Branschnyhet

Tre större förändringar för stiftelser 2025

Elisabeth Raun
Med:
insight featured image
Nytt år innebär en rad förändringar som påverkar stiftelser. Från årsskiftet gäller ändrade registrerings- och tillsynsmyndigheter, nya förseningsavgifter och ett förbud mot ställföreträdarjäv. Grant Thorntons Elisabeth Raun går igenom vad det innebär i praktiken.
Innehåll

Elisabeth Raun är auktoriserad revisor och ingår i Grant Thorntons branschgrupp för ideell sektor. Som medlem i Giva Sveriges Redovisningsråd och föreningen Stiftelser i Samverkan har hon stor kunskap om vad som gäller för svenska stiftelser, och är positiv till förändringarna som väntar 2025:

Elisabeth Raun , Auktoriserad revisor
Stiftelser hamnar lite för ofta i skymundan när lagar och regler för olika organisationsformer ses över. Att regeringen först nu säger att reglerna om ställföreträdarjäv ska gälla även stiftelser är ett exempel på det

Förbud mot ställföreträdarjäv

I aktiebolagslagen och lagen om ekonomiska föreningar finns det bestämmelser om ställföreträdarjäv. Detta innebär att styrelseledamoten är jävig vid handläggningen av frågor som rör avtal mellan å ena sidan bolaget eller föreningen, och å andra sidan en annan juridisk person som styrelseledamoten ensam eller tillsammans med någon annan får företräda. 

Nu har regeringen beslutat att ställföreträdarjäv även ska gälla i stiftelser.   

– Nu är det viktigt att se över arbetsordningen för styrelsen, där det blir naturligt att ha med punkter om hur jävssituationer inte ska kunna uppstå. Det är något vi ofta lyfter när vi håller workshops för styrelser i föreningar och stiftelser, säger Elisabeth Raun.  

Ställföreträdarjävet innebär att en styrelseledamot inte får handlägga fråga som för avtal mellan;

  1.  ledamoten och stiftelsen,
  2.  stiftelsen och tredjeman om styrelseledamoten har väsentligt intresse som kan strida mot stiftelsens intresse, eller
  3.  stiftelse och juridisk person som styrelseledamoten får företräda, 
    • undantag om det gäller företag i samma koncern 
    • undantag om stiftelsen ska främja motparten och denne utser en eller flera i stiftelsens styrelse 
Tjänster
Vi kan hjälpa er med: Aktivt styrelsearbete
Jag vill veta mer
Vi kan hjälpa er med: Aktivt styrelsearbete

Ändring av registrerings- och tillsynsmyndigheter

Från och med 1 januari 2025 blir det sex istället för tidigare sju länsstyrelser som ansvarar för registrering och tillsyn av stiftelser. Det är Länsstyrelsen i Dalarnas och Västernorrlands län som försvinner och Örebro län som tillkommer.

Omfördelning av vilket län olika stiftelser tillhör kommer innebära att arbetsbelastningen i Länsstyrelsen i Stockholms län kommer minska då Länsstyrelsen i Norrbottens och Örebro län tar över.  

I kartan här nedan kan ni se vilken länsstyrelse ni ska kontakta samt skicka årsredovisningen till framöver. 

Förseningsavgift för årsredovisning och revisionsberättelse 

De stiftelser som är bokföringsskyldiga är som huvudregel skyldiga att upprätta en årsredovisning.

Årsredovisningen ska lämnas till stiftelsens revisor senast fyra månader efter räkenskapsårets utgång. Därefter ska årsredovisning och revisionsberättelse vara påskrivna senast fem och en halv månader efter räkenskapsåret. Sedan ska årsredovisningen och revisionsberättelsen offentliggöras och om stiftelsen är under tillsyn, genom att kopior av handlingarna ska ha kommit in till registreringsmyndigheten (Länsstyrelsen) inom sex månader efter det att räkenskapsåret gick ut.

Förseningsavgifter införs för räkenskapsår som börjar efter 31 december 2024. 

Tid efter räkenskapsårets utgång Avgift
6–8 månader
7 500 kr
8–10 månader 
+ 7 500 kr
> 10 månader
+ 15 000 kr

Andra beslut som gäller från och med 1 januari 2025

  • Kvalificerade revisorer får anmälningsskyldighet vid misstanke om ekonomisk brottslighet. 
  • Tillsynsmyndigheten för stiftelser får ansöka om likvidation för stiftelser som bedriver näringsverksamhet.  
  • Förbud mot ”målvakter” i en stiftelses styrelse. 

Kontakta en rådgivare

Grant Thornton har lång erfarenhet av rådgivning till olika typer av stiftelser, t.ex. avkastningsstiftelser, insamlingsstiftelser och verksamhetsstiftelser. Vi stödjer stiftelsen och dig som företrädare med tjänster inom revision, redovisning och rapporting, skattefrågor och deklaration. Våra specialister kan även hjälpa till att tolka föreskrifter och stadgar samt vara ett stöd i permutation- och destinatärfrågor.

Kontakta oss

Branschspecifik rådgivning
Vi kan hjälpa er med: Not for Profit
Jag vill veta mer
Vi kan hjälpa er med: Not for Profit