article banner
Case

Tips från entreprenören som vågar pröva

Hur tänker den unga generationen entreprenörer om sitt företagande och hållbar tillväxt? Här berättar en ung men ändå erfaren entreprenör, som fick sitt första styrelseuppdrag i ett bolag som 22-åring, hade en årslön på 1,7 miljoner som 25-åring, men hoppade av för att starta ett företag som nu har funnits i sju år.

Bild: Boontariga Pipatanangura, grundare och vd för rekryteringsbolaget Workmint

– För att nå uthållig, hållbar tillväxt behöver man arbeta långsiktigt med både hjärta och hjärna. Jag tror på nyfikenhet, stort driv, starka kundrelationer och medarbetare som mår bra. Många företag har svårt att behålla personal för att de inte kan tillgodose individens behov. I takt med att bolaget växer ska man även ge individen möjlighet att utvecklas personligen i organisationen, säger Boontariga Pipatanangura som är medlem i YEoS, Young Entrepreneurs of Sweden. Hon har tidigare suttit med i organisationens styrelse och medlemskommitté. Hon är även grundare och vd för rekryteringsbolaget Workmint.

Många goda förebilder
Ett råd som ibland faller i glömska är att dela erfarenheter inom olika typer av entreprenörs- och branschorganisationer.

– Genom att dela kunnande, nätverk, misslyckanden och framgångshistorier inom YEoS har jag lärt mig snabbare. Det finns många goda förebilder som kan ge både inspiration och motivation. Det är helt otroligt hur många som sitter i samma tankar/livssituationer som en själv när man skrapar lite på ytan. Förvånansvärt många grubblar på sin egen kammare. Det är först när man skapar en närmare relation som som man inser att andra personer har samma rädslor och utmaningar, det är nyttigt att veta, säger Boontariga. Hon tycker att det är bra att våga bli utmanad och ifrågasatt av andra istället för att envist köra på.

– Många gånger tror jag att man har en förutfattad mening om hur saker och ting ska vara och behöver få nya intryck. Mycket kan utvecklas om man vågar "göra om, göra rätt", det vill säga att man vågar tänka helt annorlunda, misslyckas och sedan förbättra det. Det finns många exempel på misstag och "feltänk" som bromsar ett företags tillväxtmöjligheter.

Nyttigt att få in nytt blod i företaget
Boontariga berättar att hon själv kämpar dagligen med att släppa, gå vidare och prioritera rätt.

– Generellt tror jag också att rädslan sätter gränser. En utmaning är att våga rekrytera ny personal, även till bolagets nyckelpositioner. Det är nyttigt att få in nytt blod och att ha modet att lita på andra för att kunna "släppa" kontrollen. Ett annat område där många etablerade företag halkar efter är medieanvändningen. Jag tycker att alla företag som inte arbetar med sociala medier missar många tillväxtmöjligheter.

Boontariga menar också att det finns branscher som ligger långt efter i mångfaldsfrågor.

– Det behövs en förändring, inte minst eftersom vi ofta behöver arbetskraftsinvandring för att motverka kompetensbrist.

Yngre entreprenörer tänker, på gott och ont, annorlunda kring entreprenörskap och tillväxtfrågor än den äldre generationen.

– Yngre entreprenörer vågar mer, men gör säkert många fler misstag och lär sig på vägen medan den äldre generationen ofta går mer på välbeprövade och mer stabila beslut. Jag tror att en mix av dessa förhållningssätt är det bästa. Själv försöker jag alltid omges både av "gamla rävar" och av mindre erfarna från den yngre generationen för att få råd, tips och perspektiv, avslutar Boontariga.