Branschnyhet

Så hanteras moms vid köp av varor och tjänster från utlandet

Lena Westfahl
Med:
insight featured image
Om er ideella organisation köper varor eller tjänster från utlandet, kan ni behöva momsregistrera er och betala moms på inköpet. Grant Thorntons momsexpert ger er vägledning.  
Innehåll

Det är vanligt att ideella organisationer som inte bedriver någon momspliktig verksamhet missar att de faktiskt behöver momsregistrera sig och betala moms i Sverige när de köper varor eller tjänster från utlandet. Lena Westfahl är auktoriserad skatterådgivare och jobbar dagligen med momsfrågor i ideella organisationer. Hon har förståelse för att reglerna kan upplevas förvirrande.  

Lena Westfahl , Auktoriserad skatterådgivare
Det är många organisationer som tänker att de är helt momsbefriade, men också att de inte har några köp från utlandet. Samtidigt är en stor del av alla digitala tjänster, så som användarlicenser och annonser på sociala medier, köp från utlandet som ska momsredovisas i Sverige.

Risk för moms + 20 % skattetillägg i efterhand

Om Skatteverket upptäcker att organisationen har missat att betala moms på inköp, kan ni bli skyldiga att betala den obetalda momsen plus ett extra skattetillägg på 20 procent.

– Ingen vill ha oförutsedda och onödiga utgifter, och särskilt inte ideella organisationer. Därför är momshanteringen för köp från utlandet något jag uppmanar alla att se över. Det är inte alltid helt enkelt, så det kan vara en god idé att ta hjälp av oss rådgivare, säger Lena Westfahl. 

Köp av tjänster från utlandet  

Vid köp av tjänster från utlandet är huvudregeln att den som är en beskattningsbar person och bedriver ekonomisk verksamhet ska redovisa momsen på förvärvet i Sverige. Det gäller bland annat för köp av tjänster som reklam och annonsering, expert- och rådgivningstjänster, licenser och översättning.  

Om er stiftelse eller förening regelbundet säljer varor eller tjänster, så som ett café, en webbshop eller lotteriförsäljning, så ska ni betala moms för köp av tjänster från utlandet. Det gäller även ideella föreningar som inte betalar någon inkomstskatt och moms på sin försäljning. 

Om organisationen är momsregistrerad kan ni behöva betala moms på köp av tjänster från andra länder även om ni inte har någon försäljningsverksamhet.  
Är er organisation en ideell förening som inte är momsregistrerad för sin ”vanliga” verksamhet, behöver föreningen momsregistreras för att redovisa och betala momsen på inköpet. Registreringen gäller då enbart för föreningens köp av tjänster från andra länder, och inte för organisationens försäljningsverksamhet.  

Om er organisation inte är momsregistrerad och inte heller har någon försäljningsverksamhet, behöver ingen moms redovisas i Sverige vid köp av tjänster från utlandet.  

Exempel på detta kan vara en stiftelse som delar ut bidrag och gåvor, men som inte har någon försäljning. Detsamma gäller för en ren insamlingsorganisation som inte har någon annan form av intäkt.  

Den utländska säljaren kommer då sannolikt lägga på sitt lands moms vid försäljningen. Risken för att momsen inte är debiterad ligger i detta fall på säljaren.  

Köp av varor från utlandet

Vid köp av varor från annat EU-land kan er ideella organisation vara skyldig att betala moms på inköpet även om den varken har någon försäljningsverksamhet eller är momsregistrerad. Det gäller om: 

  • säljaren är ett utländskt företag 
  • varorna transporteras till Sverige från ett annat EU-land, och 
  • varuinköpen överstiger 90 000 kr per år.  

Vid köp av varor från ett land utanför EU kan importmoms tillkomma. Här skiljer det sig mellan olika länder.

Är er organisation ännu inte är momsregistrerad, behöver ni göra det för att kunna redovisa och betala momsen på inköpet. Registreringen gäller då för organisationens köp av varor från andra EU-länder och inte för organisationens eventuella försäljningsverksamhet. Momsregistreringen kan däremot även medföra att din organisation behöver betala moms på köp av tjänster från utlandet. 

För att den utländska säljaren inte ska lägga på utländsk moms vid försäljningen behöver organisationen lämna sitt momsregistreringsnummer till säljaren.  

Inte möjligt att dra av momsen

Organisationer som inte bedriver någon momspliktig verksamhet kan inte göra avdrag för ingående moms kopplad till sina inköp. Organisationen kommer alltså endast redovisa och betala in moms på inköpen till Skatteverket.  

Frågorna som leder er rätt 

Om er ideella organisation köper in varor eller tjänster från utlandet behöver ni fundera över om moms behöver betalas på inköpet. Ni behöver se över vad som gäller för just er organisation och de inköp som ni gör.  

  • Vad är det för vara eller tjänst som organisationen köper in?  
  • Från vilket land görs inköpet, från EU eller icke EU?  
  • Har er organisation försäljningsverksamhet eller en momsregistrering sedan tidigare?  
  • Hur mycket uppgår organisationens varuinköp från andra EU-länder till?  

Ta hjälp av våra rådgivare

Om er ideella organisation köper in varor eller tjänster från utlandet är vårt tips att göra en genomgång och reda ut om moms behöver betalas på förvärven till Skatteverket.  Kontakta oss för ett första möte.  

Vi kan hjälpa er med: Moms inom ideell sektor
Jag vill veta mer
Vi kan hjälpa er med: Moms inom ideell sektor