Intervju

Så vill Hooked Foods skapa hållbara hav med växtbaserad fisk

insight featured image
Uppväxten i Stockholms skärgård och en vilja att driva förändring var bidragande orsaker till att Tom Johansson, beslutade sig för att nappa på växtbaserad fisk. I dag är han VD på Hooked Foods - ett foodtech bolag som vill bidra till friskare hav.

250x250_hooked_foods1.png

Det var när Tom Johansson smakade en vegansk räka som han förstod att det saknades bra växtbaserade substitut för fisk. Men han insåg också att utmaningen var större än att bara ta fram en god vegansk fiskprodukt.

- Fisk är en begränsad resurs och även om framtida generationer ska få äta fisk från haven måste vi fiska mer hållbart och effektivt. Samtidigt förväntas vi äta mer fisk och mindre kött för att minska utsläppen av koldioxid.

Tom Johansson, som då arbetade på en av de globala konsumentvarujättarna kände att han inte kunde stå vid sidan om och vänta på en lösning för hållbar fiskkonsumtion.

- Jag trivdes på jobbet men saknade det högre syftet. Det var inte så inspirerande att sälja rakhyvlar medan alla pratade om hållbarhet. Med tanke på att jag älskar havet, och kommer från en företagarfamilj i Stockholms Skärgård så var jag redo att satsa på att försöka ta fram ett mer hållbart fisksubstitut, säger Tom Johansson.

Växtbaserad tonfisk – första produkten

Strax efter att Tom Johansson tillsammans med Emil Wasteson grundade Hooked Foods år 2019 inleddes ett samarbete med forskningsinstitutet Rise. I slutet av 2020 presenterades den första godkända prototypen av tonfisk på burk. Produkten Toonish är tänkt att användas i matlagning på samma sätt som tonfisk på burk. Ingredienserna är soja- och veteprotein, medan solrosolja, alger och jästextrakt står för smakerna.

Snabb expansion

Under våren 2021 lanserades produkten på vissa restauranger och under hösten dök den även upp hos flera dagligvarukedjor. I dag har de också tagit fram laxsubstitut och växtbaserade fiskpinnar.

Sedan starten har de fått in kapital från bland annat riskkapitalbolaget Brightly Ventures, artisten Danny Saucedo och tyska Oyster Bay Venture Capital, som är specialiserade på foodtech.

Hooked Foods rankades våren 2022 på plats 236 på Global FoodTech 500-lista och har i dag 22 anställda som arbetar med att utveckla produkter, logistik och marknadsföring.

Många utmaningar

Det kan tyckas som att företagandet är en dans på rosor men Tom Johansson medger att det varit tufft. Bland annat är det mer komplicerat att återskapa texturen för fisk än för kött. Dessutom är det fortfarande många konsumenter som inte har insikt i att det finns en utmaning med fisket. Men det är just möjligheten att göra skillnad som driver honom. Förhoppningen är att bolaget kan göra stor impact och bli ledande i Europa även om växtbaserade fiskprodukter än så länge är en väldigt liten marknad globalt sett.

- Vi vill göra skillnad genom att rädda fiskliv i dag, inte om fem år. Vår vision är att skapa en värld där vi lever i balans med våra hav och att vi har ett samhälle där vi äter mer fisk genom att konsumtionen av hållbara fisksubstitut har ökat.

Var tror du branschen är om fem år?

- Klimatet är en av våra största utmaningar och mat står för 25 procent av våra utsläpp på global nivå. Så vi måste lösa livsmedelsfrågan. Jag är säker på att vi kommer göra ett skifte mot att äta mer växtbaserat. De mest optimistiska siffrorna visar att vi kommer ha ökat konsumtionen med 30 procent år 2030.Jag tror kanske att det är lite väl optimistiskt men vi kommer absolut ha ökat andelen växtbaserad mat inom ett antal år. Även sortimentet kommer ha utvecklats och vi kommer se mer smakrika och prisvärda alternativ till kött och fisk.

Slutligen, vad tycker du krävs för att bli en framgångsrik entreprenör?

- Det krävs disciplin och en stark optimism. Du har inte alla svar när du sätter i gång men det måste ändå finnas en vilja att inte stanna upp. Utmana dig själv att göra ännu mer. Det är också viktigt att du har ett syfte med företagandet som sporrar dig att göra det du gör. Då kan du bygga bra bolag som löser riktiga problem.