-
Börsnotering
Överväger du och ditt företag en börsnotering? Bolagets styrelse och ledning har mycket att vinna på att vara väl förberedda innan de fattar beslut om att inleda en noteringsprocess och på att vara väl informerade om de krav som ställs på ett börsnoterat bolag. Grant Thornton hjälper dig i hela noteringsprocessen.
-
Extern revision
För oss är det viktigt att leverera en högkvalitativ revision av en årsredovisning. Vi tycker att det är viktigt att se bortom bokföringen och istället fokusera på just din verksamhet och de avtal som ligger till grund för bokföringen. Ta hjälp av våra experter för en extern revision av din verksamhet.
-
Granskning av frivillig hållbarhetsredovisning
En granskning av hållbarhetsredovisning bidrar till ökad transparens, trovärdighet och struktur. Granskning och revision har också gått från att vara önskvärt till att vara ett krav. Hållbarhetsdata kan upplevas som komplex och svår eftersom hållbarhet omfattar olika delar. Det finns flera ramverk att följa och olika sätt att redovisa sin hållbarhetsdata. Med en granskning som också omfattar ett bestyrkande skapas förutsättningar för ökad trovärdighet och möjlighet att utveckla förbättra och sin rapportering.
-
Granskning av hållbarhetsrapport enligt CSRD
Det nya direktivet Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) innebär ökade krav på rapportering och granskning av hållbarhetsdata.
-
Internationell revision
Våra revisionsspecialister på Grant Thorntons International Business Center kombinerar internationell erfarenhet med tekniskt och branschspecifikt kunnande. Genom ärlig och rak kommunikation med dig som kund skapar vi en bättre anpassad internationell revision.
-
IT Assurance
Digital informationshantering kräver stor säkerhet, både vad gäller skydd mot intrång och mot förlust av data. Vilka behov har ditt företag? Våra experter hjälper dig att hitta en optimerad lösning anpassad till företagets informationshantering.
-
Fåmansföretag
Hos Grant Thorntons skattekonsulter får du som äger och driver ett fåmansföretag en skräddarsydd helhetslösning utifrån dina och företagets specifika behov. Vi arbetar nära dig som kund och hjälper till att genomföra de åtgärder vi föreslår.
-
Företagsbeskattning
Lagstiftning och praxis kring företags- och bolagsbeskattning ändras ständigt. Vi ser till att du är uppdaterad på området så att du kan undvika problem och utnyttja de skattemässiga fördelar som finns.
-
Internationell beskattning
Vårt internationella nätverk Grant Thornton International har medlemsföretag i närmare 120 länder. Genom oss får du snabbt veta gällande skatteregler i olika länder. Vi kan hjälpa till med alla frågor om bolagsskatt, mervärdesskatt, internationella transaktioner och konsekvensanalyser inför etableringar. Vi bistår även vid etablering av filial eller dotterbolag.
-
Moms, punktskatt, tull
Så gott som varje transaktion i ett bolag kräver momshantering. Reglerna kan upplevas som komplicerade och felaktig hantering av momsen kan innebära onödiga kostnader och straffavgifter för ditt företag. Våra rådgivare stöttar dig och ditt företag.
-
Deals - Transaktionsrådgivning
Att skapa en lönsam och hållbar tillväxt kan vara en utmaning oavsett ekonomiskt klimat. För allt fler företag har en sund tillväxtstrategi blivit en central del för att lyckas med utvärderingar och transaktioner. På Grant Thornton möter vi upp er tillväxtstrategi med skräddarsydd rådgivning utifrån utgångspunkten att varje företag och transaktion är unik.
-
ESG & hållbarhetsrådgivning
Hållbarhet driver affären och är en väsentlig del för att uppnå en långsiktigt lönsam organisation. Därför har vi ett dedikerat team för hållbarhetstjänster som bistår våra kunder, nationellt och internationellt, med expertkompetens inom hållbarhetsområdet.
-
Financial Advisory Services
Inom Financial Advisory Services har vi samlad expertis för att stödja företag som står under Finansinspektionens tillsyn. Vi hjälper våra kunder med bland annat internrevision, olika oberoende granskningsinsatser, granskning och rådgivning inom AML/CTF samt mycket mer.
-
Risk Advisory Services
Vi erbjuder tjänster inom Business Risk Services som hjälper dig att säkerställa din styrning och kontroll, uppnå Compliance, optimera dina affärsprocesser och system, samt förbättra din prestation och konkurrenskraft.
-
Internationella tjänster
Vårt International Business Centre (IBC) erbjuder tjänster inom revision och rådgivning, redovisning och skatt med ett internationellt perspektiv mot en internationell marknad genom våra medlemsföretag i cirka 150 länder. Få lokal expertis - oavsett var i världen du gör affärer.
