Branschnyhet

Domarna som kan vidga definitionen av allmän­­­nyttigt ändamål

Sofia Bülow
Med:
insight featured image
Kan ett allmännyttigt ändamål främjas genom bidrag till aktiebolag och enskilda näringsidkare? I tre domar i Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) har det fastslagits att så är fallet under vissa förutsättningar. Grant Thorntons Sofia Bülow har analyserat domarna i väntan på Skatteverkets ställningstagande.
Innehåll

Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) har kommit med tre domar där det slagits fast att ett allmännyttigt ändamål under vissa förutsättningar kan främjas genom bidrag till aktiebolag och enskilda näringsidkare; Chalmersmålet (HFD 2019 ref 59), Våtmarksdomen (HFD 2024 ref 39) och Operadomen (HFD 2024 not 53). Med anledning av Chalmersdomen kom även Skatteverket med ställningstagandet ”Främjande av allmännyttigt ändamål genom bidrag till aktiebolag” (dnr 8-1781547).

Sofia Bülow är auktoriserad skatterådgivare och branschansvarig för ideell sektor på Grant Thornton. Hon ser fler positiva effekter av utvidgningen av kretsen av potentiella bidragsmottagare.

Sofia Bülow , Director Tax och branschansvarig för Not for Profit
Alla blir vinnare när vi bygger nya broar mellan ideell sektor och näringslivet. Många näringsidkare tar stort socialt och miljömässigt ansvar idag, vilket gör det naturligt för stiftelser att bidra till det engagemanget.
Läs också
Tre större förändringar för stiftelser 2025
Läs artikeln
Tre större förändringar för stiftelser 2025

I väntan på riktlinjer från Skatteverket

Skatteverket har meddelat att de kommer med ett nytt ställningstagande med anledning av domarna, men kan inte säga när. Fram till dess är Sofia Bülows råd att avvakta för det fall man har för avsikt att lämna bidrag till aktiebolag och andra former av juridiska personer och verksamheter som typiskt sett inte driver ideell verksamhet.  

– Vår förhoppning är att Skatteverkets ställningstagande kommer att bringa ytterligare klarhet i frågan och att de kommer att ge tydligare riktlinjer. När det finns på plats kan många nya dörrar öppnas för allmännyttiga ideella organisationer, säger Sofia Bülow. 

Läs även
Uppfyller din förening eller stiftelse skattekraven?
Läs denna artikel
Uppfyller din förening eller stiftelse skattekraven?

HFD-domarna som drivit på förändringen 

I Chalmersdomen (HFD 2019 ref 59) ansågs en stiftelse främja sitt allmännyttiga ändamål genom bidrag till ett aktiebolag som saknade vinstsyfte.  

  • Vinstbegräsningen framgick av aktiebolagets bolagsordning.  
  • Aktiebolaget ägdes av staten och bedrev utbildning och vetenskaplig forskning (allmännyttig).  
  • En mindre del av forskningen avsåg uppdragsforskning (ej allmännyttig).  
  • Eftersom mer än 90 procent av aktiebolagets verksamhet avsåg allmännyttig utbildning och forskning ansågs aktiebolaget främja ett allmännyttigt ändamål och stiftelsen ansågs därmed främja ett allmännyttigt ändamål genom bidrag till stiftelsen. 

I Våtmarksdomen (HFD 2024 ref 39) ansågs en stiftelse främja det allmännyttiga ändamålet miljövård genom bidrag till en enskild näringsidkare som ägde en så kallad näringsfastighet (fysisk person som driver näringsverksamhet på egen fastighet).  

  • Stiftelsens bidrag var villkorat av att den enskilda näringsidkaren skulle använda erhållna medel till att restaurera eller skapa våtmarksområden
  • Det saknades enligt HFD betydelse att den enskilda näringsidkaren skulle kunna få viss nytta av våtmarken i sin näringsverksamhet.  
  • Ett allmännyttigt ändamål främjas så länge bidraget är lämnat och villkorat till att användas för finansiering av en verksamhet som objektivt sett är av allmännyttig karaktär, dvs en sådan verksamhet som skulle ha varit av sådan karaktär om stiftelsen hade bedrivit den själv.  
  • Bedömningen av om ett allmännyttigt ändamål främjas måste inte grundas på mottagarens samlade verksamhet utan kan göras även utifrån andra omständigheter. Vilken organisationsform mottagaren har och den verksamhet denne bedriver i övrigt är av underordnad betydelse. 

Läs mer om Våtmarkdomen i vår tidigare artikel.

Våtmarksdomen

I Operadomen (HFD 2024 not 53) ansågs en stiftelse som lämnade ett bidrag till Kungliga Operan AB (Operan) främja ett allmännyttigt ändamål.  

  • Bidraget syftade till att främja musikdramatisk konst och danskonst, dvs det allmännyttiga ändamålet kultur
  • Operan ägs av staten. Av bolagsordningen framgår att verksamheten inte syftade till att bereda vinst till aktieägarna utan att all eventuell vinst ska användas till att främja bolagets verksamhet.  
  • Aktieägarna kan inte erhålla någon utdelning från bolaget. Eventuell vinst i Operan går tillbaka till verksamheten.
  • En stiftelse kan främja ett allmännyttigt ändamål genom att lämna bidrag till allmännyttig verksamhet som bedrivs av en annan organisation. Bidraget kan antingen vara öronmärkt och avse en viss konkret verksamhet t.ex. ett projekt som mottagaren driver eller utbetalas som ett stöd till hela den verksamhet som mottagaren bedriver. Mottagaren behöver inte själv vara inskränkt skattskyldig.   

Så snart ställningstagandet publicerats återkommer Grant Thorntons experter med en analys. 

Rådgivning för stiftelser

Har ni frågor kopplade till domarna och vad det kan tänkas innebära för just er verksamhet är ni varmt välkomna att höra av er.

Kontakta oss

Branschspecifik rådgivning
Vi kan hjälpa er med: Not for Profit
Jag vill veta mer
Vi kan hjälpa er med: Not for Profit