemsföretag i närmare 120 länder. Genom oss får du snabbt veta gällande skatteregler i olika länder. Vi kan hjälpa till med alla frågor om bolagsskatt, mervärdesskatt, internationella transaktioner och konsekvensanalyser inför etableringar. Vi bistår även vid etablering av filial eller dotterbolag.
-
Moms, punktskatt, tull
Så gott som varje transaktion i ett bolag kräver momshantering. Reglerna kan upplevas som komplicerade och felaktig hantering av momsen kan innebära onödiga kostnader och straffavgifter för ditt företag. Våra rådgivare stöttar dig och ditt företag.
-
Deals - Transaktionsrådgivning
Att skapa en lönsam och hållbar tillväxt kan vara en utmaning oavsett ekonomiskt klimat. För allt fler företag har en sund tillväxtstrategi blivit en central del för att lyckas med utvärderingar och transaktioner. På Grant Thornton möter vi upp er tillväxtstrategi med skräddarsydd rådgivning utifrån utgångspunkten att varje företag och transaktion är unik.
-
ESG & hållbarhetsrådgivning
Hållbarhet driver affären och är en väsentlig del för att uppnå en långsiktigt lönsam organisation. Därför har vi ett dedikerat team för hållbarhetstjänster som bistår våra kunder, nationellt och internationellt, med expertkompetens inom hållbarhetsområdet.
-
Financial Advisory Services
Inom Financial Advisory Services har vi samlad expertis för att stödja företag som står under Finansinspektionens tillsyn. Vi hjälper våra kunder med bland annat internrevision, olika oberoende granskningsinsatser, granskning och rådgivning inom AML/CTF samt mycket mer.
-
Risk Advisory Services
Vi erbjuder tjänster inom Business Risk Services som hjälper dig att säkerställa din styrning och kontroll, uppnå Compliance, optimera dina affärsprocesser och system, samt förbättra din prestation och konkurrenskraft.
-
Internationella tjänster
Vårt International Business Centre (IBC) erbjuder tjänster inom revision och rådgivning, redovisning och skatt med ett internationellt perspektiv mot en internationell marknad genom våra medlemsföretag i cirka 150 länder. Få lokal expertis - oavsett var i världen du gör affärer.
21 april 2021 publicerades den första delegerade akten i EU:s klimattaxonomi, ett klassificeringssystem som ska göra det enkelt att se vilka investeringar som är miljö- och klimatmässigt hållbara. Taxonomin är ett av flera verktyg som ska bidra till att utsläppen reduceras enligt Parisavtalet och att vi når EU:s mål om klimatneutralitet 2050.
De delegerade akterna omfattar hittills två av taxonomins totalt sex miljömål. Vad innebär egentligen taxonomin?
Man brukar säga att ”the devil is in the details”. Nu när taxonomin för de första miljömålen är på plats vet företagen vilka tröskelvärden; det vill säga tekniska granskningskriterier, som gäller för de ekonomiska aktiviteter som är inkluderade. Vi kommer helt enkelt att kunna skilja på äpplen och päron efter att tidigare ha haft fruktsallad. Parallellt fortsätter arbetet med att färdigställa resterande delar av taxonomin.
Varför är taxonomin viktig för svenskt näringsliv?
Sverige har ju en lång tradition av att jobba med hållbarhet och anses vara ett föregångsland inom grön verksamhet. Taxonomin ska öka transparensen och möjliggöra objektiva jämförelser. Förhoppningsvis bidrar den till att styrkorna hos svenska företag nu kan bevisas. Samtidigt innebär taxonomin en risk för bolag som har marknadsfört sig hårt som hållbara utan att ha haft underliggande data.
Hur kommer små och medelstora företag påverkas?
SME:s ingår ofta i värdekedjan för större bolag som själva omfattas av taxonomin, så kraven kommer delvis därifrån. Sedan har EU-kommissionen lagt fram ett förslag på en revidering av direktivet för hållbarhetsredovisning, som även omfattar mindre noterade bolag. Om revideringen går igenom kommer den nya rapporteringen gälla för rapporter för räkenskapsåret 2023. SME:s föreslås få tre extra år på sig. Samtidigt pågår arbetet med resterande fyra miljömässiga taxonomimål och en möjlig utvidgning av taxonomin, med till exempel sociala mål. Så transparensen inom hållbarhet kan komma att öka signifikant. Det vi ser är bara början.
Vi pratar mycket om vikten av en hållbar affärsmodell. Vad händer med företag som inte har det eller inte ställer om?
Tidigare har klimatpåverkan inte varit inprisat i balans- och resultaträkningar. Lagstiftning och reglering innebär en attitydförändring för hur affärer görs. Att se hur hållbarhetsfrågor är integrerade i affären kommer att vara en konkurrensfördel, till exempel vid en transaktion eller ett förvärv. Taxonomin blir lite som att tända lampan. De som har på fötterna lär få en skjuts och de som tagit genvägar tvärtom.
Har du några tips till företag som är i början av sin hållbarhetsresa?
Först och främst gäller det att ha koll på sin värdekedja. Och att förstå hur företag påverkas av omvärlden och hur företagen påverkar sin omvärld, det som kallas för dubbel materialitet. Jag tycker att man kan börja sin analys med utgångspunkt i Global Compacts fyra områden: miljö, mänskliga rättigheter, arbetsrätt och antikorruption, som är centrala för allt hållbarhetsarbete. En mer holistiskt ansats där helheten tas i beaktande handlar helt enkelt om att framtidssäkra sin affär.
EU:s taxonomiförordningFör att en ekonomisk aktivitet ska anses vara hållbar ska den: 1. Väsentligt bidra till minst ett av följande mål: |
Intervjun är en ett utdrag ur vår integrerade integrerade års- och hållbarhetsredovisning.