Som utgångspunkt är upplåtelse av fastighet undantaget från moms. Under vissa förutsättningar finns möjligheter att bli frivilligt skattskyldig för upplåtelsen, och följaktligen ta ut moms på hyran. Ett av de flera krav som momslagen ställer upp för att kunna bli frivilligt skattskyldig, är att fastigheten upplåts för ”stadigvarande användning” i en verksamhet som medför skattskyldighet.
HFD har nu prövat om kravet på stadigvarande användning kan vara uppfyllt, när flera hyresgäster gemensamt har rätt att använda en lokal.
Bakgrund
Målet handlar om ett bolag som uppfört en helt ny byggnad som hyrdes ut i sin helhet till en förstahandshyresgäst. Förstahandshyresgästen har i sin tur sedan hyrt ut byggnaden till två andrahandshyresgäster. Enligt andrahandshyresavtalet skulle samtliga tre hyresgäster nyttja byggnaden gemensamt. Kostnaden för fastigheten fördelades mellan de tre hyresgästerna utifrån respektive hyresgäst uppskattade nyttjande av lokalytan.
Bolaget som uppfört byggnaden gjorde avdrag för den ingående moms som var hänförlig till byggnationen. Skatteverket beslutade emellertid att neka bolaget avdrag med motiveringen att uthyrningen inte uppfyller momslagens villkor för frivillig skattskyldighet. Skatteverket menade att det faktum att flera hyresgäster använder samma yta, innebär att fastigheten inte hyrs ut för stadigvarande användning i en verksamhet som kvalificerar för frivillig skattskyldighet.
HDF:s avgörande
HFD inleder med att konstatera att innebörden av kravet på stadigvarande användning inte är helt klar. När kravet infördes sas i förarbetena till lagen att syftet var att undvika situationer där skattskyldigheten ideligen förändras. Vidare framhölls i förarbetena att kravet på stadigvarande användning bör bedömas med utgångspunkt i fastighetsägarens avsikt med uthyrningen. Det finns också lite äldre praxis som fastslår att bestämmelserna om frivillig skattskyldighet kan vara tillämpliga även när fastighetsägaren har för avsikt att kontinuerligt men under flera kortvariga hyresperioder upplåta lokaler för användning i skattepliktig verksamhet (HFD 2015 ref. 62).
Även om hyresgästerna disponerar samma lokalyta kan användningen vara stadigvarande enligt HFD. Även i denna situation bör det avgörande, för bedömningen av om uthyrningen är stadigvarande eller inte, vara fastighetsägarens avsikt med uthyrningen. Mot bakgrund av det, menar HFD att kravet på stadigvarande användning inte innebär att frivillig skattskyldighet för lokaluthyrning inte kan beviljas enbart av det skälet att lokalen disponeras av flera hyresgäster utan att någon av dem har ensamrätt till en specifik yta.
Våra kommentarer
Skatteverket har hittills haft en relativt snäv syn på kravet på stadigvarande användning vilket begränsat fastighetsägares möjlighet att bli frivilligt skattskyldig till moms på den här typen av upplåtelser när en lokal nyttjas gemensamt av flera hyresgäster. Skatteverket har i princip krävt att en lokal bara hyrs ut till en hyresgäst. Uthyrning av en lokal till fler än en hyresgäst bör nu i stället kunna omfattas av frivillig skattskyldighet i flera situationer.
Ett exempel på en sådan situation är uthyrning av en och samma lokal till exempelvis flera koncernbolag som gemensamt använder hela lokalen. Det bör noteras att uthyrningen till var och en av hyresgästerna måste omfatta hela lokalen, och inte en procentuell andel av lokalen (jfr HFD 2016 ref. 51).
Högsta förvaltningsdomstolens bedömning i målet ligger i linje med den allmänna utvecklingen på fastighetsmarknaden, där den här typen av flexibla uthyrningar blir allt vanligare. Ur det perspektivet är HFD:s dom i många avseenden positiv, och det är bra att vikten av fastighetsägarens avsikt med uthyrningen ytterligare framhålls.
Med det sagt, är HFD:s dom relativt begränsad i omfattning och det finns fortsatt ett antal tangerande frågeställningar som är obesvarade av HFD vad gäller den här typen av flexibla uthyrningar och möjligheten till frivillig skattskyldighet. Exempelvis vad som gäller om två hyresgäster som bedriver momspliktig verksamhet delar på en lokal, men har rätt att nyttja lokalen under olika tidpunkter på dygnet.
Martin Jacobsson, skatterådgivare och momsexpert på Grant Thornton.
Har du frågor om hur din verksamhet kan påverkas av domen?
Högsta förvaltningsdomstolens dom meddelad den 5 maj 2023, mål nr 5329-22.
Vill du få nyheterna direkt i din inkorg?
Bli först med att läsa senaste nytt och få värdefulla insikter för ditt företag. Vi bjuder på tips och råd samt inbjudningar till aktuella webbinarier.