Intervju

”Idag är jämställdhet en hygienfaktor”

Med:
Annika Högström
insight featured image
På vårdbemanningsföretaget Läkarjouren är jämställdhet och mångfald ständigt i fokus. - Det skapar kreativitet, och ger idéer och insikter som bidrar till utveckling, säger Annika Högström som grundade företaget för trettio år sedan.

När Annika Högström grundade vårdbemanningsföretaget Läkarjouren 1989 visste hon ingenting om företagande. Bemanning och personaluthyrning var ännu inte etablerade begrepp, men Annika körde på och var aldrig orolig för hur det skulle gå. Idag bedriver Läkarjouren verksamhet över hela Sverige och i Norge genom dotterbolaget Läkarjouren AS och omsätter 340 miljoner kronor. Idén är densamma idag som när bolaget grundades; att matcha specialistkompetenser med kvalificerade vårdtjänster, alltid utifrån kunskap och omsorg om både vårdgivarens och vårdtagarens behov och villkor.

Naturlig företagare

Annika Högström, grundare av Läkarjouren

Annika Högström är sjuksköterska i botten och har inte vuxit upp med någon direkt förebild, ändå verkar företagande komma väldigt naturligt för henne. Hur har det blivit så?

- Jag är självlärd och har alltid sett företagandet som något roligt och varje problem som en spännande utmaning, säger hon och fortsätter:

- Min farmor drev hotell och köpte fastigheter, så även om hon inte direkt var någon förebild så finns det kvinnor före mig i släkten som varit företagsamma. Det kanske ligger något i det.

Tänk systematisk och nätverka

Eftersom Annika idag har lång erfarenhet stödjer hon gärna yngre kvinnor. Ett råd hon skulle vilja ge unga kvinnor som står i startgroparna att bilda bolag är att tänka systematiskt från idé till genomförande.

- Företagande handlar om att tänka i processer, det är bra att fundera på hur man kan förfina dessa i varje steg från idé, till genomförande, försäljning och intjäning.

Hon vill också råda kvinnor att gå med i olika nätverk. Själv är hon med i både lokala norrländska nätverk och det nationella nätverket 17 med kvinnor som startat bolag vars bolag omsätter minst 50 miljoner kronor.

- I nätverk träffar man personer som har samma upplevelser som en själv. Vi bidrar också till att synliggöra kvinnors företagande Det är viktigt att visa att det går att skapa framgångsrika företag även som kvinna.

Vad innebär jämställdhet för dig?

- Generellt innebär det att män och kvinnor ska ha samma makt att forma sitt liv och påverka samhället i olika frågor. Jag märker redan en stor skillnad på attityd bland unga kvinnor som startar företag idag jämför när jag satte igång. Idag är jämställdhet en hygienfaktor. Om man vill vara ett konkurrenskraftigt företag idag måste man ta de här frågorna på allvar. Varje företag måste göra sin egen analys utifrån den bransch de befinner sig i, säger hon.

Jämställdhet ständig i fokus

På Läkarjouren är jämställdhetsaspekten ständigt i fokus. Annika Högström betonar vikten av att direktiven är konkreta och inte bara består av tjusiga planer. Hon säger också att problematiken på Läkarjouren är den omvända jämfört med många andra branscher.

- Vi har svårt att rekrytera män och vi försöker ständigt analysera och konkretisera varför det är så och hur vi kan komma till rätta med denna utmaning. Vi strävar efter att få in mångfald på andra sätt, till exempel genom att rekrytera medarbetare med olika åldrar och bakgrund. Det skapar kreativitet, och ger nya idéer och insikter som bidrar till utveckling, säger hon.

Uppmuntrar kvinnor

Annika Högström vill också uppmuntra kvinnorna som jobbar på Läkarjouren att lära sig mer om företagande och styrelsearbete.

- Man måste börja någonstans och med insikt och kunskap väcks intresse att ta uppdrag, säger hon.

Invanda normer och gamla strukturer

I bemanningsbranschen generellt är annars fördelningen mellan män och kvinnor ganska jämn, även om det fortfarande sitter fler män i styrelser och ledande positioner.

- Jag tror det beror på gamla strukturer. Många män rekryterar fortfarande andra män från egna nätverk som liknar dem själva.

Varför tror du att andelen kvinnor som startar och driver företag inte ökar mer?

- Kvinnors ägande är fortfarande hälften av männens och då är det svårare att våga satsa och ta risk. Tyvärr går också mycket av riskkapitalet fortfarande till män. Det är ju inte så att kvinnor har sämre idéer, men det känns fortfarande som att kvinnor har svårare att få tillgång till pengarna, säger hon.

 

Kunskap är nyckeln till framgång

Få relevanta nyheter, inspirerande artiklar, tips & råd samt värdefulla webbinarier som bidrar till att ditt företag kan växa och utvecklas.

Prenumerera på våra nyhetsbrev